Με έμφαση στην κοινωνική διάσταση και στο πρόβλημα της ανεργίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 24 και 25 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αναζητώντας τρόπους για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών. Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται εξάλλου το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας.
Η οικονομική και κοινωνική πολιτική και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα συζητηθούν, την πρώτη ημέρα της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Στη συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία τάχιστα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων: να εφαρμοστούν δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2014 η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.
Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, επισημαίνοντας ως σημαντικό βήμα προόδου, την υιοθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 15 Οκτωβρίου.
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί, κατά κύριο λόγο, στο ζήτημα της μετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόληψη τραγικών συμβάντων, όπως αυτό της Λαμπεντούζα, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, παράγραφος που θα επισημαίνει την ενίσχυση της Frontex (κοινοτική υπηρεσία για τη φύλαξη των συνόρων), καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν μια ομάδα χωρών, κυρίως της Μεσογείου και ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία. Στόχος των χωρών αυτών είναι, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις για την πιο αποτελεσματική χρήση της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.