Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Με ανεργία 28% στην Ελλάδα, η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει τελειώσει

Σε καταστολή βρίσκεται στην τρέχουσα συγκυρία η ευρωπαϊκή ασθένεια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Ευρωζώνη έχει θεραπευθεί…
Με τον τρόπο αυτό περιγράφει την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η εφημερίδα The Independent, απαντώντας σε όλους εκείνους που σπεύδουν να πανηγυρίσουν το τέλος της κρίσης.
Η εφημερίδα αποτιμώντας το outlook της ευρωπαϊκής οικονομίας προειδοποιεί πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο ισχυρή όσο χρειάζεται, προκειμένου να βελτιωθεί η φερεγγυότητα των κρατών μελών ή να μειωθεί η ανεργία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την τάση να μεταφράζουν τη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ομαλοποίηση του κόστους δανεισμού ως τεκμήριο για το τέλος της κρίσης χρέους.
Τα προγράμματα λιτότητας, οι προσπάθειες για τη μείωση του κρατικού χρέους, η δέσμευση της ΕΚΤ πως θα κάνει τα πάντα για τη θωράκιση του ευρώ, τα σχέδια για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, η ύπαρξη και λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού της ΕΕ (ESM) έχουν πράγματι στηρίξει το στόχο για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.
«Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί και οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν ράλι. Ωστόσο καμία ουσιαστική ανάκαμψη δεν έχει διαφανεί στην πραγματική οικονομία», τονίζει η εφημερίδα.
Όπως προσθέτει, μπορεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν συνεχώς άνοδο, ωστόσο η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ύφεση το 2013. Αλλά και για το 2014, όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν προς μια εξαιρετικά ήπια ανάπτυξη.
«Η πραγματικότητα είναι μια: Η πολιτική της λιτότητας απέτυχε να θέσει υπό έλεγχο τη δημοσιονομική κατάσταση και το χρέος των κρατών της Ευρωζώνης», εκτιμά η Independent.
Όπως τονίζει, οι συνεχείς αυξήσεις φόρων και οι αλλεπάλληλες περικοπές δαπανών οδήγησαν τα ευρωπαϊκά κράτη σε πρωτοφανή ύφεση και κατάρρευση της οικονομικής τους δραστηριότητας, επιφέροντας απανωτά πλήγματα, τόσο στα κρατικά έσοδα, όσο και στον κλάδο της απασχόλησης.
“Τα δημοσιονομικά ελλειμμάτα, αν και έχουν περιοριστεί, παραμένουν, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει την ανοδική του πορεία”, συμπληρώνει η εφημερίδα. Και εξηγεί: Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ υπολείπεται κατά 3% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ήτοι το 2007. Η ελληνική οικονομία μετρά σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 23%…
Η ιταλική κατά 9%. Η ιρλανδική, η ισπανική και η πορτογαλική κατά 8%. Στον αντίποδα, η ανεργία της Ευρωζώνης έχει φτάσει στο 12%.
Στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στο 28%, στην Ισπανία στο 26%, στην Πορτογαλία στο 17%, στην Ιταλία και την Ιρλανδία στο 14%. Ακόμη χειρότερα, η ανεργία των νέων σε πολλές από τις χώρες αυτές έχει ξεπεράσει το 50%.
«Η μείωση των μισθών στην Ελλάδα και η βελτίωση των εξαγωγών σε Ιταλία και Ισπανία μεταφράζονται ως απόδειξη πως οι ανισορροπίες διορθώνονται και η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών ανακτάται… Αυτά όμως δεν είναι αληθή», υποστηρίζει στη συνέχεια η εφημερίδα.
Και προειδοποιεί: Η επόμενη μέρα για την Ευρωζώνη εξαρτάται από την πορεία του ευρώ. Αν το ενιαίο νόμισμα συνεχίσει να ισχυροποιείται, η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας θα σταματήσει.
Τι σημαίνει όμως για την εφημερίδα η έννοια της σταθεροποίησης της οικονομίας; Πως αυτόματα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα σταματήσουν να υποστηρίζουν με θέρμη τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται σε καταστολή από τα μέσα του 2012, με τα συμπτώματα της ασθένειας να έχουν προσωρινά καλυφθεί… Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης είναι πάντα εδώ..», καταλήγει η The Independent.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ