Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και ενάμισι μήνα. Την ίδια ώρα, στον «αέρα» βρίσκονται οι εναπομείνασες θέσεις εργασίας του Ινστιτούτου, ενώ απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του οργανισμού…
Το σήμα κινδύνου για την συρρίκνωση του ΙΓΜΕ εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι του συνδικάτου των εργαζομένων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, και προανήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων με απεργίες και όχι μόνο. Εκτός από τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξε η ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν νέες μορφές αντίδρασης όπως η απαγόρευση εισόδου στο κτίριο των μελών της διοίκησης του ΙΓΜΕ και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους έξω από το αρμόδιο υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως τόνισαν ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης και η πρόεδρος της τοπικής ένωσης Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Κουλούση, ο αριθμός των εργαζομένων στο Ινστιτούτο από 393 άτομα πέρσι μειώθηκε σήμερα σε 272 με τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων να προβάλει πλέον απειλητικός. Ο κ. Σμυρνιώτης κατήγγειλε ακόμη ότι με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΓΜΕ επιχειρείται η αλλοίωση του εφαρμοσμένου ερευνητικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου και η υποβάθμιση -μέχρι εξαφάνισης- της έρευνας για ενεργειακές πρώτες ύλες, της μεταλλευτικής έρευνας και των μονάδων τεχνικής υποστήριξης των ερευνητικών έργων. Επίσης, όπως ο ίδιος σημείωσε, με την απαξίωση του ΙΓΜΕ, κινδυνεύουν να χαθούν έργα του ΕΣΠΑ 25 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί και ορισμένα έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε η Ευ. Κουλούση, λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να εκτελεστούν -ή γίνονται μετ΄ εμποδίων- έργα όπως γεωτρήσεις σε γεωθερμικά πεδία αλλά και έρευνες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχουν πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα, όπως χαλκός και χρυσός στην Ποντοκερασιά Κιλκίς και στο Άγκιστρο Σερρών αντίστοιχα και ολιβίνη στο Βάβδο Χαλκιδικής.
Κοίτασμα ολιβίνη
Μάλιστα, όσον αφορά στο ορυκτό του ολιβίνη, ο γεωλόγος, διδάκτορας κοιτασματολογίας, Σπύρος Νταμπίτζιας είπε ότι από τις έρευνες του ΙΓΜΕ προκύπτουν ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος στο δημόσιο μεταλλείο Λευκόλιθου, στη Βάβδο της Χαλκιδικής. Όπως ο ίδιος είπε, ο ολιβίνης είναι ένα βιομηχανικό ορυκτό και, λόγω της ιδιότητάς του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών και βιομηχανικών κλιβάνων. Μια άλλη σημαντική ιδιότητά του είναι ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Ο ολιβίνης έχει ανιχνευθεί στη Σελήνη, τον Άρη και σε μετεωρίτες. Επί ελληνικού εδάφους, κοίτασμα ολιβίνη έχει βρεθεί στο Χρώμιο των Γρεβενών και μόλις πρόσφατα έγινε η δημοπράτηση του έργου εξόρυξής του.
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης επισημαίνοντας πως και η συρρίκνωση και απαξίωση του Ινστιτούτου εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων από την τρόικα για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο και σε φορείς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του διότι, όπως είπε η συρρίκνωση του ΙΓΜΕ με τη μείωση του προσωπικού οδηγεί ουσιαστικά στη μετατροπή του σε ένα μικρό γραφείο διοίκησης.
Πηγή: agelioforos.gr