Την απαγόρευση της αυτοβιογραφίας της νεαρής ακτιβίστριας Μαλάλα Γιουσουφζάι σε δεκάδες χιλιάδες σχολεία και βιβλιοθήκες του Πακιστάν διέταξαν αξιωματούχοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης της χώρας, ισχυριζόμενοι ότι το βιβλίο της 16χρονης κοπέλας δε δείχνει επαρκή σεβασμό για το Ισλάμ ή τον προφήτη Μωάμεθ, και κατηγορώντας την πως είναι ένα εργαλείο της Δύσης.
«Τα πάντα σχετικά με την Μαλάλα τώρα γίνονται ξεκάθαρα. Για εμένα, εκπροσωπεί τη Δύση, όχι εμάς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντίμπ Τζαβεντάνι, πρόεδρος μίας ομοσπονδίας που εκπροσωπεί 40.000 ιδιωτικά σχολεία και βιβλιοθήκες, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση του Πακιστάν να απαγορεύσει το βιβλίο από τις λίστες που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κασίφ Μίρζα, πρόεδρος της Πανπακιστανικής Συνομοσπονδίας Ιδιωτικών Σχολείων, σχολιάζοντας πως, ενώ «η Μαλάλα ήταν πρότυπο για παιδιά […] μέσα από αυτό το βιβλίο έγινε ένα όργανο στα χέρια Δυτικών δυνάμεων».
Η έφηβη Μαλάλα, ακτιβίστρια για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, ήταν θύμα απόπειρας δολοφονίας από τους Ταλιμπάν του Πακιστάν στα τέλη του 2012. Τελικά επέζησε, και, από τη Βρετανία όπου ζει σήμερα, συνεχίζει το έργο της.
Πρόσφατα, η 16χρονη κοπέλα κέρδισε το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Οι Ταλιμπάν ωστόσο έχουν διαμηνύσει πως θα της ξαναεπιτεθούν εάν τους δοθεί η ευκαιρία.