Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Guardian: Λιτότητα και ανεργία στην Ελλάδα προκαλούν υπογεννητικότητα

Μείωση του ποσοστού των γεννήσεων κατά τουλάχιστον 10% τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναφέρουν τα νοσοκομεία στην Ελλάδα, όπως μεταφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian από την Αθήνα. Η μείωση αυτή αποδίδεται στη λιτότητα και στην υψηλή ανεργία.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η μείωση είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πως «υπογραμμίζει το βάναυσο αντίκτυπο που έχουν τα σκληρά μέτρα περικοπών στη χώρα που βρίσκεται στην καρδιά των οικονομικών δεινών της ευρωζώνης». Η Χριστίνα Παπανικολάου, γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, δηλώνει στον Guardian ότι «πρόκειται για φυσική συνέπεια της σκληρής λιτότητας και των επιπέδων ρεκόρ στην ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων».

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού αναφέρουν πως οι γεννήσεις έπεσαν από 118.032 το 2008 σε 100.980 το 2012. Παρατίθενται και δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που σχολίασε ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας μεγαλώνει συνεχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει επιδεινωθεί σημαντικά πρόσφατα ως αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας σχολιάζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο καταστροφική για τη δημόσια υγεία, με τον προϋπολογισμό για τον τομέα να έχει περικοπεί κατά σχεδόν 40% και το κονδύλι για τα φάρμακα να έχει πέσει από τα 5 δισ. ευρώ σε κάτι περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια.

Η κα. Παπανικολάου δηλώνει ότι μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν πια πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες ως ανασφάλιστοι. «Χρειάστηκε να κάνουμε περικοπές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κάποιες ήταν άδικες. Οι έγκυες, για παράδειγμα, δε λαμβάνουν πια κανενός είδους βοήθεια ή επίδομα», λέει γ.γ. του υπουργείου Υγείας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πολλές γυναίκες δεν πραγματοποιούν λόγω κόστους τους απαραίτητους ελέγχους προόδου της εγκυμοσύνης τους, προκαλώντας φόβους αυξημένου κινδύνου απώλειας του εμβρύου.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας περί αύξησης των περιπτώσεων θνησιγένειας κατά 21,5% μεταξύ του 2008 και του 2011. Το πρόβλημα, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, έχει αναγνωριστεί από τον υπουργό Υγείας που έχει ζητήσει να μπορούν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους προγεννητικούς ελέγχους οι ανασφάλιστες και οι οικονομικά ασθενέστερες γυναίκες.

Παράλληλα αναφέρεται πως η κατάρρευση των υγειονομικών υπηρεσιών έχει επηρεάσει επίσης τη μεγάλη κοινότητα μεταναστών στην Ελλάδα. Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανασφάλιστων μεταναστριών δε δηλώνουν την γέννηση των παιδιών τους από φόβο ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το κόστος τοκετού των 600 ευρώ (1200 για καισαρική).

Κοινωνικός λειτουργός δηλώνει ότι «υπάρχει ένας αυξανόμενος πληθυσμός αδήλωτων παιδιών στην Ελλάδα», λέγοντας ότι γυναίκες φεύγουν κρυφά από τα νοσοκομεία με τα νεογέννητα στην αγκαλιά τους μέσα στη νύχτα.

 

 

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ