Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, οικονομολόγοι, διεθνείς οικονομικοί οίκοι ακόμα και οι επικεφαλείς των δανειστών αναγνωρίζουν πως νέα μέτρα στην Ελλάδα θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση και αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα.
Όμως αυτές οι διαπιστώσεις φαίνεται να μην έχουν επηρεάσει τα κλιμάκια της τρόικας που συνεχίζουν να ζητούν νέα μέτρα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά πως πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις και κοινωνικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τα νέα μέτρα τα οποία θα εμπόδιζαν την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
“Τώρα που τα ελλείμματα έχουν χαμηλώσει υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι να μην επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Ρεν.
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα και δεν θα επιτρέψουν χρεοκοπία της χώρας.
“Αν παρουμε νέα μέτρα πάρε μαζί και τον… Τσίπρα” είπε ξεκάθαρα ο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον πριν λίγες ημέρες. Ο πρωθυπουργός, έθεσε έτσι το θέμα απευθείας σε ένα από τα τρία αφεντικά της τρόικας υπονοώντας μάλιστα πως η λήψη νέων μέτρων, ίσως οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησής του.
Κι ενώ οι επικεφαλής των δανειστών δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι νέα μέτρα θα έχουν τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, το κλιμάκιο της τρόικας επέστρεψε στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε αμέσως αντιληπτό μετά την επιστροφή των τροϊκανών ότι κάτι έχει αλλάξει στις διαθέσεις τους.
Ακόμη και πολλοί υπουργοί, που δεν δεν ανήκουν μάλιστα στους θεωρούμενους “αντιτροϊκανούς”, έφτασαν στο σημείο της έκρηξης κάνοντας λόγο για παρανοϊκές απαιτήσεις από την πλευρά των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
Πάντως ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επαναλαμβάνει, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τρόικα, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί “παιχνίδια” σε βάρος της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, ο κ. Σαμαράς, εάν διαπιστώσει μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του μήνα, πως οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να αιφνιδιάζουν την κυβέρνηση, τότε θα κάνει νέα σειρά συναντήσεων με θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και θα εξηγήσει ο ίδιος την κατάσταση και τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τις νέες απαιτήσεις που προβάλλονται από την τρόικα.
Στα όριά του έχει φτάσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να χαρακτηρίζουν παρανοϊκές τις απαιτήσεις της τρόικας.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ που επικαλείται τις ίδιες πηγές, αυτά που ζητούν οι τροϊκανοί δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά. Τι ζητούν; Αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:
– Καθορίστε από τώρα τα μέτρα της διετίας 2015-2016
– Να συνεχιστεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ – “Γιατί να αλλάξετε το Φόρο στα Ακίνητα; Το Έκτακτο Τέλος αποδίδει ενώ οι εφορίες δε θα μπορούν να εισπράξουν τον Ενιαίο Φόρο”
– Τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν
– Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
Ένταση υπήρξε επίσης, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν οι τροϊκανοί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και αυτό γιατί ο υπουργός άκουσε έκπληκτος την τρόικα να λέει πως “οι συμβασιούχοι έτσι κι αλλιώς δε θα πρέπει να είναι στο Δημόσιο, οπότε και να φύγουν σήμερα δεν πρέπει να προσμετρηθούν στις απολύσεις”.
“Μα τι λέτε; Αυτό δεν είναι απόλυση; Θα τρελαθούμε;” απάντησε φανερά αγανακτισμένος ο Κ. Μητσοτάκης.
Έξαλλος έγινε ο υπουργός, όταν άκουσε και το άλλο… από το στόμα του κ. Τόμσεν! Ότι δηλαδή αν γίνουν απολύσεις από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αυτές δε θα συνυπολογιστούν στις προαπαιτούμενες απομακρύνσεις από το Δημόσιο, γιατί αυτά είναι ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ (ΛΑΡΚΟ και ΕΒΟ). “Αυτά δε γίνονται!” ξεστόμισε ο Κ. Μητσοτάκης και η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο!
Ένας λαβύρινθος που φαίνεται ότι δεν είναι ικανή να διανύσει η κυβέρνηση και να βγάλει από την κρίση την χώρα.
Με τους υπουργούς της χωρίς σχέδιο και στρατηγική, να ακούν σαν υπνωτισμένοι τις απαιτήσεις της τρόικας, χωρίς να έχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σοβαρές αντιπροτάσεις κι επιχειρήματα στους παραλογισμούς των τροϊκανών, για πρόσθετες απολύσεις, νέους φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κλείσιμο στρατηγικών δημόσιων οργανισμών, νέα χαράτσια σε ακίνητα και σε κινητά και πολλά άλλα, που τόσο καιρό δεν προλαβαίνουμε καθημερινά να σας παραθέτουμε.
Ένα απίστευτο μπάχαλο, που φέρνει τις τελευταίες μέρες μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της συμπολίτευσης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ να επιτίθενται στους υπουργούς της κυβέρνησης.
Ένας γόρδιος δεσμός που δεν δείχνει καμία κοινοβουλευτική δύναμη να μπορεί να λύσει, έστω και με την προσφυγή της χώρας σε εκλογές.