Στόχος της “Υπέρβασης”, του μαζικότερου ως τώρα κινήματος δανειοληπτών στην Ελλάδα που βρίσκεται στα «σκαριά» είναι, καταρχάς, η διάσωση των ακινήτων που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί από τη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Σε δεύτερη φάση, σκοπός είναι η επαναδιαπραγμάτευση και το δραματικό «κούρεμα» των δανείων έως και 80%.
Με τις τράπεζες να ζητούν επιτακτικά τα χρήματά τους, τα χρέη να τρέχουν, πηγές εισοδημάτων να μην υπάρχουν πουθενά και την απειλή ότι έρχονται κατασχέσεις ακινήτων, οι δανειολήπτες δεν έχουν άλλη λύση από την αυτοοργάνωση. Ήδη, περισσότεροι από 10.000 δανειολήπτες έχουν «ενωθεί» σ’ αυτό το νέο κίνημα.
Την ιδέα για το νέο Κίνημα Δανειοληπτών, προχωρά ο δικηγόρος-διεθνολόγος Γιώργος Νούλας, σε συνεργασία με τον οικονομολόγο Κυριάκο Τόμπρα, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει ήδη 10.000 υπογραφές συμμετοχής-«προσχώρησης» στο υπό δημιουργία κίνημα από δανειολήπτες και έχουν αναλάβει τις επαφές με ισχυρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο της υπεράσπισης των δανειοληπτών.
Μεταξύ αυτών που έχει προσεγγίσει το κίνημα για συμμετοχή –είτε στο ΔΣ, είτε για ενεργό συμμετοχή με βοήθεια σε όποιο θέμα χρειαστεί-είναι ο πρώην βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος και ο σύμβουλος της Deutsche Bank Γιώργος Αποστολόπουλος.
Το κίνημα ήδη μετρά 10.000 μέλη, ενώ σύμφωνα με τον συνιδρυτή και νομικό σύμβουλο του κινήματος, Γιώργο Νούλα, «θα ξεπεράσουν σύντομα τις 20.000, αν φανταστεί κανείς ότι οι υπογραφές μαζεύτηκαν μέσα σε 1 έτος, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί ευρέως το κίνημα. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν δημοσιοποιηθεί τι κάνουμε». Ο ίδιος, μας λέει ότι τις επόμενες ημέρες θα πέσουν οι υπογραφές για την επισημοποίηση και στα «χαρτιά» του κινήματος.
Στόχος, όπως μας εξηγεί ο κ. Νούλας, είναι να γλυτώσουν τις κατασχέσεις χιλιάδες Έλληνες πολίτες και παράλληλα να κουρευτούν τα δάνειά τους κατά 70% έως και 80%. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;
«Εμείς», όπως λέει ο κ. Νούλας, «θα λειτουργούμε ουσιαστικά ως μπλοκ δανειοληπτών». Με λίγα λόγια, το κίνημα, θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, εκπροσωπώντας κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά. Και τι διαφορετικό θα μπορούσε να πετύχει, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να επαναδιαπραγματεύεται το δάνειό του με την τράπεζα;
Η μεγάλη διαφορά, εδώ, είναι η μαζικότητα της συμμετοχής. Όπως και να το κάνει κανείς, εξηγούν οι άνθρωποι του υπό δημιουργία κινήματος, έχει πολύ μεγάλη διαφορά η διαπραγμάτευση, όταν η μία πλευρά εκπροσωπεί 10.000 και πλέον άτομα.
Γιατί τώρα
Το ερώτημα είναι, αφού η κατάσταση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι «στο κόκκινο» εδώ και αρκετά χρόνια, γιατί να είναι «απαραίτητη» η οργάνωση των δανειοληπτών σε ένα μαζικό κίνημα αυτή τη χρονική στιγμή. Τις συνθήκες έχει αλλάξει –πλην της ασφυκτικής οικονομικής πίεσης- η πίεση της Τρόικας για σταδιακή άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η διακίνηση της πληροφορίας- και μέσα στη Βουλή- ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα μεταβιβαστούν σε distress funds, τα οποία θα «κατασπαράξουν» οικονομικά τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το «κόνσεπτ» λέει πως, αφού ούτως ή άλλως, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν από αυτούς τους δανειολήπτες μια –αναγκαστική, λόγω των συνθηκών- «στάση πληρωμών», καθώς ακόμα και αν τα μεταβιβάσουν στα «κοράκια» θα λάβουν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό των δανείων από αυτό που διεκδικούν σήμερα, ενώ ακόμη και αν προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακινήτων, η αγορά θα καταρρεύσει, γιατί να μην προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές να βγουν κερδισμένες;
Το μπλοκ των δανειοληπτών θα προσπαθήσει η τράπεζα να «κουρεύει» το κάθε δάνειο σε ποσοστό 70% με 80%, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να συνεχίσει να αποπληρώνει μόνο το 20% με 30% του δανείου του και αυτό σε μικρές δόσεις στις οποίες θα μπορεί να ανταπεξέλθει, μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Νούλας. Ενώ, παράλληλα, θα διασφαλίζεται και η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, καθώς θα υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα «πειραχτεί» η πρώτη κατοικία του ή γενικά η ακίνητη περιουσία του. Έτσι, λέει ο κ. Νούλας, όσοι ακολουθήσουν το σχέδιο του Κινήματος των δανειοληπτών, θα αποφύγουν τα ένδικα μέσα, τις διαταγές πληρωμών και τις δύσκολες «πρακτικές» που ασκούν προκειμένου να λάβουν τις απαιτήσεις τους. Και οι τράπεζες; Γιατί να συναινέσουν; Ο κ. Νούλας λέει πως εν τέλει, θα βγουν και αυτές κερδισμένες. Γιατί, όπως τονίζει, εάν αναγκαστούν να τα πουλήσουν σε distress funds, θα πάρουν ένα συνολικό κόστος περίπου 15% του δανείου. Η συμφωνία που θα τους προτείνει το κίνημα, θα προβλέπει να βάλουν στα ταμεία τους ως και το διπλάσιο από αυτό το ποσοστό.
Επιπλέον, το κίνημα με την επωνυμία «Υπέρβαση» θέλει να ιδρύσει και τράπεζα!
Έναν από τους πλέον πρωτοποριακούς στόχους έχει το υπό δημιουργία μαζικό κίνημα των δανειοληπτών της χώρας. Είναι η δημιουργία μιας τράπεζας, με χρήματα των δανειοληπτών που θα έχει στόχο την βοήθεια όσων δανειοληπτών βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ακόμα και με αναχρηματοδότηση των δανείων τους.
Ο κ. Νούλας μας εξηγεί πως για να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί η εισφορά στα μέλη του κινήματος με την εκχώρηση ενός ποσοστού 0,5% ως 1%. «Αντιλαμβάνεστε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό». Το ζήτημα, αν προχωρήσει φυσικά αυτή η σκέψη, θα είναι η διαχείριση των χρημάτων. Όπως μας εξηγεί ο κ. Νούλας σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί η συνδρομή κάποιου ιδρύματος ή προσώπου εκτός του Κινήματος για να διαχειριστεί τα χρήματα. Και, επειδή θα πρέπει να είναι «κοινής αποδοχής» και «εμπιστοσύνης», οι ιδρυτές του κινήματος προσανατολίζονται σε μία συμφωνία ώστε να αναλάβει τη διαχείριση της τράπεζας των δανειοληπτών η Εκκλησία η οποία θα ορίσει κάποιον Μητροπολίτη επιλογής της ως το κεντρικό πρόσωπο διαχείρισης των χρημάτων.