Στην πλειονότητά τους θετικές γνώμες και παρατηρήσεις βελτίωσης, εξέφρασαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί “Ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια”, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν ως προς την επείγουσα αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των φυλακών, με την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης (το λεγόμενο “βραχιολάκι”) και του γεωεντοπισμού, που επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό υποδίκων και καταδίκων, οι οποίοι δεν απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.
Θετικά τοποθετήθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Θάνου, η οποία εισηγήθηκε να ενταχθούν στα εξαιρετέα από την εφαρμογή του μέτρου κακουργήματα και η εκβίαση, η κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ορισμένα κακουργήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών.
Τη σύμφωνη γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποσυμφόρηση των φυλακών, μετέφερε ο κ. Ματσιώτας και ζήτησε το ευεργετικό μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού να αφορά σε ανθρώπους που διέπραξαν αδικήματα ήσσονος σημασίας, όπως τα οικονομικά.
Εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, τονίσθηκε πώς η παρέμβαση θα γίνει στο κανονιστικό στάδιο, οπότε και ζητήθηκε να ενταχθεί η διάταξη στο νομοσχέδιο, ότι το προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής.
Η κ. Δρόσου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων εκτίμησε ότι δεν θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση, μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, παρά με την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων.
Ο βοηθός του Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Πολίτη κ. Καρύδης είπε πώς αφού ο εγκλεισμός είναι μια ποινή που αφορά χώρο και χρόνο και όχι βεβαίως μια επιπλέον τιμωρία μέσα σε φυλακές, αν συνδυαστεί με την αύξηση του μέσου όρου των ποινών, τότε ενισχύεται η αναγκαιότητα εφαρμογής του “ανακουφιστικού” αυτού μέτρου.
Συμφωνία επί της αρχής δηλώθηκε από την Ένωση Ποινικολόγων, η οποία ζήτησε να αποφασίζει το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών για τις εξαιρέσεις εφαρμογής του συζητούμενου μέτρου, δεδομένου ότι περισσότεροι του 1/3-ου των φυλακισμένων είναι προσωρινής κράτησης.
Για θετικό μέτρο, έκανε λόγο ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, προσθέτοντας μάλιστα πως πρέπει να επεκταθεί και στα σοβαρά αδικήματα, αφού έχουμε στην Ελλάδα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά προφυλάκισης, αλλά και αυστηρό δικαστικό σύστημα.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ζήτησε να μην ατονήσει το υφιστάμενο εργαλείο του εναλλακτικού τρόπου έκτισης ποινών, όπως οι αγροτικές φυλακές, η ημιελεύθερη διαβίωση και η προσφορά κοινωνικής εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ