Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Η Αϊτή επλήγη περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα το 2012

Η Αϊτή, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν είναι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από ακραία φυσικά φαινόμενα εντός του 2012, σύμφωνα με την έκθεση για το κλίμα Global Climate Risk Index που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στην Πολωνία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι κυκλώνες Άιζακ και Σάντι άφησαν άστεγους 200.000 κατοίκους της Αϊτής και κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στο νησί της Καραϊβικής, το οποίο προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει από τον σεισμό του 2010, σύμφωνα με την έκθεση Global Climate Risk Index για το 2014 της μη κυβερνητικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch.

Η έκθεση επισημαίνει ότι στις Φιλιππίνες, όπου ο τυφώνας Χαϊγιάν στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες, έχασαν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι όταν ο τυφώνας Μπόπα έπληξε τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2012.

Περισσότεροι από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο στο Πακιστάν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες.

Τα νησιά Φίτζι και Σαμόα στο Νότιο Ειρηνικό βρίσκονται μεταξύ των δέκα χωρών που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας της τροπικής κακοκαιρίας, ενώ η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πέρασαν ένα καλοκαίρι με φονικούς καύσωνες.

Στην Αφρική, το νησί κράτος της Μαδαγασκάρης πέρασε μία περίοδο με βίαιους τροπικούς κυκλώνες, μαζί με τη Νιγηρία όπου καταγράφηκαν ακραίες ξηρασίες που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι χειρότερες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες σημειώθηκαν στην νότια περιοχή της Ρωσίας Κρασνοντάρ το 2012, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Germanwatch υπολόγισε ότι περισσότεροι από 530.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 15.000 περιστατικά που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα από το 1993.

Η έκθεση δημοσιεύεται την ώρα που 194 χώρες βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, την Βαρσοβία, για τις ανάγκες της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Στόχος της είναι η λήψη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα ολοκληρωθούν εντός του 2015 και θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το 2020.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει ότι μία συντριπτική πλειοψηφία Πολωνών υποστηρίζει την μεγαλύτερη εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Public Opinion Research Center που διεξήχθη για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace διαπίστωσε ότι το 89% των 1.066 ερωτηθέντων υποστηρίζουν την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα.

Σχεδόν το 90% της προμήθειας ενέργειας της Πολωνίας προέρχεται από εργοστάσια άνθρακα.

Ενδεικτικό είναι ότι το Μπελτσάτοφ στην κεντρική Πολωνία είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ