Σημαντική αύξηση έχουν σημειώσει οι καταγγελίες που φτάνουνσ στο “Χαμόγεό του Παιδιού” και αφορούν την παιδική κακοποίηση.
Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αγγίζουν το 62% σε σχέση με το 2012, ενώ από την αρχή του έτους ο Οργανισμός έχει δεχθεί καταγγελίες για κακοποίηση 1.151 παιδιών, το 41% των οποίων είναι ηλικίας έως έξι ετών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο το “Χαμόγελο του Παιδιού” δέχθηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Σε ποσοστό 98% ήταν ανώνυμες.
Το 45% των καταγγελιών αφορούσε σωματική κακοποίηση, αύξηση κατά 83% σε σχέση με το 2012 και ένα άλλο 45% αφορούσε παραμέληση και εγκατάλειψη, αύξηση κατά 55% σε σχέση με το 2012, που όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κ. Γιαννόπουλο, δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση και τη φτώχεια, αλλά σε άλλα προβλήματα όπως η χρήση ναρκωτικών κλπ.
Επίσης, 4% των καταγγελιών αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ποσοστό το οποίος δεν δείχνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Άλλο ένα 4% αφορούσε ψυχολογική/συναισθηματική κακοποίηση, 1% αφορούσε εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία και 1% εξώθηση σε επαιτεία.
Από τις 596 καταγγελίες που δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού, οι 213 (36%) αφορούσαν κακοποίηση και από τους δύο γονείς, 228 (38%) κακοποίηση από τη μητέρα και 110 (18,5%) κακοποίηση από τον πατέρα.
Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία 10 χρόνια οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές έχουν δεχθεί περισσότερες από τρία εκατομμύρια κλήσεις μόνο για κακοποίηση και παραμέληση, με κύριους υπαίτιους τους γονείς. Τα κορίτσια καταγγέλλουν συναισθηματική κακοποίηση, ενώ τα αγόρια σωματική.
Σύμφωνα με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, ο πολίτης πρέπει να αντιδρά όταν βλέπει επανειλημμένα ένα ατημέλητο και βρώμικο παιδί, ένα παιδί να περιπλανιέται μόνο του, ένα παιδί να ζητιανεύει, ένα παιδί να εκμυστηρεύεται ότι το παραμελούν, ότι του ασκούν σωματική βία ή ότι φοβάται.