Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

«Κόλαση» στη Λήμνο

Πάλεψαν και τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν τη μεταφορά της ΔΟΥ Λήμνου στη Μυτιλήνη. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο έγιναν πολλά… Πάρα πολλά… Το ρεπορτάζ από τη Λήμνο που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικό:

“Με συλλήψεις επιχειρήθηκε να γίνει κατορθωτή η μεταφορά του αρχείου τής ΔΟΥ Λήμνου στη Μυτιλήνη. Τελικά οι φορείς του νησιού την απέτρεψαν, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, και η πρόεδρος του Ομίλου «Ανεμόεσσα», Φωτεινή Ετμεκτζόγλου, που με εκπροσώπους φορέων και πολίτες, αλλά και με το Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο, προσπάθησαν να αποτρέψουν τη μεταφορά.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν έφτασε στη ΔΟΥ Λήμνου η εντολή για μεταφορά του αρχείου από μεταφορική εταιρεία της Μυτιλήνης. Μόλις ενημερώθηκαν γι’ αυτή την εξέλιξη, φορείς και πολίτες κατέκλυσαν τα γραφεία τής ΔΟΥ, για να αποτρέψουν τη μεταφορά.

Οι προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, στο δήμαρχο Λήμνου την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού στο νησί, ότι θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στο νησί όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα από τη ΔΟΥ Λήμνου, δε στάθηκαν αρκετές για να αποτρέψουν την οριστική μετακόμιση όλων των υπηρεσιών τής ΔΟΥ.

Μετά την πρώτη αποτροπή, ακολούθησε δεύτερη προσπάθεια, αφού με εντολή από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης η εταιρεία επέστρεψε για να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε η μεταφορά του αρχείου. Την ίδια ώρα, η παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο έγινε εντονότερη, ενώ από την άλλη μεριά υπήρξε αύξηση της προσέλευσης πολιτών και εκπροσώπων φορέων. Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηδιαμαντής βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, και τον κ. Αθανασίου, οι οποίοι και τον διαβεβαίωναν πως θα σταματήσει κάθε προσπάθεια μεταφοράς του αρχείου.

Με την τρίτη

Ακολούθησε τρίτη προσπάθεια της μεταφορικής εταιρείας, οπότε και επικράτησε μεγάλη ένταση, ενώ η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του δημάρχου Λήμνου, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, και της προέδρου του Ομίλου «Ανεμόεσσα», Φωτεινής Ετμεκτζόγλου.

«Η στάση ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων δείχνει έναν υπέρμετρο ζήλο και μια αμετροέπεια ως προς το πώς λειτουργούν έναντι των αυτοδιοικητικών οργάνων», έλεγε χθες ο δήμαρχος Λήμνου και συνέχισε: «Ο νέος αστυνομικός διοικητής απαιτούσε να εκκενωθεί το κτήριο, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Μυτιλήνης ζητούσε επίμονα τη μεταφορά του αρχείου, ενώ από την Αθήνα μάς διαβεβαίωναν τηλεφωνικά ότι δεν είχε δοθεί καμμιά τέτοια πρόσφατη εντολή. Γιατί να δημιουργηθεί αυτός ο τραγέλαφος;»

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης, μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου ανέφερε: «Εγώ έδωσα εντολή να μεταφερθεί η διαχείριση και το υλικό. Είμαστε υπάλληλοι και εφαρμόζουμε τις εντολές που μας δίνει το Υπουργείο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η Εφορία, γιατί κάθε υπηρεσία που καταργείται, δημιουργεί προβλήματα. Όμως θα πρέπει να εφαρμόσουμε τις εντολές και ζήτησα τη συνδρομή της Αστυνομίας, καθώς υπήρχαν πολύτιμα στοιχεία. Αν δε δώσει χώρο ο Δήμος, δεν πρόκειται να γίνει Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, όπως μου έλεγαν από το Υπουργείο. Μέχρι τώρα δε γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες θα μπορέσουν να εξυπηρετούν αυτά τα γραφεία, αναμένουμε τις εντολές του Υπουργείου.»

doy_limnoy_3

Αλλαγή κλίματος

Η κατάσταση στο χώρο τής ΔΟΥ άλλαξε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν με έγγραφη εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αποφασίστηκε η αναστολή της μεταφοράς του αρχείου. Την ίδια ώρα, δηλωνόταν στους δύο συλληφθέντες πως ήταν ελεύθεροι. Αίσθηση προκάλεσε και η συμμετοχή του Μητροπολίτη Λήμνου Ιερόθεου, ο οποίος όταν πληροφορήθηκε τα γεγονότα, έφτασε άμεσα στα γραφεία τής ΔΟΥ για να δηλώσει την αντίθεσή του στη μεταφορά, αλλά και τη συμπαράστασή του στους δύο συλληφθέντες.

«Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα! Δυστυχώς το κράτος αποχωρεί από τη Λήμνο. Η γεωστρατηγική θέση του νησιού είναι τέτοια, που το κράτος θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο, να μας ενισχύει. Απογυμνώνουν τη Λήμνο. Με ποια σκοπιμότητα, αφού δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος; Κάνουν σωρεία λαθών και μετά βγαίνουν και το αναγνωρίζουν. Έτσι έγινε με το Νοσοκομείο, με το ΚΕΠΑ και με τόσες άλλες δομές που τις έχουν διαλύσει», δήλωσε αγανακτισμένος ο κ. Χατζηδιαμαντής.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ