Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Συλλήψεις και προφυλακίσεις για τα εξοπλιστικά

Η ελληνική Δικαιοσύνη φαίνεται να προχωρά στην τιμωρία όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση με τα εξοπλιστικά. Στο πλαίσιο αυτό με χειροπέδες στα χέρια είναι πια ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αντώνης Κάντας. Εν συνεχεία διαβάστε για κάθε μία ξεχωριστά τις υποθέσεις τι συνέβη…

Η απολογία του Μιχαηλίδη

Ο κ.Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, παρουσίασε τον εαυτό του ως  ένα απλό πληρεξούσιο τραπεζικού λογαριασμού που δεν είχε γνώση για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του. Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των Tor M1 πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κατά την απολογία του την περασμένη Τετάρτη, δήλωσε αθώος και αν και επικαλέστηκε τις… υψηλές διασυνδέσεις του και άρα δεν είναι ύποπτος φυγής, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Στις ερωτήσεις πάντως, του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο κατηγορούμενος Κύπριος υπουργός και στενός φίλος του Ακη Τσοχατζόπουλου, επικαλέστηκε ουκ ολίγες φορές τον γιο του, Μιχάλη, ο οποίος έχει ήδη εκδοθεί στην Ελλάδα και αναμένεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε:

*για τα 5,7 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα που εντοπίστηκαν σε ελβετικό λογαριασμό του γιού του και προήλθαν μέσω της εταιρίας Beeston, από το καταζητούμενο Φουάντ αλ Ζαγιάτ: “Ο υιός μου και ο Φουαντ είχαν κοινές επαγγελματικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδος και εκτός Κύπρου. Το συγκεκριμένο ποσό δεν ξέρω ποια συνεργασία αφορούσε. Μπορώ όμως να πω ότι ήταν πολλές οι δραστηριότητες και ήταν μεγάλη η συμμετοχή του υιού μου σε αυτές τις δουλειές”. Προσθέτει δε πως ρώτησε σχετικά το γιο του, ο οποιος απάντησε πως  “οι δουλειές αφορούσαν εκτέλεση έργων στη Λιβύη και στο Πακιστάν, στο Κουβέιτ και τη Συρία και αλλού που ζητούσε από το γραφείο μας. (…) Θα σας απαντήσει ο υιός μου με λεπτομέρειες και έγγραφα”” και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φουαντ και υιού του.

*για τη Beeston, που κατά το κατηγορητήριο, είναι συμφερόντων Ντίνου Μιχαηλίδη: “Δεν γνωρίζω τίποτα για την ως άνω εταιρεία πέραν του ότι ούτε εγώ, ούτε ο υιός μου που τον ρώτησα συνδεόμαστε με οποιανδήποτε τρόπο με αυτή. (…) Τονίζω και πάλι ότι είναι παντελώς αβάσιμο το σημείο του κατηγορητηρίου ότι η εταιρεία αυτή είναι συμφερόντων μας”.

*για τις καταγγελίες του Νίκου Ζήγρα ότι εμπλέκεται στην υπόθεση αναφέρει: “Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε διαφορά μαζί του και έχω μείνει κατάπληκτος και εγώ και ο γιος μου για τις καταγγελίες του πιστεύω ότι ενέπλεξε εμένα και τον υιό μου γιατί ήθελε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μια κουρτίνα, ευεργετική ίσως, για τη δική του κατηγορία και εμπλοκή. Εγώ γνώριζα και τον Φουάντ και τον Τσοχατζόπουλο και αυτό εξυπηρετούσε και το σκοπό του”.

*για την πληρεξουσιότητα που είχε στον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό: “ο μόνος λόγος είναι για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση θανάτου του. Άλλωστε ο γιος μου τότε ήταν ανύπαντρος και δεν είχε δική του οικογένεια. Όπως θα διαπιστώσετε άλλωστε από το περιεχόμενο της εξουσιοδότησης το πληρεξούσιο αυτό παραμένει ισχυρό και μετά το θάνατο του δικαιούχου”.

*για τη σχέση του με τον Φουαντ αλ Ζαγιαντ, που καταζητείται για την ίδια υπόθεση: “γνωριζόμαστε από τη δεκαετία του 1990 και αναπτύξαμε οικογενειακές και φιλικές σχέσεις όπως κατ επανάληψη έχω δηλώσει δημόσια. Παράλληλα, ήταν πελάτης του γραφείου μου «Dinos Michaelidis &Concultants» και του παρείχαμε νομικές και άλλες υπηρεσίες. Στο γραφείο αυτό εργάζεται και ο υιός μου Μιχαήλ Μιχαηλίδης, οικονομολόγος ο οποίος επίσης είχε στα πλαίσια της ιδιότητας του αυτής επαφές με τον Φουαντ Αλ Ζαγιαντ”.

*για τους κανονισμούς διαφόρων ιδρυμάτων Παναμά στο όνομα μελών της οικογένειάς του και του ιδίου, που βρέθηκαν σε θυρίδα του Μιχάλη Μιχαηλίδη: “Απ’ ότι μου είπε ο γιος μου, ο Μιχάλης, το 2005 είχε κάνει σκέψεις για ένα οικονομικό οικογενειακό προγραμματισμό οι οποίες δεν προχώρησαν. Καμία περιουσία δεν υπάρχει σήμερα ούτε και υπήρξε ποτέ απ ότι μου είπε και απ ότι γνωρίζω διότι δεν προχώρησε το θέμα αυτό”.

Η υπόθεση Κάντα

Με χειροπέδες οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή για θέματα διαφθοράς, Σπ. Γεωργουλέα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, σε βάρος του οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της σύμβασης “Ερμής 2”.

Ο Αντώνης Κάντας, που θήτευσε στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης όταν γενικός διευθυντής διατελούσε ο Γιάννης Σμπώκος, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του δικαστικού λειτουργού, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα. Εως τότε παραμένει κρατούμενος.

Κατηγορείται για άμεση συνεργεία στην απιστία του Άκη Τσοχατζόπουλου, δωροδοκία 500.000€ από άγνωστο εκπρόσωπο της SIEMENS και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αιτία για τη σύλληψή του στάθηκε ένα ύποπτο έμβασμα, ύψους 500.000 ευρώ, που φέρεται ότι έλαβε ο Αντ. Κάντας σε λογαριασμό του στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, το επίμαχο ποσό δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του, ενώ τα χρήματα εμφανίζονται να καταλήγουν στο λογαριασμό του Αντ.Κάντα μέσω της εταιρίας MARTHA HOLDINGS, που έχει συνδεθεί με τον Πρόδρομο Μαυρίδη και τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό βρισκόταν σε θυρίδα και την περίοδο εκείνη αποφάσισε να το μεταφέρει στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την επέκταση τηλεπικοινωνιών του στρατού και ο εκσυγχρονισμός του (ΕΡΜΗΣ 2) υπεγράφη του Σπτέμβριο του 1999. Αν και είχε αποφασιστεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός, το ΚΥΣΕΑ, επί υπουργείας Εθνικής Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου στην ΕΑΒ με υπό κατασκευάστρια τη SIEMENS. Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε όμως, πως το ποσό της σύμβασης, που αγγίζει τα 216 εκατομμύρια ευρώ, θα έπρεπε να είναι κατά 25% χαμηλότερο, ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αν και έχει πληρωθεί πάνω από το μισό του κόστους του.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ