Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Συρία: Διπλωματική λύση και όχι επίθεση το πιο πιθανό!

Η προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης φαίνεται πως κερδίζει έδαφος έναντι της στρατιωτικής επέμβασης των Δυτικών στη Συρία, μετά την αποδοχή της ρωσικής πρότασης που προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση θα γίνει κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρεσβευτής, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο αυτής της συνεδρίασης θα βρεθεί το σχέδιο που κατέθεσε η Γαλλία νωρίτερα σήμερα, το οποίο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που η Δαμασκός αθετήσει τις υποσχέσεις της για να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο σε διεθνή εποπτεία.

Η Ρωσία μάλιστα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, – ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο ομόλγό του- έσπευσε να απορρίψει το σχέδιο λέγοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό».

Μάλιστα, σκοπεύει να καταθέσει και αυτή ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα υποστηρίζει την ρωσική πρωτοβουλία για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Την πρόταση για συζήτηση σε επίπεδο ΟΗΕ είχε καταθέσει νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και συμφώνησαν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι όντως έχει «παγώσει» το ενδεχόμενο επέμβασης, αφού ο Λευκός Οίκος, μέχρι πριν από λίγες μέρες έδειχνε να «αδειάζει» τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά τώρα στέλνει την πρόταση της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του. Εξάλλου, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις καμία ψηφοφορία επί πιθανής χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος Άσαντ δεν αναμένεται πλέον εντός της εβδομάδας στην αμερικανική Γερουσία, ανέφεραν πηγές του Κογκρέσου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ