Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας, καθώς τρία στα δέκα παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τα σχετικά ποσοστά να κινούνται σταθερά ανοδικά, προβληματίζοντας έντονα πλέον και τους ειδικούς.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας, την αρνητική πρωτιά στο… πλεόνασμα κιλών κατέχουν τα αγόρια, και ιδίως όσα φοιτούν στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Επίσης, ανάλογα αρνητικά σκήπτρα λόγω… ζυγαριάς παίρνουν τα παιδιά στα Ιόνια νησιά και τη Δυτική Μακεδονία.
Τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά ανέρχονται στο 34,4%, με τα αγόρια να υπερέχουν κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα κορίτσια (ποσοστό 35,7% έναντι 33,1% των κοριτσιών). Το 25% των παιδιών βρέθηκαν υπέρβαρα και το 9,4% παχύσαρκα.
Το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών βρέθηκε στις τρεις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, φθάνοντας το 36,5% του δείγματος. Το αντίστοιχο ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων μαθητών στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού ήταν 35,1%. Κατά τη φοίτηση στο γυμνάσιο τα ποσοστά… παχυσαρκίας μειώνονται στο 31%.
Με βάση τη γεωγραφική κατανομή του δείγματος, πρωταθλητές σε… κιλά αναδεικνύονται τα παιδιά στα Ιόνια Νησιά (ποσοστό 40,5%) ενώ 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα και στη Δυτική Μακεδονία. Υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας προκύπτουν από την έρευνα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ( 38,6%) και στην Κρήτη ( 37,7%). Χαμηλό –αλλά μόνο σε σχέση με τις άλλες περιοχές- ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών έχει η Ήπειρο, όπου το 31,8% των παιδιών βρέθηκαν εκτός… ελέγχου στη ζυγαριά. Σε ό,τι αφορά στην Αττική και Θεσσαλονίκη τα νούμερα είναι στο 33,6% και 33%, αντίστοιχα.
Το Πρόγραμμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας – Δράσεις για την Άσκηση και την Υγιεινή Διατροφή» συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Υπουργείο Υγείας, μέσω ΕΣΠΑ και αφορά στην υλοποίηση δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας του παιδικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια.
Κύριος στόχος είναι η αλλαγή γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδικού και νεανικού πληθυσμού της χώρας μας με απώτερο σκοπό τη μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης μιας σειράς ενεργειών αποτύπωσης, πρόληψης, αγωγής υγείας και προαγωγής της δημόσιας υγείας του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού, σε δείγμα 40.000 παιδιών της χώρας. Η επόμενη φάση του προγράμματος ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει 6μηνη διάρκεια και θα υλοποιηθεί σε 85 σχολεία της χώρας.