Δεκτό έκανε το αίτημα της Μόσχας η Συρία, να θέσει τα χημικά της όπλα υπό τον διεθνή έλεγχο. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ συμφώνησε στην πρόταση του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ γεγονός που δείχνει ότι ενδέχεται να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση.
Συγκεκριμένα ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «Η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» και συνέχιζε λέγοντας «εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας νωρίτερα σήμερα μετά, τη συνάντηση που είχε με τον σύρο ομόλογό του, είχε δηλώσει ότι «Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων»
Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο. Αμέσως μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι «έκανε ένα ρητορικό σχόλιο».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Russia Today οι Σύροι αντάρτες σχεδίαζαν προβοκάτσια με επίθεση χημικών κατά του Ισραήλ, από εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς Ασαντ.
Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέβιντι Κάμερον, μετά το “ναι” της Συρίας, δήλωσε πως αν πράγματι η Συρία θέσει το οπλοστάσιό της υπό διεθνή έλεγχο τότε πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για τακτική με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή”, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα λάβει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα χημικά θα αποθηκευθούν σε ασφαλές σημείο ώστε στη συνέχεια να καταστραφούν”, .