Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

“Η Δημοκρατία δεν φοβάται μομφές από υπολείμματα του παρελθόντος”

«Κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν την Ελλάδα και τη νομιμότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ, τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές» σε απάντηση προς την πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτό το άλμα προς τα εμπρός κάποιοι δεν το θέλουν. Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, είναι μομφή να πιστεύεις στα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μομφή να περνάς από την ύφεση στην ανάπτυξη. Είναι μομφή να αποκαθιστάς την νομιμότητα. Είναι μομφή να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και στις παρανομίες. Εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε. Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον έλληνα φορολογούμενο ένα δημόσιο κτίριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε αυστηροί απέναντι στις ακρότητες αλλά και ενωτικοί απέναντι σε όσους θέλουν να στηρίξουν τη χώρα».

Έφερε σαν παράδειγμα το 1974 όταν ήλθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πολλοί αμφέβαλαν αν θα θεμελιώναμε κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά τα καταφέραμε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

Πέρα και πάνω από κόμματα, πέρα και πάνω από πρόσωπα και συγκυρίες, πέρα και πάνω από συγκυρίες, πιστεύω ότι μέσα από τη σημερινή απροσδόκητα βαθιά και- λόγω των απίστευτων θυσιών- τρομακτικά επώδυνη κρίση, αυτό οφείλουμε να κάνουμε απέναντι στην πατρίδα, να κάνουμε εκείνο που έγινε χθες και σήμερα: Να βρούμε τη δύναμη για το άλμα προς τα εμπρός!

Να γίνουμε μια χώρα «φυσιολογική». Όπου θα θεωρείται πλέον αυτονόητο ότι λειτουργούν οι νόμοι και γίνεται σεβαστή η νομιμότητα. Όπου θα θεωρείται πλέον αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να μοιράζουμε αυτό που δεν παράγουμε. Ότι δεν μπορούμε να δανειζόμαστε και να συντηρούμε μια εφήμερη ευημερία με δανεικά σε βάρος των επόμενων γενεών, δηλαδή των παιδιών μας. Ότι θα θεωρείται πλέον αυτονόητο ότι χτυπάμε την ανεργία με επενδύσεις, χτυπάμε τη φτώχεια με ευκαιρίες, χτυπάμε την αδικία με επιβολή της νομιμότητας και με ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης, ότι χτυπάμε το έγκλημα με αποτελεσματική αστυνόμευση, πάντα μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας.

Κι όπου, όποιος κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, θα ξέρει ότι ο λαός θα του γυρίσει την πλάτη. Όποιος υποκύπτει στον πειρασμό του λαϊκισμού και της ακρότητας, όποιος καλύπτει ή όποιος χαϊδεύει ακραίους, θα ξέρει ότι η κοινωνία θα τον απομονώσει. Όπου η δημοκρατία λειτουργεί, όπου η δικαιοσύνη λειτουργεί, και πάνω από όλα για εμένα όπου η αξιοκρατία λειτουργεί. Η αξιοσύνη.

«Η πρώτη μας υποχρέωση είναι να εμπνεύσουμε τα νέα παιδιά. Η γενιά μας έχει αδικήσει τους νέους ανθρώπους, αλλά θα τους ξανακερδίσει» σημείωσε.

Συνεχίζοντας είπε:

«Μπορεί να μάθαμε να χειριζόμαστε αριθμούς αλλά εκείνο που δεν διδάσκεται είναι τί να κάνεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς ή πώς να χειρίζεσαι μία κρίση, γιατί η κρίση είναι προβλήματα μέσα στα προβλήματα. Στις κρίσιμες στιγμές έχεις υποχρέωση να ξεχωρίζεις τον θόρυβο από την ουσία, να κάνεις ρήξεις με ότι κρατά την κοινωνία σε ένα ζοφερό τοπίο. Απλώς να τρέξουμε δεν αρκεί, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα για να μην βλέπουμε την πλάτη άλλων που τρέχουν πιο γρήγορα».

«Είναι εύκολο να λέμε και να φωνάζουμε ότι χαντάκωσε την Ελλάδα η λογική του πολιτικού κόστους. Το πραγματικό δύσκολο, σε κρίσιμες στιγμές, είναι να τολμάς να παίρνεις κόστος για να βοηθήσεις να βγει η χώρα από την κρίση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα όχι απλώς μπορεί να γίνει “φυσιολογική” χώρα, όχι απλώς μπορεί να κερδίσει την οικονομική της ελευθερία και να αποκαταστήσει πλήρως την κοινωνική συνοχή, αλλά μπορεί να γίνει και υπόδειγμα ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα και ευημερία».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα βήματα για την έξοδο από την κρίση λέγοντας: «το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε. Δεν δανειζόμαστε πια, το πρωτογενές πλεόνασμα μας απαλλάσσει από την ανάγκη να δανειζόμαστε για τρέχοντα. Το πέτυχε με το αίμα του ο ελληνικός λαός. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, να μπούμε στην ελπιδοφόρα αριθμητική των νέων θέσεων εργασίας που θα ενισχύσει και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Το τρίτο βήμα είναι η έξοδος στις αγορές και αυτό δεν είναι μακριά, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει το 2014» είπε ο πρωθυπουργός και ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε την μείωση των σπρέντς.

«Το τελευταίο βήμα είναι όταν θα έχουμε πετύχει ανάπτυξη να έχουμε και περίσσευμα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας και να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα είναι το βήμα για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πέντε πράγματα: την φοροδιαφυγή, τους υψηλούς και άδικους φόρους, την ανομία, την γραφειοκρατία, την δημόσια σπατάλη.

«Ήδη έγιναν τα πρώτα και πιο δύσκολα βήματα. Δεν είμαστε στην αρχή του δρόμου. Είμαστε κοντά στο τέρμα της μεγάλης δοκιμασίας, αυτού του “μαραθώνιου” που περνάμε όλοι μαζί. Κι όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες και μετά, τα πιο δύσκολα πια έχουν περάσει. Το αξίζουμε, λοιπόν,  και το χρωστάμε στα παιδιά μας» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ