Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Πούτιν: “Οι ακτιβιστές της Greenpeace παραβίασαν το διεθνές δίκαιο”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace που έχουν τεθεί υπό κράτηση στο Μουρμάνσκ δεν είναι “πειρατές” αλλά παραβίασαν το διεθνές δίκαιο όταν επιχείρησαν να “καταλάβουν” εξέδρα άντλησης πετρελαίου κατά τη διαμαρτυρία τους ανοικτά των ρωσικών ακτών στην Αρκτική.

“Είναι απολύτως σαφές ότι δεν είναι πειρατές, αλλά στην πραγματικότητα προσπάθησαν να καταλάβουν αυτή την εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Είναι απολύτως σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί παραβίασαν το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια ενός φόρουμ για την Αρκτική που πραγματοποιείται στο Σάλεκχαρντ της Σιβηρίας, στον αρκτικό βορρά, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Οι αρχές ασφαλείας δεν γνώριζαν αν είναι οικολόγοι ή τρομοκράτες. Δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τι συνέβη εκεί, αλλά είναι σαφές πως δεν είναι πειρατές. Οι μεθοριακοί φρουροί μας δεν γνώριζαν ποιος επιχειρεί να καταλάβει την εξέδρα άντλησης με το πρόσχημα της Greenpeace. Ύστερα από τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν στην Κένυα, όλα είναι πιθανά”, τόνισε.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά αναμένει “το έργο τους να πραγματοποιείται με πολιτισμένο τρόπο”.

“Είχαν πλησιάσει σε επικίνδυνη απόσταση από την εξέδρα άντλησης”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι εκπρόσωποι της Greenpeace βρίσκονταν στην αίθουσα αυτή και εξέφραζαν τη θέση τους. Συναντιόμαστε σε τέτοιου είδους συνέδρια για να συζητούμε αυτά τα προβλήματα”, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι έχει αποκλειστεί η περίπτωση να σταματήσει η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, τους κινδύνους της οποίας για την Αρκτική καταγγέλλει η Greenpeace.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η εκμετάλλευση του “ορυκτού πλούτου, των μετάλλων, των υδρογονανθράκων. Μπορεί αυτό να σταματήσει; Σίγουρα όχι. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει. Αλλά αυτό είναι το θέμα; Το θέμα είναι πώς αυτό να γίνεται με την μικρότερη ζημιά για τη φύση και να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις της δραστηριότητας αυτής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ