Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Υποψήφιοι στις εκλογές και όσοι έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα!

Το ρωσικό Συνταγματικό Δικαστήριο προτείνει να αλλάξει ο νόμος και να επιτρέπεται σε όσους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today, το Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζει πως η απαγόρευση στην υποβολή υποψηφιότητας σε όσους έχουν καταδικαστεί έρχεται σε αντίθεση με όσα επιβάλλει το Σύνταγμα και πρότεινε να αλλάξει η σχετική νομοθεσία.

«Το να αφαιρείται μόνιμα το δικαίωμα κάποιου πολίτη να εκλεγεί είναι ανεπίτρεπτο», δήλωσε ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Βάλερι Ζόρκιν.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στους κανόνες που ισχύουν σήμερα δεν καταγράφονται η σοβαρότητα του εγκλήματος, η ποινή, ή αν έχει υπάρξει αναστολή της ποινής.

Ο Ζόρκιν τόνισε ότι δε μπορεί να υπαγορεύσει τις ακριβείς αλλαγές στους νομοθέτες, αλλά μπορεί να αναδείξει όσα έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμα.

Ωστόσο, επισήμανε πως οι αλλαγές πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, ώστε οι επόμενη εκλογική αναμέτρηση να διεξαχθεί με νέους κανόνες.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σοβαρό έγκλημα αναγνωρίζεται όταν επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από πέντε έως χρόνια, ενώ πολύ σοβαρά όσα ξεπερνούν τα δέκα χρόνια.

Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή αυτό μπορεί να δώσει πράσινο φως σε πολλές προσωπικότητες της Ρωσίας που εκτίουν ή έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης, οι οποίοι έχουν πολιτικές φιλοδοξίες, όπως ο μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που καταδικάστηκε για αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.

Οι συνήγοροι του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου σε δηλώσεις τους υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο τόνισαν πως αυτή δεν συνδέεται με τα μελλοντικά πλάνα του πελάτη τους, αποφεύγοντας να σχολιάσουν αν μετά την αποφυλάκισή του -που αναμένεται το 2014- σκοπεύει να εμπλακεί με την πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ