Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ομπάμα: «Δεν είναι δουλειά μας…»

Στην σημασία του να τηρηθούν αποστάσεις από τις ιρανικές υποσχέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, μέχρι αυτές να αποδειχθούν στην πράξη, έκανε αναφορά ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

“Η δουλειά μας δεν είναι να εμπιστευόμαστε τους Ιρανούς”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: “Η δουλειά μας είναι να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς μέσα από τους οποίους θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τι κάνουν και τι δεν κάνουν αναφορικά με το πυρηνικό τους πρόγραμμα”.

“Επομένως δεν οφείλουμε να τους εμπιστευόμαστε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι έχει επιτευχθεί μια καλή συμφωνία υπό το πρίσμα της δικής μας δυνατότητας να επιβεβαιώνουμε τι κάνουν και ότι βρίσκονται στη διαδικασία του να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση”, είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, εξήγησε ότι σε περίπτωση που το Ιράν μεταβάλλει μέρη του πυρηνικού του προγράμματος, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλλει “μετριοπαθή ανακούφιση” για την άρση κάποιων οικονομικών περιορισμών στην Τεχεράνη.

Ο βασικός πυρήνας όμως των περιορισμών θα παραμείνει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση που το Ιράν πάρει πίσω τον λόγο του.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του δεύτερου γύρου των συνομιλιών των δυο πλευρών στη Γενεύη με την παρουσία του Τζον Κέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ