Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Δικαστική επανεμφάνιση στρεφόμενος εναντίον της διοίκησης της «Νέας Proton», κάνει ο φυγόδικος επιχειρηματίας, Πέτρος Κυριακίδης, πρώην στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των «θαλασσοδανείων» της τράπεζας.
Με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ζητεί την αντικατάσταση της συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας του με την καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ της Τράπεζας Eurobank ή οποιουδήποτε άλλου πιστωτικού Ιδρύματος αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι συγκεκριμένες νομικές κινήσεις, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σηματοδοτούν την σταδιακή επαναφορά του εξαφανισμένου επιχειρηματία στο προσκήνιο ενόψει και της ποινικής εξέλιξης της υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής της ΝΕΠ Α.Ε. παραμένει φυγόδικος από τις 14 Δεκεμβρίου 2012 οπότε συνελήφθη ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ενώ καταζητούμενος –με ένταλμα σύλληψης- είναι και ο γιος του Γιώργος.
Ο τρόπος διαφυγής του παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστος, αν και δημοσιεύματα τον έφεραν να επιβιβάζεται σε ιδιωτικό αεροσκάφος μεταμφιεσμένος σε ιερέα και να αποβιβάζεται σε μακρινή χώρα του εξωτερικού. Εκτός από τον πατέρα και τον υιό Κυριακίδη, ασύλληπτη είναι και η δικηγόρος, Ελένη Σκούρα, η οποία υπήρξε εκτελεστικό στέλεχος του Δ.Σ. της PROTON Bank.
Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια τα οποία συνέταξε η δεύτερη ειδική ανακρίτρια, βασισμένη στα πορίσματα του εισαγγελέα, κ. Ιωάννη Δραγάτση, η εταιρεία ΝΕΠ δανειοδοτήθηκε από την Proton με δάνεια που δεν είχαν καμία εξασφάλιση ή εγγύηση με το ποσό των 50 εκατομμυρίων προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές ΜΜΕ. Όπως σημειώνεται «οι άνω χρηματοδοτήσεις (νέες και αυξήσεις ορίων) έλαβαν χώρα ενώ η άνω εταιρία και οι θυγατρικές του Ομίλου ΝΕΠ βρίσκονταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση κατά το 2010 και στερούνταν ρευστότητας, που ήταν αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΝΕΠ…».
Κατά τα κατηγορητήρια παρόλο που η ΝΕΠ δραστηριοποιούνταν στην έκδοση σκανδαλοθηρικού τύπου και περιοδικών «με συνέπεια να χαρακτηρίζεται ως μία εταιρεία μέτριας δυναμικότητας», κατάφερε μαζί με δύο ακόμη εταιρείες του ομίλου Κυριακίδη (ΑΝΩ Α.Ε & Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη) διοχετεύθηκαν, εντός του 2010 και του 2011 σημαντικά κεφάλαια από τις εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (Alapis ABEE, Elfe ABEE, αλλά και από τις αποσχισθείσες εταιρίες, όπως η Provet A.E, η Γερολυμάτος Animal Health κ.α.).
Σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές Κυριακίδης και Λαυρεντιάδης συνδέονται πολύ στενά καθώς ο φυγόδικος επιχειρηματίας υπήρξε στενός συνεργάτης του, ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Alapis, ενώ από το 2006 ήταν βασικός μέτοχος της ΕΒΙΚ Α.Ε, που απορροφήθηκε το 2007 από την VETERIN ,η οποία μετεξελίχθηκε στην εταιρεία Alapis. Κατά πληροφορίες πάντως οι σχέσεις των δύο αντρών «πάγωσαν» -για ανεξήγητους λόγους- τον Δεκέμβριο του 2011 όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ραντεβού μιας προγραμματισμένης θεραπείας.
«Σας δίνω εγγυητική επιστολή»
Στα δικόγραφα που αποκαλύπτουν σήμερα το ereportaz.gr καταγράφεται το περιεχόμενο της σφοδρής δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Πέτρου Κυριακίδη και της διοίκησης της Nέας Proton η οποία έχει περάσει πλέον στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.
Μέσω αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται έτοιμος να «καλύψει» την όποια ζημία έχει υποστεί το πιστωτικό Ίδρυμα καθώς σε περίπτωση καταδίκης του από τα αστικά δικαστήρια διατίθεται να δώσει 50 εκατ. Ευρώ μέσω εγγυητικής επιστολής που φέρεται να έχει εξασφαλίσει!
Σε αντάλλαγμα αιτείται την αντικατάσταση της συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας του καθώς, όπως ισχυρίζεται στα δικόγραφα «στερούν την διακίνηση κεφαλαίων μου για την εκπλήρωση τρεχουσών βασικών υποχρεώσεων των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεών μου , όπως πληρωμή εργαζομένων , πληρωμή φόρων , πληρωμή ασφαλιστικών υποχρεώσεών μου , πληρωμή προμηθευτών μου».
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη δεσμεύσει ποσό 14 εκατ. Ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία.
Ωστόσο ως απώτερος στόχος του πρώην συνεταίρου του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εμφανίζεται η επιδίωξη απάλειψης των ποινικών ευθυνών που αντιμετωπίζει τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του, Γιώργος, καθώς σύμφωνα με νομικούς κύκλους «η εγγυητική επιστολή διασφαλίζει πλήρως από κάθε ζημιά την τράπεζα αλλά και το ελληνικό Δημόσιο».
Ενώ λοιπόν η δεύτερη ειδική ανακρίτρια, κυρία Ιωάννα Χατζάκη, έχει περατώσει την ανάκριση σε ό, τι αφορά το σκέλος της Proton Bank, ενώ ο Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Γαληνός Μπρης, διερευνά το ρόλο της αρμόδιας εποπτικής Αρχής, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και της πρώην διοίκησης της Proton Bank, η αστική διαμάχη μεταξύ Π. Κυριακίδη και της Νέας Proton “φουντώνει”.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του φυγόδικου επιχειρηματία τα επίμαχα δάνεια ελήφθησαν επί εποχής Μιχάλη Σάλλα και εξυπηρετούνταν κανονικά έως ότου «κλείσουν» οι λογαριασμοί.
Η πρώτη δικαστική «επανεμφάνιση» του Πέτρου Κυριακίδη για το θέμα της εγγυητικής επιστολής πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2013 μέσω αίτησης που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ωστόσο η απόφαση του Δικαστηρίου παρέπεμψε την υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου άλλωστε έχει οριστεί να συζητηθεί –το 2016- η κύρια υπόθεση της διαφοράς μεταξύ Κυριακίδη και Νέας Proton.
Με αίτηση της πάντως, στις 22 Οκτωβρίου 2013, προς τον Προϊστάμενο του Δικαστηρίου, η πλευρά Κυριακίδη ζητά την ταχύτερη δυνατή εκδίκαση της υπόθεσης άρσης της συντηρητικής κατάσχεσης προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα την οικονομική καταστροφή του Ομίλου, τους απλήρωτους εργαζόμενους και την αδυναμία ικανοποίησης του Δημοσίου.
Δείτε την: