Μετάθεση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα πήρε η ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο της Μόσχας.
Στη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι είναι έτοιμος να «εξετάσει» το ρωσικό σχέδιο, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η «στρατιωτική πίεση» στο καθεστώς Ασαντ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα απευθύνει απόψε (ώρα ΗΠΑ) το προγραμματισμένο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, και τόνισε ότι «αν μπορούμε να λύσουμε αυτή την ιστορία με διπλωματικό τρόπο» είναι σαφώς προτιμότερο.
Είπε πάντως ότι η ρωσική πρόταση θα έχει αρκετές δυσκολίες για να υλοποιηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πώς μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η Δαμασκός έχει παραδώσει στον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας όλο της το χημικό οπλοστάσιο;»
Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, σημειώνουν ότι η απόφαση για αναβολή της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, αντανακλά τη σύγχυση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον σχετικά με τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση της Συρίας.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι Μόσχα και Δαμασκός συνεργάζονται για την κατάρτιση «αποτελεσματικού, συγκεκριμένου σχεδίου» ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
Παράλληλα, η Γαλλία θα φέρει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Λαβρόφ σημείωσε την Τρίτη ότι η πρωτοβουλία για τον έλεγχο των χημικών όπλων από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι εξ ολοκλήρου ρωσική, αλλά «προέκυψε μετά από επαφές με τις ΗΠΑ».
Όπως ανέφερε, το σχέδιο που συζητείται με τη Συρία «θα παρουσιαστεί σύντομα στις υπόλοιπες χώρες». Ο Λαβρόφ είχε συνομιλήσει τη Δευτέρα με τον Κέρι μετά την «κατά λάθος» πρόταση του αμερικανού ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα, Κίνα και Ιράν είχαν καλωσορίσει την πρόταση.
Την ίδια στιγμή, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς ανέφερε στο Παρίσι ότι η γαλλική διπλωματία σκοπεύει να φέρει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα θέτει όρους για να τεθεί σε διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο.
Το ψήφισμα θα μιλά επίσης για διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου. Το προτεινόμενο ψήφισμα θα εδράζεται στο άρθρο 7 της χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει και δυνατότητα χρήσης στρατιωτικής βίας εάν παραβιαστούν οι όροι που θα τεθούν.
Πηγή: tanea.gr