Οι αφρικανικοί ελέφαντες έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν από ένστικτο τις ανθρώπινες χειρονομίες, υποστηρίζει μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους της Σκωτίας.
Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά αφρικανικών ελεφάντων που τελούν υπό αιχμαλωσία σε πάρκο της Ζιμπάμπουε.
Για τους σκοπούς της έρευνας, ο Δρ Ρίτσαρντ Μπερν και η Δρ Άνα Σμετ τοποθέτησαν μπροστά στα θαυμαστά παχύδερμα δύο κουβάδες και τους υπεδείκνυαν εκείνον που έκρυβε ένα μικρό “σνακ”. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ελέφαντες επέλεξαν τον σωστό κουβά υπακούοντας στις χειρονομίες των επιστημόνων.
Οι ελέφαντες που συμμετείχαν στην έρευνα είναι εξοικειωμένοι στην ανθρώπινη παρουσία καθώς εργάζονται ως μεταφορείς τουριστών και γνωρίζουν να εκτελούν φωνητικές εντολές και υπάκουσαν για πρώτη φορά που υπάκουσαν σε χειρονομίες.
Αυτό έγινε ενστικτωδώς χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιου τύπου εκπαίδευση, ενώ τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια είτε οι ελέφαντες είχαν εξοικειωθεί με τον άνθρωπο σε συνθήκες αιχμαλωσίας είτε ζούσαν ελεύθεροι στην άγρια φύση.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η κατανόηση των ανθρώπινων χειρονομιών έγινε διότι οι ελέφαντες κάνουν αντίστοιχες κινήσεις με την προβοσκίδα τους για να επικοινωνήσουν.
Τα ευρήματα της μελέτης κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά από τη στιγμή που πρωτεύοντα θηλαστικά που βρίσκονται πολύ εγγύτερα στον άνθρωπο στην κλίμακα της εξέλιξης, όπως οι χιμπατζήδες, αποτυγχάνουν να κατανοήσουν τις ανθρώπινες κινήσεις ή χειρονομίες.
Αποδεικνύει δε ότι η κατανόηση χειρονομιών είναι μια ικανότητα που αφορά μια σειρά ζώων και όχι μόνο τα πρωτεύοντα.
Όσον αφορά ειδικά στους ελέφαντες, πρόκειται για ζώα που σχηματίζουν περίπλοκες κοινοτικές σχέσεις στις οποίες αναπτύσσονται η ενσυναίσθηση, η υποστήριξη και η βοήθεια προς τον διπλανό.
Ίσως από εκεί πηγάζει η ικανότητά τους να επικοινωνούν με χειρονομίες εξηγούν οι επιστήμονες.