Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

«Καυγάς» ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό χρέος και το πλεόνασμα

Πραγματικό «γαϊτανάκι» δηλώσεων έχει στηθεί σε Ευρώπη και Αμερική, σχετικά με την  τύχη του ελληνικού χρέους, καθώς ο «καυγάς» ΔΝΤ και ΕΕ συνεχίζεται, με στόχο να προκαταλάβει κάθε πλευρά τις κινήσεις της άλλης. Με κάθε ευκαιρία μάλιστα «ανεβοκατεβάζουν» τις εκτιμήσεις τους για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί «κλειδί» για την επιχειρηματολογία κάθε πλευράς.

Αυτό εξηγεί ως ένα βαθμό και γιατί είχε «στυλώσει τα πόδια» το ΔΝΤ για το πλεόνασμα, «αδειάζοντας» τόσο τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όσο και τη μεθοδολογία της Eurostat στους υπολογισμούς τους για το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ετοιμάζεται. Από την άλλη, στο Βερολίνο και την Ευρώπη θέλουν να τερματιστεί η μετεκλογική αβεβαιότητα στη Γερμανία και να κεφαλαιοποιήσουν σαν δική τους επιτυχία τα πρώτα θετικά στοιχεία της ελληνικής προσπάθειας.

Έτσι, μία μέρα μετά την ομοβροντία των εκθέσεων από την Ουάσιγκτον, με τις οποίες το ΔΝΤ επιχείρησε να «εκμηδενίσει» το πλεόνασμα, να προτάξει το δημοσιονομικό κενό και να «στρώσει χαλί» για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ήταν σειρά των επικεφαλής της ΕΕ να εξαπολύσουν μία «τορπίλη» σε αμερικανικό έδαφος, με το κοινό άρθρο πέντε κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Τι ήθελαν να τονίσουν με το κοινό άρθρο τους αυτό ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ;

Ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη αποδίδει, δείχνοντας σαν παράδειγμα την Ελλάδα και υποστηρίζοντας πως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται πλέον οι οικονομικές κρίσεις. Πώς στηρίζουν και επιχειρηματολογούν για μια τέτοια άποψη;

-Επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

-Επικαλούνται τα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα κλειστών αγορών και τα συνδέουν με την προοπτική ανάκαμψης, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς τον εξαγωγικό τομέα.

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, ανοίγουν τον δρόμο και για τις όποιες δανειακές διευκολύνσεις παράσχουν τελικώς, σαν επιβράβευση, στην Ελλάδα τον Απρίλιο, για ελάφρυνση του χρέους της.

Απτόητη όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε την ίδια στιγμή ότι:

-Τάχθηκε υπέρ της χρονικής «χαλάρωσης» στην προσπάθεια της χώρας μας για επίτευξη των στόχων του προγράμματος, με λιγότερες «δόσεις» λιτότητας από όσο ζητούν οι Ευρωπαίοι, που θα επέτρεπαν στην οικονομία να «ανασάνει». Ουσιαστικά δηλαδή ζητά άμεσο «κούρεμα» χρέους, και όχι σταδιακή ελάφρυνση, για να βγουν οι στόχοι χωρίς να θεωρείται μη βιώσιμο.

-Είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως «οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βοήθεια στην Ελλάδα», θέλοντας να τους δεσμεύσει για την τελική «μάχη» του Απριλίου, με στόχο την ελάφρυνση ή το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να οδηγηθεί σε βιώσιμο επίπεδο.

-Αμφισβήτησε τις αισιόδοξες προβλέψεις για το 2014, λέγοντας πως «ούτε ποια θα είναι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε». Άνοιξε επίσης ζήτημα και για το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας όμως πως δεν θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα αλλά ότι «αν υπάρξει κενό θα καθίσουμε με τους ‘Έλληνες εταίρους μας και θα το συζητήσουμε».

Όπως όλα δείχνουν, το «μεγάλο παζάρι» μόλις ξεκίνησε και θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη, μέχρι και τον επόμενο έλεγχο του Μαρτίου, αφού τον Απρίλιο θα τεθεί και επισήμως το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πολλά θα κριθούν όμως και από την στάση των ελεγκτών από ΔΝΤ και ΕΕ, μόλις επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα, την άλλη Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ