Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Χειροπέδες στον Καντά

Με χειροπέδες οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή για θέματα διαφθοράς, κ. Σπύρου Γεωργουλέα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, σε βάρος του οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της σύμβασης “Ερμής 2”.

Ο Αντώνης Κάντας, που θήτευσε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης όταν γενικός διευθυντής διατελούσε ο Γιάννης Σμπώκος, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του δικαστικού λειτουργού, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα. Εως τότε παραμένει κρατούμενος.

Οι κατηγορίες

Ο κ. Καντάς κατηγορείται για άμεση συνεργεία στην απιστία του Άκη Τσοχατζόπουλου, δωροδοκία 500.000€ από άγνωστο εκπρόσωπο της SIEMENS και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αιτία για τη σύλληψή του στάθηκε ένα ύποπτο έμβασμα, ύψους 500.000 ευρώ, που φέρεται ότι έλαβε ο Αντ. Κάντας σε λογαριασμό του στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, το επίμαχο ποσό δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του, ενώ τα χρήματα εμφανίζονται να καταλήγουν στο λογαριασμό του Αντ.Κάντα μέσω της εταιρίας MARTHA HOLDINGS, που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη και τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό βρισκόταν σε θυρίδα και την περίοδο εκείνη αποφάσισε να το μεταφέρει στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και ο εκσυγχρονισμός του (ΕΡΜΗΣ 2) υπεγράφη του Σπτέμβριο του 1999. Αν και είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός, το ΚΥΣΕΑ, επί υπουργείας Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου στην ΕΑΒ με υπό κατασκευάστρια τη SIEMENS. Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε όμως, πως το ποσό της σύμβασης, που αγγίζει τα 216 εκατομμύρια ευρώ, θα έπρεπε να είναι κατά 25% χαμηλότερο, ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αν και έχει πληρωθεί πάνω από το μισό του κόστους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ