Μολυσμένο βρόχινο νερό από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Φουκουσίμα διέρρευσε πιθανόν στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού που επλήγη από τον τυφώνα Ουίφα την περασμένη εβδομάδα και ενδεχομένως πληγεί από τον επερχόμενο τυφώνα Φρανσίσκο.
Η Tokyo Electric Power (Tepco) εξήγησε ότι το βρόχινο νερό πλημμύρισε τα τμήματα του σταθμού όπου έχουν τοποθετηθεί δεξαμενές αποθήκευσης του ραδιενεργού υγρού.
Οι δεξαμενές αυτές είναι σφραγισμένες με μια πλάκα σκυροδέματος η οποία περιβάλλεται από μικρό φράγμα 30 εκατοστών. Ωστόσο όταν βρέχει καταρρακτωδώς, το νερό συγκεντρώνεται στις ζώνες αυτές σε σημείο που ξεπερνά το ύψος του φράγματος και ξεχειλίζει μεταφέροντας συνεπώς ραδιενεργά στοιχεία.
Σε ένα σημείο το νερό της βροχής είχε περιεκτικότητα σε στρόντιο 90 710 μπεκερέλ ανά λίτρο, μέρος του οποίου πιθανόν διέρρευσε στον ωκεανό.
Σε άλλο σημείο, το βρόχινο νερό που παρέμεινε εντός των ζωνών των δεξαμενών, είχε επίπεδο στροντίου90 12.000 μπεκερέλ ανά λίτρο.
Συνολικά το νερό έχει πλημμυρίσει σε 12 σημεία, αλλά οι βαθμοί της μόλυνσης και οι ποσότητες παραμένουν άγνωστοι.
Η Tepco και η κυβέρνηση συμφώνησαν ότι μπορεί να απορρίπτεται στη φύση νερό του οποίου το επίπεδο ραδιενέργειας δεν ξεπερνά τα 10 μπεκερέλ ανά λίτρο για το στρόντιο 90, 15 μπεκερέλ ανά λίτρο για το καίσιο 134 και 25 μπεκερέλ ανά λίτρο για το καίσιο 137.
Η Tepco αφού ανακοίνωσε ότι ο φονικός τυφώνας Ουίφα που σάρωσε τη νότια και την ανατολική Ιαπωνία στα μέσα της περασμένης εβδομάδας δεν προκάλεσε ζημιές στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, παραδέχτηκε ότι πολλά προβλήματα προκλήθηκαν, όπως οι υπερχειλίσεις του μολυσμένου ύδατος.
Η Tepco δήλωσε επίσης ότι στον περίβολο του πυρηνικού σταθμού σημειώθηκε μια μικρή κατολίσθηση, την οποία αρχικά ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις μέσω του διαδικτύου.
«Δεν είναι κάτι σοβαρό ούτε έχει καμιά επίπτωση στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος της Tepco.
Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα “ξερνάει” ραδιενεργό νερό, μέρος του οποίου είναι αποθηκευμένο σε 1.000 δεξαμενές διαφόρων τύπων ή συσσωρευμένο στα υπόγεια των εγκαταστάσεων.
Η Tepco προσπαθεί εδώ και δυόμισι χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ραδιενεργού ύδατος, του οποίου η ποσότητα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν τελευταία στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011, αναγκάζοντας κατά συνέπεια την Tepco να αυξήσει τα μέσα για τη διαχείριση του ραδιενεργού νερού και την κυβέρνηση να εμπλακεί περισσότερο στη διαδικασία απορρύπανσης προκειμένου να καθησυχάσει την ανήσυχη διεθνή κοινότητα.
Παράλληλα αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται σήμερα στην Ιαπωνία για να εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την απορρύπανση της γύρω περιοχής, την οποία 160.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει και ακόμη δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.