Έκκληση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η πολιτεία θα καλέσει άμεσα τις πρυτανικές αρχές σε διάλογο απηύθυνε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους κοσμήτορες του ιδρύματος και την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι φορώντας λευκές μάσκες.
«Η έκκληση που απευθύνω είναι διπλή και δεν πρέπει να απομονωθεί το ένα σκέλος από το άλλο. Τα πανεπίστημια δεν μπορούν να μείνουν κλειστά. Ζητώ να ανοίξουν και παράλληλα να υπάρξει άμεσα πρόσκληση για διάλογο από τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ.Σιμόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης.
Ο πρύτανης του ΕΜΠ δήλωσε ότι μπορεί να προσέλθει ο ίδιος στον διάλογο ή «όποιος άλλος θεωρείται κατάλληλος από την πολιτεία», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, κατηγορηματικά ότι εάν δεν αρθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει της οποίας απομακρύνονται 399 υπάλληλοι από το ΕΜΠ, ο ίδιος θα υποχρεωθεί να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της πολιτείας.
Σημείωσε, τέλος, ότι η τελευταία ελπίδα του ιδρύματος είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Το νομικό μας τμήμα έχει ετοιμάσει την προσφυγή και είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε. Αυτό που μένει είναι να δούμε εάν θα την καταθέσουμε και τα οκτώ πανεπιστήμια μαζί την Τρίτη ή θα κινηθούμε μόνοι μας. Δεν θα ήθελα, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» υπογράμμισε ο κ.Σιμόπουλος.
Σύμφωνα με το ΕΜΠ, η στέρηση των υπηρεσίων των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος, καθώς το προσωπικό του θα μειωθεί κατά 65%. Η άμεση συνέπεια, όπως, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΜΠ, είναι ότι το ίδρυμα θα χάσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο ρόλος του στην ανάπτυξη της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τμήματα Διοικητικού Προσωπικού, Διδακτικού Προσωπικού και Διεκπαιρέωσης και Αρχείου και Προστασίας των εγκαταστάσεων θα στελεχώνεται πλέον, από δύο άτομα το καθένα.
Ιδιαίτερα προβλήματα θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με τη διοίκηση του Πολυτεχνείου, στην φύλαξη και την έρευνα, αλλά και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τόνια Μωροπούλου τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διάταξης του Συντάγματος περί αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.
Για ξαφνικό θάνατο έκαναν λόγο ο κοσμήτορες του ιδρύματος εκθέτοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σχολές τους.
«Φορέσαμε τις μάσκες για να δείξουμε ότι μας αντιμετωπίζουν σαν αριθμούς» είπε εκ μέρους των διοικητικών υπαλλήλων η κ. Ζάκου. «Όχι, είμαστε άνθρωποι με όνομα και επώνυμο» τόνισε.