Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης που θα καταλαμβάνει τις περιοχές του Λευκού Πύργου, της ΧΑΝΘ, του Θεάτρου Κήπου, της ΔΕΘ, των Πανεπιστημίων και του Γ΄ Σώματος Στρατού μέσα στα επόμενα χρόνια προτείνει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης.
Στο σχέδιο, που δόθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και η επέκταση των ορίων του ιστορικού κέντρου μέχρι και την Άνω Πόλη. Επίσης προτείνεται η ανάσχεση της επέκτασης της πόλης με περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και της δυνατότητας κατατμήσεων.
Το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης (το πρώτο θεσπίστηκε το 1985) καλύπτει μια ευρεία ζώνη που βρίσκεται σήμερα σε ζωτική σχέση με τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει και τις ενότητες Χαλκιδικής, Κιλκίς, τη δυτική Ημαθία και τη βόρεια Πιερία.
Σε επίπεδο αναπτυξιακής στρατηγικής, το ρυθμιστικό στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως διεθνούς κόμβου μεταφορών, διαμετακόμισης και ενέργειας.
Παράλληλα υποδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας της αγροτικής γης – για παράδειγμα, προτείνει τη θέσπιση ζωνών με συγκεκριμένες επιτρεπόμενες γεωργικές χρήσεις.
Όσον αφορά την οικιστική του οργάνωση, το υπό διαβούλευση ρυθμιστικό ζητεί την «ανάσχεση των τάσεων κατάληψης αγροτικής και αδόμητης γης από οικιστικές χρήσεις, την υιοθέτηση της αρχής της «συμπαγούς πόλης» και την αποτροπή της συνεχούς οικιστικής και αστικής εξάπλωσης».
Μάλιστα ζητεί συγκεκριμένα τον έλεγχο των κατατμήσεων και τον κατά το δυνατόν περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, τόσο ως προς τους όρους της όσο και ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις.
Όσον αφορά ειδικότερες δράσεις:
• Προβλέπει τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης.
• Προτείνει τον χαρακτηρισμό του Σέιχ Σου σε προστατευόμενη περιοχή και την ενοποίησή του με τις δασικές εκτάσεις Χορτιάτη, Θέρμης, Πανοράματος, Φιλύρου, Πολίχνης, Ωραιοκάστρου, Νεοχωρούδας και Πενταλόφου.
• Ορίζει τη δημιουργία «μητροπολιτικού πάρκου πολιτισμού και πρασίνου Θεσσαλονίκης» στο κέντρο, στις περιοχές Λευκού Πύργου, πάρκου ΧΑΝΘ, Θεάτρου Κήπου, Βασιλικού Θεάτρου, Αρχαιολογικού Μουσείου, χώρου ΔΕΘ, Πανεπιστημίων, Γ΄ Σώματος Στρατού και Πεδίου του Αρεως, με εκτόνωση στις περιοχές Ευαγγελιστρίας και Κήπων του Πασά.
• Προτείνει την επέκταση των ορίων του ιστορικού κέντρου ώστε να περιλάβουν όλη την εντός των τειχών περιοχή, έως τα όρια της Ανω Πόλης. Επίσης τη θέσπιση στη περιοχή των Λαδάδικων μέτρων πολεοδομικού χαρακτήρα, με έμφαση στον έλεγχο των χρήσεων γης.
• Ζητεί την εκπόνηση σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης για όλη την παράκτια ζώνη.
• Προβλέπει την εφαρμογή προγράμματος ανάπλασης σε έκταση που περιλαμβάνει τα παλιά στρατόπεδα (Παύλου Μελά, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Ζιάκα και Καρατάσιου), τις αδρανείς βιομηχανικές εγκαταστάσεις (ΑΓΝΟ, Φιλίππου, περιοχής Μενεμένης) και αδόμητες εκτάσεις οργανισμών και δημοσίων φορέων.
• Για τα δύο «πόδια» της Χαλκιδικής ζητεί την οργάνωση των χρήσεων γης και την ενθάρρυνση μέτρων προστασίας των φυσικών πόρων. Ενώ για το εσωτερικό της Χαλκιδικής, θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και τη δημιουργία πάρκου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.