Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Στη Βουλή η αποκάλυψη του e-reportaz!

Στις 21 Σεπτεμβρίου από το e-reportaz σας αποκαλύψαμε το e-mail του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο οποίο και εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών (ποινικά ελεγχόμενο για τον χειρισμό της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ), να ομολογεί την παράδοση του ελληνικού Συντάγματος στους δανειστές! Πρόκειται για e-mail το οποίο απέστειλε ο πρώην υπουργός στο τότε οικονομικό επιτελείο τον Μάρτιο του 2011, μια μόλις ημέρα μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Μετά την αποκάλυψη του e-reportaz η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή έφτασε το θέμα στην Βουλή με αντίστοιχο ερώτημα.

Δείτε αναλυτικά το ερώτημα της κ.Μακρή προς τους κ.κ Υπουργούς Οικονομικών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναλυτικά:

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2013 στον ιστότοπο www.ereportaz.gr αναφέρονται τα ακόλουθα:

“«Νομοθετούμε εκτός Συντάγματος!»

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Ηλεκτρονική αλληλογραφία-φωτιά η  οποία εμφανίζει τον πρώην  υπουργό Οικονομικών και ποινικά  ελεγχόμενο για τον χειρισμό της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να ομολογεί την παράδοση του ελληνικού Συντάγματος στους δανειστές, αποκαλύπτει το ereportaz.gr. Πρόκειται για e-mail το οποίο απέστειλε ο πρώην υπουργός στο τότε οικονομικό επιτελείο τον Μάρτιο του 2011, μια μόλις ημέρα μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου εξηγεί στα επιτελικά  στελέχη του ΥΠΟΙΚ τη μεγάλη νίκη που πέτυχε η Ελλάδα στο Συμβούλιο κορυφής και απροκάλυπτα εξαγγέλλει τη νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών κανόνων «όπως θέλουμε εμείς, όχι απαραίτητα στο Σύνταγμα»!

Το έγγραφο-ντοκουμέντο αποτελεί αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχεία για  τον τρόπο άσκηση της εξουσίας και τη χάραξη της οικονομική πολιτικής, τσαλαπατώντας Σύνταγμα, Νόμους και εργασιακά δικαιώματα. Με κυνικό τρόπο ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής Οικονομίας δείχνει το «δρόμο» στους συνεργάτες του. Ένας δρόμος ο οποίος «γκρεμίζει» το θεμελιώδη Νόμο του ελληνικού Κράτους, το ελληνικό Σύνταγμα.

Το email

To μεσημέρι της 12 Μαρτίου 2011 από  το προσωπικό email του κ. Παπακωνσταντίνου  αποστέλλεται ένα ηλεκτρονικό  μήνυμα. Αποδέκτες του μηνύματος  είναι τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ,  όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης,  ο Δημήτρης Κουσελάς, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, ο Τάσος Μπάνος, κλπ. Στο email ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί στους συνεργάτες του τα αποτελέσματα της συνεδρίασης -την 11η Μαρτίου- του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. που εξέτασε το θέμα της επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Ο πρώην υπουργός διαχωρίζει «τι πήραμε» και «τι δώσαμε».

Αφού πρώτα ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει «πολύ καλό το αποτέλεσμα»  στη συνέχεια αναλύει το τι πήραμε όπως: την επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου  κατά μια μονάδα, δέσμευση για φόρο χρηματοπιστωτικού τομέα, δυνατότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα απευθείας στην πρωτογενή αγορά, κ.α.

Στη συνέχεια του μηνύματος ο  πρώην «τσάρος» και βασικός εμπλεκόμενος της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ εξηγεί και το «τι δώσαμε» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και αναφέρει ανερυθρίαστα ότι στο συγκεκριμένο πλαίσιο η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε την κατάλυση του ελληνικού Συντάγματος!

Στην κατηγορία «δώσαμε» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές  και ότι θα νομοθετήσουμε δημοσιονομικούς κανόνες «όπως θέλουμε εμείς, όχι απαραίτητα στο Σύνταγμα»!

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα αποτελεί τη συνέχεια παλαιότερης εσωτερικής αλληλογραφίας  του ΥΠΟΙΚ όπου αποκαλύπτονταν οι λόγοι για τους οποίους το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της άμεσης συνέργειας των ελληνικών τραπεζών στον έλεγχο των καταθέσεων του εξωτερικού ξέμεινε από καύσιμα! Πρόκειται για email του Φεβρουαρίου του 2011 όπου καταγραφόταν ο τρόπος που δεν συμπεριλήφθηκαν -την τελευταία στιγμή- σε φορολογικό νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούσαν τη διαβίβαση στοιχείων από τις τράπεζες προς την ΓΓΠΣ για τους καταθέτες του εξωτερικού. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που απέστειλε ο τότε διοικητής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλης, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εκφράζοντας την απογοήτευσή για το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν διατάξεις που θα επέτρεπαν αληθινούς ελέγχους στα ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού.

Παραγραφή αδικημάτων;

Τη στιγμή, λοιπόν, που από την εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν οι απερίγραπτες πολιτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου αφενός να «προστατευτούν» οι φοροφυγάδες του εξωτερικού και αφετέρου να καταλυθεί το ελληνικό Σύνταγμα, η δικαστική εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης. Ο ογκώδης φάκελος της δικογραφίας που απεστάλη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο πλέον καλείται να αποφασίσει την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενο για δυο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Η δικογραφία βρίσκεται στον εμπειρότατο δικαστικό λειτουργό, κ. Ιωσηφ Τσαλαγανιδη, ειδικό ανακριτή ο οποίος καλείται να διενεργήσει την ανάκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες  η διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων για τα οποία ελέγχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, αναφέρουν  ότι σε δικαστικό επίπεδο επικρατεί  σκεπτικισμός κατά πόσο έχουν παραγραφεί η όχι τα αδικήματα που βαραίνουν βάσει της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, τον πρώην υπουργό. Μετά την νομική σκέψη που θα εκφράσει ο κ. Τσαλαγανιδης σε ότι αφορά την παραγραφή η όχι των αδικημάτων ο φάκελος Παπακωνσταντίνου θα ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου πάγου, κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο ο οποίος και θα καταθέσει την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου πάγου. Το αρμόδιο συμβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ποινική τύχη του πρώην υπουργού.

Την ίδια στιγμή με…αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση των καταθετών της διαβήτης λίστας. Το βασικό πρόβλημα των Αρχών είναι ο όγκος των δεδομένων. Ωστόσο η κωλυσιεργία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ως προς το πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα. Για την ίδια υπόθεση έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα στους συγγενείς του πρώην υπουργού.”

Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.unfollow.com.gr το ακόλουθο κείμενο:

“Ντοκουμέντο: Το email της τρόικας  με οδηγίες προς την κυβέρνηση  για τον Κώδικα Δικηγόρων

Ένα email που έφτασε στα χέρια μας μοιάζει να διαψεύδει τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης όσο και σύσσωμη την κυβέρνηση ως προς τον ισχυρισμό τους ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικας.

Της Μαρινίκης  Αλεβιζοπούλου

Σύμφωνα με το email που δημοσιεύουμε, ο επόπτης  που τοποθέτησε η τρόικα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό  τον έλεγχο της εφαρμογής των  μνημονιακών πολιτικών, κ. Ζήνων  Κοντολαίμης, εμφανίζεται δίχως  κανένα ενδοιασμό να προβαίνει σε «ορισμένες παρατηρήσεις» επί του σχεδίου νόμου που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον νέο Κώδικα των Δικηγόρων. Το ίδιο νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση διαρρυγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν δέχεται πίεση. Μεταξύ των παραληπτών των «παρατηρήσεων» του επόπτη είναι ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κι εμείς ρωτάμε: από ποιους κυβερνιέται αυτή η χώρα;

Παρότι  έχει πλέον καταστεί σχεδόν αυτονόητο  ακόμη και στον πιο απληροφόρητο πολίτη ότι η χώρα μας με την  είσοδό της στο Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο και την υπαγωγή της  στην τρόικα, έπαψε να κυβερνιέται  από τους πολιτικούς που ο ελληνικός λαός εκλέγει, το email που έφτασε στα χέρια μας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί αποικία κι ότι οι εγχώριοι κυβερνώντες δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τον ρόλο του «καλού υπαλλήλου» των διεθνών αποικιοκρατών.

Όσο σκληροί  κι αν ενδεχομένως φανούν σε κάποιους οι χαρακτηρισμοί αυτοί κι όσο  κι αν επέμενε χτες στη Βουλή ο  αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου  ότι το σχέδιο νόμου για τον  νέο Κώδικα Δικηγόρων αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικας, το email που εμφανίζεται να αποστέλλει ο προσφάτως τοποθετημένος από την τρόικα επόπτης κ. Κοντολαίμης μιλά από μόνο του.

Ο κ. Κοντολαίμης  εμφανίζεται να παρεμβαίνει, με ανεκδιήγητο  ύφος που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση υποτελή στις διαταγές του, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα των Δικηγόρων», του νομοσχεδίου δηλαδή που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση, αποσπώντας χτες την ψήφισή του επί της αρχής (υπέρ ψήφισαν Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά τάχθηκε όλη η αντιπολίτευση) και με τον οποίο ρυθμίζει εκ νέου το καθεστώς εργασίας των δικηγόρων. Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου 2013, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου του 2013, με μεγάλες αντιδράσεις από το δικηγορικό σώμα, κυρίως για τον καθορισμό των αμοιβών τους και τη μη ύπαρξη κατώτερης αμοιβής, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των ασφαλιστικών τους ταμείων. Επίσης, για την υπό προϋποθέσεις άδεια διαφήμισης των δικηγορικών γραφείων, η οποία είναι προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των δικηγορικών συλλόγων, και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές τους – και αυτά ενώ ο νέος κώδικας δεν θέτει το ζήτημα του επιβαλλόμενου ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές πράξεις, κάτι που έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη δικηγορία ως εμπόρευμα και όχι ως υπηρεσία.

Το  αντεπιχείρημα που σχεδόν αυθόρμητα  θα ανέσυραν οι εγχώριοι απολογητές των  πολιτικών εκείνων που δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να νομιμοποιούν την αποικιοκρατία, είναι ότι ο δανειστής δικαιούται να έχει λόγο στη διαχείριση των χρημάτων που δάνεισε. Το εάν πρέπει για παράδειγμα να εξισωθεί ο μισθός του δικηγόρου με αυτόν των υπαλλήλων του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα, σε ποιο βαθμό ακριβώς αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή ακόμα και τον ίδιο τον επόπτη, εμείς εξακολουθούμε να μην το καταλαβαίνουμε. Αφήστε που τον αντίλογο τον έθεσε μόνος του ο ίδιος ο υπουργός εντός της Επιτροπής, όταν και δήλωσε τα περί πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και όχι επιβολή της τρόικας. Τώρα βέβαια, μετά από αυτό το email εγείρονται μερικά ζητήματα…

Ακολουθεί το πρωτότυπο email και, πιο κάτω, η  μετάφρασή του στα ελληνικά:

Κώδικας  Δικηγόρων: Σχόλια ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ

Σας ευχαριστούμε για τον αναθεωρημένο Κώδικα Δικηγόρων  που λάβαμε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα. Παρακαλούμε, δείτε ορισμένες παρατηρήσεις κάτωθι:

(1) Για  την ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων  που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία

Είμαστε εντάξει με τις προβλέψεις του  Κώδικα και πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται κάποια αλλαγή. Θα το εκτιμούσαμε αν οι αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν  ότι κατανοήσαμε σωστά πως, σύμφωνα  με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο εθνικά θεσπισμένος κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ισχύει επίσης και για όλους τους δικηγόρους που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία (ασκούμενους και μη).

(2) Για  την καταβολή εφάπαξ κατά τη  συνταξιοδότηση δικηγόρων που  αμοίβονται με πάγια αντιμισθία

Καλωσορίζουμε το αναθεωρημένο κείμενο κατά το οποίο η καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση για δικηγόρους με πάγια αντιμισθία ευθυγραμμίζεται με των υπολοίπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. (Άρ. 45(5)). Εξακολουθούν να μας μπερδεύουν οι πρώτες δύο προτάσεις του Άρ. 46(5) που προβλέπουν εφάπαξ σε οικειοθελή λύση σύμβασης. Θα εκτιμούσαμε μια εξήγηση από τις αρχές για το σκεπτικό αυτό, καθώς νομίζουμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι προαιρετικό για τον εργοδότη αλλά όχι ελάχιστη απαίτηση προβλεπόμενη από τον Κώδικα. Αυτό θα πρεπει να διευθετηθεί στην τελική εκδοχή του Κώδικα.

(3) Για  την αποζημίωση απόλυσης δικηγόρων  αμοιβόμενων με πάγια αντιμισθία

Πιστεύουμε  ότι η πρόβλεψη του Άρ. 46(4) σύμφωνα  με την οποία «σε περίπτωση  απόλυσης, ένας δικηγόρος δικαιούται να συνεχίσει να λαμβάνει τον μηνιαίο μισθό του μέχρι να καταβληθεί η πλήρης αποζημίωση», δεν είναι ευθυγραμμισμένη με ό,τι ισχύει για άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να αφαιρεθεί από τον Κώδικα.

 

(4) Για  τον τύπο πρόσθετης εισφοράς που εισάγεται στο αναθεωρημένο Άρθρο 61(1)

Υπάρχει μια νέα εισφορά στον Ειδικό Διανεμητικό  Λογαριασμό Νέων Δικηγόρων του νόμου 2915/2001. Θα το εκτιμούσαμε αν μας γινόταν  κατανοητή η προσθήκη αυτής της  κατηγορίας.

Αναμένουμε  ότι το προσχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων θα υιοθετηθεί όπως έχουμε συμφωνήσει με τις Αρχές πριν το καλοκαίρι, ενσωματώνοντας τις ως άνω αναθεωρήσεις, το συντομότερο δυνατόν.

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι μια υποχρέωση με προθεσμία  το τέλος Ιουλίου και έχει ήδη καθυστερήσει. Επιπλέον, πρόκειται για σημείο αναφοράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ώστε πρέπει να είναι ήδη ολοκληρωμένη και ψηφισμένη από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:

Αληθεύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα;

Υπάρχει συμφωνία του συμβουλίου Υπουργών της 11 Φεβρουαρίου 2011 για τη νομοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων “όπως θέλουμε εμείς, όχι απαραίτητα στο Σύνταγμα”;

Εάν ναι, με βάση ποιές διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ή της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζεται η Εθνική Κυριαρχία ενός Κράτους Μέλους;

Εάν όχι, τι εννοούσε ο τέως Υπουργός Οικονομικών;

Τι προτίθεται να πράξει ο Υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν τα τυχόν αδικήματα, όλων των εμπλεκομένων στις συγκεκριμένες υποθέσεις;

Προτίθεστε να διαβιβάσετε στην Δικαιοσύνη τα απαραίτητα στοιχεία για τη διερεύνηση πιθανών  αδικημάτων;

Δέχονται οι Υπουργοί της Κυβέρνησης εντολές από διορισμένους “επόπτες” της Τρόικα;

Το σχέδιο νόμου για το νέο κώδικα δικηγόρων αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ή αποτελεί επιβολή της τρόικα;

Στη δεύτερη περίπτωση, βάσει ποιών διατάξεων έχει εκχωρηθεί τέτοια αρμοδιότητα;

Ποιός νομοθετεί τελικά στην Χώρα μας οι δανειστές ή η Βουλή των Ελλήνων;

Σέβεται η πολιτική ηγεσία το Σύνταγμα ή ακολουθεί τα αναγραφόμενα στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κ. Παπακωνσταντίνου;

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ