Ο εκλογικός νόμος και το μπόνους των πενήντα εδρών βρέθηκε την Τετάρτη στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα.
«Καλωσορίζουμε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι θετικό που έστω και τώρα θυμήθηκε μια θεμελιώδη προγραμματική της δέσμευση, της οποίας, όμως, την επιβολή δεν προέβαλε με σοβαρές αξιώσεις τότε που ήταν ισχυρή, όταν δηλαδή σχηματιζόταν η τρικομματική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος.
«Η ιστορία έχει δείξει πως όταν στις στιγμές της ισχύος σου δεν παραιτείσαι από τις πρωτεύουσες αρχές σου, αλλά τις προβάλλεις χάριν άλλων συστημικών σκοπών, είναι αδύνατο να τις επιβάλεις όταν το σύστημα σε έχει βγάλει εκτός», πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος κάνοντας λόγο για «υστεροβουλία» εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως είπε, ουσιαστικά καλείται να απεμπολήσει την προοπτική της αυτοδυναμίας του.
Εξηγώντας την θέση του κόμματος είπε ότι «είμαστε υπέρ της πλήρους και ανόθευτης απλής αναλογικής που δεν δέχεται όρια εισόδου στη Βουλή ούτε εφαρμόζεται σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπου διάφοροι λόγοι σχετικοποιούν την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Και ασφαλώς υποσχόμαστε ότι θα συνηγορήσουμε στο μέλλον σε κάθε τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση».
Στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος λέγοντας ότι τον Ιούνιο του 2012 ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα για να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, ενώ, όπως εκτίμησε, ήταν συνασπισμός κομμάτων. Ο Κ. Τριαντάφυλλος διαπίστωσε έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα με το μπόνους των 50 εδρών «απευθυνόταν σε ένα πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης που τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν 80% και 85%».
«Μήπως πρέπει να μεταβούμε σε ένα πολιτικό εκλογικό σύστημα το οποίο να εκφράζει τη σημερινή κατάσταση;», αναρωτήθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος θεωρώντας ότι «το μπόνους έρχεται από μία άλλη εποχή. Είναι, επίσης, προφανές ότι το μπόνους δεν μπορεί να εκφράσει τα κόμματα του 20% ή 25% και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκφράσει τη συνταγματική επιταγή για αναλογικό εκλογικό σύστημα».
Αλλά και ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης «σήκωσε το γάντι», απαντώντας στον Αλ. Μητρόπουλο: «το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε μια μονοδρομική και αληθινή Αριστερά, τη μοναδική μονοδρομική και αληθινή Αριστερά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θέλουμε μια συνθετική κυβερνώσα Αριστερά. Αν η επιλογή μας είναι η δεύτερη, καλό θα είναι να μην συνεχίσουν τα κόμματα της Αριστεράς να εκδίδουν πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης και πολιτικής ορθοφροσύνης ή να κάνουν πόλεμο προθέσεων», είπε και πρόσθεσε πως «όσο λιγότερο καταγγέλλουμε τους άλλους ομοϊδεάτες μας τόσο ευκολότερος θα γίνει ο δρόμος της κυβερνώσας Αριστεράς».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης έθεσε το ζήτημα συνολικά λέγοντας ότι «το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής είναι θέμα αξιακό, αρχικό και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει έτσι ώστε να γίνει και μόνιμο, πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας με τη συμπερίληψή του στο Σύνταγμα».
Σημείωσε ότι θέτει αυτό το ζήτημα και στη ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας ότι η πρότασή της «ως προς το γράμμα της είναι σωστή». «Αλλά χωρίς κόλπα», ξεκαθάρισε θυμίζοντας ότι ο νόμος Κουτσόγιωργα το 1989 εμπόδιζε την δημιουργία κυβέρνησης από κόμματα που είχαν πάνω από 45%.
«Όχι κόλπα, δηλαδή όχι ad hoc, όχι επειδή τώρα η Αριστερά είναι σε αυτή τη φάση ή μεθαύριο σε κάποια άλλη, κάθε φορά να βάζουμε ένα κουστουμάκι και να μιλάμε για τα μπόνους, για τα μη μπόνους κλπ.. Όποιος θέλει, όσοι θέλουν -εμείς θέλουμε οπωσδήποτε, σίγουρα και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς έχουν πάγιες τέτοιες θέσεις- πάγια ρύθμιση εντός του Συντάγματος, άρα και με πολιτική δέσμευση ότι θα συμπεριληφθεί στην αναθεωρητέα ύλη», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε εμφατικά: «μέχρι εκεί, τελεία».
Ο Ν. Βούτσης σχολίασε και την πρόταση Βενιζέλου το μπόνους να δίνεται σε κόμματα που έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν: «όλες τις άλλες συσκέψεις, τα μπόνους να διαμοιράζονται και να διαχωρίζονται με τις δυνάμεις που από πριν θα έχουν πει ότι θα συγκυβερνήσουμε ή δεν, δεν έχουν καμία σχέση με απλή αναλογική».
Το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλείο για την εξυπηρέτηση και την αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιφατικές δηλώσεις». Το ΚΚΕ, υπενθύμισε, δεν θεωρεί «μαγικό ραβδί» το εκλογικό σύστημα, αλλά είναι υπέρ της απλής αναλογικής.