Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το απόλυτο “ξέπλυμα”

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, περιγράφεται από τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης αλλά και των δικαστικών Αρχών, η μακροχρόνια «ύπνωση» στην οποία είχε περιέλθει η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ.

Περισσότερες από 2.800 υποθέσεις πίσω από τις οποίες κρύβεται «μαύρο» πολιτικό χρήμα κατατεθειμένο σε φορολογικούς παραδείσους, ανοιχτές ιστορίες εκδοτών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, παρέμεναν σχεδόν ανενεργές εξαιτίας της αποψίλωσης της υπηρεσίας αλλά και του γεγονότος ότι παρέμενε «ακέφαλη», χωρίς διευθυντές και υποδιευθυντές, επί 2.5 χρόνια!

Το αποτέλεσμα ήταν οι έλεγχοι οι οποίοι μπορούσαν και μπορούν να φέρουν ανυπολόγιστα έσοδα στα ταμεία του Κράτους, να πραγματοποιούνται σε ρυθμούς…χελώνας και –κατ’ ουσία- να μην ολοκληρώνονται ποτέ.

Ανάμεσά τους και οι δεκάδες εισαγγελικές παραγγελίες για τη διερεύνηση υποθέσεων μίζας, εξοπλιστικών προγραμμάτων και παράνομων επιδοτήσεων.

Δικαστικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι η «υποβάθμιση» της υπηρεσίας είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση σημαντικών δικαστικών ερευνών.

Όπως προσέθεταν, είναι τουλάχιστον περίεργο στην Ελλάδα που «πένεται» η πολιτική εξουσία να προσπαθεί να συλλέξει έσοδα μέσω της συνεχούς φορολόγησης αντί να μεριμνήσει για την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ποιους κάλυπταν

Η «καρδιά» του ΣΔΟΕ όπως αποκαλείται η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, στελεχώθηκε με διευθυντή και υποδιευθυντή πριν από, μόλις, τρεις μήνες. Είχαν προηγηθεί επίμονες προσπάθειες του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Στέλιου Στασινόπουλου, ο οποίος επανειλημμένως είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία δύσκολων ερευνών. Από την πλευρά του υπουργείου ως δικαιολογία προβαλλόταν η προσπάθεια ενοποίησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.

64B53A7BDF4B45170D1EADA0A06FD202Πλέον, η κεφαλή της υπηρεσίας είναι γένους θηλυκού, καθώς διευθύντρια τοποθετήθηκε η κυρία Ειρήνη Γιαλούρη και υποδιευθύντρια η κυρία Ελένη Σκρίμπα που θεωρούνται από τα πλέον έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης.

Οι δυο «σιδηρές κυρίες» έχουν πέσει πλέον με τα μούτρα στη δουλειά προκειμένου να τρέξουν τις «παγωμένες» υποθέσεις που ακουμπούν πολλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Π” εδώ και αρκετό καιρό έχουν ανοίξει φάκελοι οι οποίοι αφορούν τα πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων και δη εκείνων που καταγράφονταν στις αναφορές του ΣΔΟΕ, λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων με εικονικά τιμολόγια, εξοπλιστικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, καθώς και των παράνομων επιδοτήσεων.

Στο μεταξύ σχεδόν περατωμένες θεωρούνται έρευνες που αφορούν εκδότες και σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, εφοπλιστές και φαρμακοβιομηχανίες.

Στελέχη του Σώματος αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να τρέξουν με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες αφορούν φυσικά πρόσωπα, ενώ θα διερευνηθούν και περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που ενδέχεται να έχει γίνει και μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων!

Διαχρονικό «έγκλημα»

Η ιστορία της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών εκτείνεται χρονικά από το Νοέμβριο του 2011. Τότε ονομαζόταν Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων και παραιτήθηκε ο Διευθυντής της. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε και ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου ο οποίος στο μεσοδιάστημα είχε χριστεί επικεφαλής.

Απο εκείνη την περίοδο τα σημάδια κατάρρευσης της «ναυαρχίδας» του ΣΔΟΕ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή και η υποστελέχωση είχε υπομνησθεί ουκ ολίγες φορές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

Αλλεπάλληλες αναφορές επεσήμαναν ότι ορισμένοι προφανώς δεν επιθυμούσαν να «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο». Όπως κατέγραφόταν στα διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία είχαν αποσταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, από τους 95 υπαλλήλους είχαν απομείνει 40, εκ των οποίων οι 15 ήταν υπό μετακίνηση και οι άλλοι 15 δεν απασχολούνταν με τη διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων, αλλά προσφέρουν γραμματειακή υποστήριξη.

Η αναφορά κατέληγε ότι μόλις 10 (!) υπάλληλοι καλούνταν να φέρουν σε πέρας περί τις 2.000, ιδιαίτερα πολύπλοκες, υποθέσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν έρευνες που πραγματοποιούνται με σκοπό τον εντοπισμό των πολιτικών προσώπων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων με εικονικά τιμολόγια και των σκανδάλων που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Άλλες αναφορές έκαναν λόγο για απόπειρα διάλυσης της νευραλγικής υπηρεσίας, ενώ σε μια από αυτές καταγραφόταν χαρακτηριστικά: «Στο τμήμα υπηρετούν σήμερα 10 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι έξι εφοριακοί και οι τέσσερις τελωνιακοί. Με την επισήμανση ότι και οι 10 είναι άριστοι υπάλληλοι από πλευράς ήθους, ακεραιότητας και εντιμότητας, οι νεότεροι αυτών σε ηλικία και στη θητεία τους στην υπηρεσία, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι, έχουν ανάγκη μεγαλύτερου χρόνου για τη διεκπεραίωση των ερευνών στις υποθέσεις που τους ανατίθενται» επεσήμανε και συνέχιζε λίγο πιο κάτω: «Σήμερα εκκρεμούν για περαιτέρω έρευνα, επεξεργασία και τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων 288 υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται: μία υπόθεση διακίνησης, 259 επεξεργασίας, 19 έρευνας και εννέα εισαγγελικές παραγγελίες».

Άξιο αναφοράς επίσης είναι ότι από τις 21 Οκτωβρίου 2013  η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ έχει αιτηθεί με κατεπείγον έγγραφο στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών τη διάθεση 250  υπαλλήλων και 10 εξειδικευμένων χειριστών πληροφορικής ηλικίας 25-35 προκειμένου να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελεγκτικού μηχανισμού.

Στο μεταξύ ο αριθμός των υπηρετούντων ελεγκτών στην Αττική συνεχώς μειώνεται καθώς ενώ στις 26 Μαϊου 2011 υπηρετούσαν 204 ελεγκτές, στις 17 Οκτωβρίου 2013 υπηρετούσαν μόλις 154.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ