Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχτεί τις απαιτήσεις της Τρόικας για νέα μέτρα»

Με την καταδίκη της δολοφονίας των δύο νεαρών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή το βράδυ, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το πρωί του Σαββάτου.
“Με αποτροπιασμό καταδικάζουμε τη δολοφονία δύο νέων ανθρώπων” και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στραφούν εναντίον στη βία και του εξτρεμισμού.
Στη συνέχεια περιέγραψε την πορεία και τις επιδιώξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς μέχρι το συνέδριο, ενώ κράτησε σαφείς αποστάσεις τόσο από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Η προσήλωσή μας στην πολιτική σταθερότητα πρέπει να θεωρείται δεδομένη”, σημείωσε ο κ. Κουβέλης
Ωστόσο δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για καλλιέργεια της ψευδαίσθησης “οτι επίκειται ταχύτατη ανάκαμψη” κάτι που, όπως είπε οδήγησε στην αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης και οι δανειστές – εταίροι επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων.
Ανέφερε ως παράδειγμα τον φόρο ακινήτων. Επανέλαβε τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το συγκεκριμένο θέμα: “πρέπει να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα. Να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία. Επιπλέον να έχει αφορολόγητο όριο για να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία. Τέλος να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας”.
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πρόσθεσε ότι “οι όποιες παρεμβάσεις απαιτηθούν μπορούν και πρέπει να αφορούν περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών με καταπολέμηση της διαφθοράς και εγκατάσταση ανοικτών ενιαίων συστημάτων προμηθειών, αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ευνοϊκότερο τρόπο ρύθμισης των ασφαλιστικών – φορολογικών οφειλών ώστε να διευκολυνθεί η ρύθμισή τους και η είσπραξή τους”.
Περιέγραψε τους τρεις βασικούς στόχους της πολιτικής διαπραγμάτευσης
-Κανένα νέο επιβαρυντικό μέτρο. Αντιθέτως, λήψη μέτρων που θα υποβοηθούν την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάκαμψη.
-Ουσιαστική μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεών του, πράξη που θα συμβάλει και στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού και στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.
-Ενίσχυση με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.
“Η συντεταγμένη πορεία της χώρας εκτός μνημονίων είναι ο δικός μας στόχος”, είπε ο κ. Κουβέλης.
Επίσης έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών και δικαιολόγησε την κίνησή του αυτή ως εξής: “Η πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται μακριά από την λογική του παραδοσιακού δικομματισμού και χαρακτηρίζεται πλέον από έντονη κινητικότητα του εκλογικού σώματος, που οδηγεί σε συνεχή αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι εντελώς αναντίστοιχη με τα σημερινά δεδομένα. Απαιτείται η γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία, στις σημερινές συνθήκες, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου αυτό να διαμορφώσει, με προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες, την υπέρβαση της ολόπλευρης κρίσης που πλήττει τόσο το ίδιο όσο και την κοινωνία μας”.
Σε σχέση με το ζήτημα της συγκρότησης κεντροαριστερού πόλου είπε ότι “η πρότασή μας απευθύνεται στις δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να προωθήσουν μια εναλλακτική πρόταση”.
Υπογράμμισε επίσης ότι η πρόταση αυτή είναι ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και ότι “σε αυτό το προσκλητήριο, θέση έχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου. Η πρόταση δεν αφορά μόνον όσους αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να αντιπαρατεθούν στη συρρίκνωση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια”.
Αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ χωρίς να το κατονομάζει ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως “ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν μπορεί να συναινεί στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές. Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ