Απαντήσεις επί του κατηγορητηρίου έδωσαν οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η απολογία των οποίων δεν ήταν τελικά πολιτικό μανιφέστο όπως ήθελαν νωρίτερα δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι τέσσερις δήλωσαν υπερήφανοι για τη δράση της Χρυσής Αυγής αναγνώρισαν όμως λάθη σε συγκεκριμένες τους ενέργειες.
Κασιδιάρης: “Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές”
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος απολογήθηκε για σχεδόν επτά ώρες, τόνισε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστική οργάνωση, ούτε χρησιμοποιεί ναζιστικά σύμβολα. «Δεν είμαστε ναζιστές, ούτε εθνοσιαλιστές, αλλά Έλληνες εθνικιστές».
Είμαι έλληνας εθνικιστής» είπε «και αν ζούσα το ’41 θα είχα πέσει στα οχυρά του Ρούπελ μαχόμενος τους εισβολείς στην πατρίδα μου».
Φέρεται επίσης να είπε ότι το κόμμα χρηματοδοτείται από την κρατική χρηματοδότηση και ότι οι βουλευτές δίνουν το 20% της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν «στο κίνημα».
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης και στο αποκαλούμενο από το κατηγορητήριο καταστατικό της Οργάνωσης, το οποίο προσκόμισε μάρτυρας. Το χαρακτήρισε ως «ψευδεπίγραφο», ενώ είπε ότι το κείμενο αυτό είναι αστείο για να είναι το καταστατικό της Χρυσής Αυγής. «Πρόσθεσε ότι το μοναδικό καταστατικό που αναγνωρίζουν είναι αυτό που κατέθεσαν το 2012 στον Άρειο Πάγο, στην τότε αντεισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Αναφέρθηκε επίσης σε «μαθήματα αυτοάμυνας» που λαμβάνουν τα μέλη του κόμματος και φέρεται να είπε στους ανακριτές: «Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα».
Για τον ρόλο του ιδίου είπε ότι ήταν μόνο εκπρόσωπος του κόμματος και όχι εκπαιδευτής των στρατιωτικών ταγμάτων εφόδου, την ύπαρξη των οποίων την αρνείται.
Ο Ηλ.Κασιδιάρης ρωτήθηκε ακόμη από τους ανακριτές και για το περίφημο «εγέρθητω». «Κάναμε λάθος», φέρεται να παραδέχτηκε και είπε ότι ήταν μια αντίδραση στην αγανάκτηση που είχαν για την στάση των ΜΜΕ την προεκλογική περίοδο κατά την οποία δέχονταν επιθέσεις από όλα τα Μέσα.
Το δεύτερο επεισόδιο για το οποίο έκανε αυτοκριτική ήταν το γεγονός της διάλυσης των πάγκων των αλλοδαπών μικροπωλητών στις λαϊκές. «Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές είπε, ρατσιστές είναι αυτοί που μας προσάπτουν ότι έχουμε βουλευτή αλβανικής καταγωγής…».
Ο βουλευτής φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης του ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση.
Παναγιώταρος: «Είμαι καθαρός σαν κρύσταλλο»
Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε και η απολογία του Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος επίσης αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες, και είπε ότι «είναι καθαρός σαν κρύσταλλο και δεν φοβάται τίποτε…».
Για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Γιάννη Λαγό τρεις ώρες πριν από τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα είπε ότι ήταν κάτι συνηθισμένο και ότι δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά, αλλά τον έχει δει μόνο σε δύο τρεις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΧΑ.
Ο βουλευτής φέρεται να υποστήριξε ότι ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι αστείο και ότι στηρίζεται σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά που είναι άσχετα με το κόμμα. Ο κ. Παναγιώταρος τέλος, φέρεται να δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στην ΧΑ.
Λαγός: “Τα τηλεφωνήματα έγιναν για να μάθουμε τι είχε συμβεί”
Δεν έπεισε ο Γ. Λαγός τους ανακριτές παρότι στην απολογία του, που διήρκεσε επίσης 4 ώρες, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον αρχηγό για το τι είχε γίνει μετά τη δολοφονία Φύσσα.
Ο ίδιος δικαιολόγησε τα απανωτά τηλεφωνήματα επειδή όπως είπε ενημερωνόταν για το τι είχε συμβεί στο Κερατσίνι.
Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από τις δικαστικές Αρχές και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.
Μίχος: «Δεν ξέραμε κάτι για το επεισόδιο στο Κερατσίνι»
Ο Νίκος Μίχος είπε ότι είναι βουλευτής στην Εύβοια επομένως δεν μπορεί να πήρε μέρος σε σύσκεψη πριν από τα επεισόδια στο Πέραμα. Φέρεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποστήριξε ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι. Και εκείνος αρνήθηκε την ύπαρξη κρυφού καταστατικού και ταγμάτων εφόδου.