Η εξαφάνιση ενός παιδιού αναφέρεται κάθε δύο λεπτά, δηλαδή τουλάχιστον 250.000 παιδιά «εξαφανίζονται» κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η επικεφαλής της οργάνωσης Missing Children Europe, Ντελφίν Μοράλις.
Τονίζει ότι χιλιάδες άλλες περιπτώσεις δεν «μπαίνουν» ποτέ στα στατιστικά στοιχεία γιατί ποτέ δεν αναφέρονται στις αρχές αλλά επισημαίνει πως η μικρή Μαρία αναδεικνύεται σε σύμβολο και εκφράζει την ελπίδα να γίνει η υπόθεσή της καταλύτης για ουσιαστική βελτίωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και νομοθεσίας της λειτουργίας κρατικών αρχών- υπηρεσιών για την προστασία των παιδιών.
«Η υπόθεση αυτή φαίνεται να ανοίγει δρόμους, ώστε να επικεντρωθούμε στη συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας τη νομοθεσία, την έρευνα, τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών», τόνισε.
Ο αριθμός των παιδιών που γίνονται αντικείμενο εμπορίας στην υφήλιο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση, ύψους 27% σε σχέση με τα στοιχεία 2003-2006 και τα στοιχεία του 2012 αναδεικνύουν τον σοκαριστικό αριθμό των 5,5 εκατομμυρίων, σημειώνει η Μοράλις και χαρακτηρίζει τα 250.000 παιδιά που εξαφανίζονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
«Πολλά περιστατικά δεν ανακοινώνονται και φυσικά δεν καταγράφονται ποτέ. Στις περιπτώσεις παιδιών που το έχουν σκάσει από το σπίτι τους, στοιχεία εντοπίζονται μέσα στις πρώτες ημέρες και συνήθως αυτά τα παιδιά είτε επιστρέφουν μόνα τους, είτε εντοπίζονται με μικρές καθυστερήσεις από τις Αρχές και οι υποθέσεις αυτές επιλύονται. Οι εξαφανίσεις ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών, από την άλλη, είναι συνήθως υποθέσεις που διαρκούν χρόνια και δυστυχώς, στην πλειονότητά τους, δε διαλευκαίνονται ποτέ», σημειώνει η κυρία Μοράλις.
«Ο κίνδυνος εξαφάνισης είναι διαφορετικός ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πάντοτε όμως παραμένει αυξημένος τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι οικογένειες ταξιδεύουν και κάνουν διακοπές», προσθέτει.