Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Τούρκος, μέλος του DHKP-C, εκδίδεται στη Γερμανία για να εκτίσει την ποινή του

Στη Γερμανία εκδόθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου, ο καταδικασθείς για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, Yuksel Ahmet Duzgun, με τον όρο μάλιστα να μην εκδοθεί στην Τουρκία, από όπου κατάγεται.

Ο Τούρκος κουρδικής καταγωγής, ο οποίος εμφανίζεται και με τα ψευδώνυμα Rustem ή Kamil ή Kasim, με την επίμαχη απόφαση αναμένεται να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, δηλαδή 584 ημέρες, στη Γερμανία, η οποία είχε άλλωστε εκδόσει και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του.

Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Yuksel Ahmet Duzgun από το 1996 έως το 2006 διετέλεσε ηγετικό στέλεχος του Επαναστατικού Λαικού Απελευθερωτικού Κόμματους – Μετώπου (DHKP-C) το οποίο δρα και στην Ευρώπη και προωθούσε από τη Γερμάνια τον ένοπλο αγώνα της οργάνωσης στην Τουρκία. Το 1997 η Γερμάνια του χορήγησε άσυλο και τον Δεκέμβριο του 2010 τον απέλασε η τοπική διοίκηση της Στουργκάδης, ενώ στην συνέχεια τελεσίδικησε η καταδικαστική γι΄ αυτόν απόφαση της Γερμανικής Δικαιοσύνης. Από το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Στουτγκάρδης ο Duzgun έχει καταδικαστεί σε στερητική της ελευθερίας ποινή 5 ετών και 4 μηνών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, ο καταδικασθείς δεν πρέπει να παραδοθεί στην Τουρκία, καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, ενώ υπάρχει κίνδυνος να διωχθεί για τις πολιτική του δράση και ιδέες. Ακόμη, απειλείται η ζωή του, καθώς στην πατρίδα δέχθηκε ήδη βασανισμούς την διετία 1993-1995.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ