Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ατιμωρησία στην καρδιά του Υπ. Οικονομικών (βίντεο)

Eκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Κατηγορίες που στο άκουσμά τους κάποιος είναι λογικό να πιστέψει ότι αφορούν κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Και όμως πρόκειται για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών! Όπως αποκαλύπτουμε, 74 ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί ΜΟΝΟ το 2013 σε εφοριακούς, τελωνειακούς και άλλους υπαλλήλους του συγκεκριμένου υπουργείου.

Ειδικότερα, οι πιο σοβαρές κατηγορίες που βαρύνουν τους επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών είναι:

  • Απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημιά άνω των 15.000 ευρώ – 10
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες – 10
  • Απιστία άνω των 150.000 ευρώ – 10
  • Κατάχρηση εξουσίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση – 10
  • Παράβαση καθήκοντος – 8
  • Παθητική δωροδοκία – 3
  • Υπεξαίρεση πραγμάτων στην Υπηρεσία αξίας άνω των 150.000 ευρώ – 2

Μάλιστα 55 υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, όπως εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος. Και όμως παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά!

Άγνωστο παραμένει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διοικητική εξέταση των συγκεκριμένων υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Θεωρείται όμως βέβαιο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεκάδων επίορκων υπαλλήλων παραμένει στη θέση της και πληρώνεται κανονικά.

Αλήθεια, από αυτούς τους υπαλλήλους περιμένει το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει έσοδα και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή; Οι επίορκοι θα εντοπίσουν το μαύρο χρήμα και θα οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους φοροφυγάδες και όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα; Η λαϊκή ρήση “έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα” ταιριάζει “γάντι” στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πληρώνονται μέχρι σήμερα δολοφόνοι και μιζαδόροι δημόσιοι υπάλληλοι!

lista epiorkonΟ εντοπισμός ενός επίορκου υπαλλήλου δεν είναι αρκετός στην Ελλάδα για να απομακρυνθεί από τη θέση του, να πάψει να πληρώνεται από το λαό αλλά και να βλάπτει με τις δόλιες ενέργειές τους τα κρατικά ταμεία. Από τη στιγμή που θα πιαστεί, μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη διοικητική απόφαση, μεσολαβούν χρόνια ολόκληρα, κατά τα οποία λαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του μισθού του. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πραγματικότητα: Δημόσιοι υπάλληλοι που πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι, να παίρνουν φακελάκια, ακόμη και καταδικασθέντες για δολοφονία που εκτίουν ποινή σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα, εξακολουθούν να πληρώνονται, μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δύο δημοτικών υπαλλήλων που αν και το 2009 καθ΄ ομολογία δολοφόνησαν τον δήμαρχο Παγγαίου Τριαντάφυλλο Κουκούδη και καταδικάστηκαν σε ισόβια και 17ετη κάθειρξη αντίστοιχα, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους. Και αυτό διότι δεν υπάρχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη ούτε απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου για διακοπή μισθοδοσίας, ενώ οι δράστες βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Μάλιστα στο πόρισμά του ο Οικονομικός Επιθεωρητής είχε συνδέσει άμεσα τη δολοφονία του δημάρχου με το ταμειακό έλλειμμα στο δήμο. Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά «διαπιστώθηκε από τις ελεγκτικές επαληθεύσεις που διενήργησα, πως κατά της χρήσεις 2008 και 2009 αυξήθηκαν κατά τρόπο αδικαιολόγητο τα μικρά ποσά (αξίας έως 6.900 ευρώ). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη λήψη 32 “ύποπτων” ως προς την εικονικότητα φορολογικών στοιχείων που αφορούσαν έργα συνολικής αξίας 218.000 ευρώ κατά την κρίσιμη περίοδο, που οδήγησε στη θανάτωση του δημάρχου, αλλά και του ισχυρισμού του ταμία περί λήψης εικονικών τιμολογίων σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν την υπόνοια, ότι μεγάλο μέρος των έργων αυτών αφορά σε εικονικές δαπάνες».

Μετά το οικονομικό έγκλημα οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι προχώρησαν και στο ποινικό, αφαιρώντας μία ανθρώπινη ζωή. Η δικαιοσύνη μπορεί να τους στέρησε την ελευθερία τους τιμωρώντας τους για την ειδεχθή πράξη τους, όμως τα πειθαρχικά συμβούλια δεν κατάφερε να τους κόψουν το σύνολο του μισθού τους. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο στη χώρα και το ενδιαφέρον ξένων μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων και της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal».

Μητσοτακης κυριακοςΌμως, έστω και καθυστερημένα, μόλις προχθές το πρωί, απολύθηκαν οι δολοφόνοι του δήμαρχου Παγγαίου, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Τwitter, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης:

tweet Μητσοτακη

Θα χρειαστεί να διατηρήσετε την υπομονή σας ή να κρατήσετε την κοιλιά σας από τα γέλια, για να παρακολουθήσετε την υπόθεση που ακολουθεί. Οι φάκελοι που πήγαινε ο κούριερ στο γραφείο πρώην Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν περιείχαν μόνο έγγραφα προς υπογραφή, αλλά και τη μίζα! Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν μία υπάλληλος άνοιξε ένα φάκελο, παρά τη ρητή εντολή του προϊσταμένου της να του παραδίδονται κλειστοί και βρήκε μέσα χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ!

Ο συγκεκριμένος ανώτατος κρατικός λειτουργός υπέγραφε εκατοντάδες εγκρίσεις τύπου μηχανημάτων έργων, οι οποίες είχαν στηριχθεί σε πλαστές τεχνικές εκθέσεις. Με τον τρόπο αυτό ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο από 120.000 έως 135.000 ευρώ ετησίως, ενώ συνεργός του ήταν ένας υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Ν.Α. Κιλκίς.

Εκτός από το άνοιγμα των φακέλων από την υπάλληλο, παρά τις εντολές του προϊσταμένους της, “λαβράκι” έβγαλε και το πόθεν έσχες. Από τη διασταύρωση των δηλώσεων του πρώην διευθυντή του υπουργείου με τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, εντοπίστηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο δεν κατάφερε να αιτιολογήσει περίπου το 1 εκατ. ευρώ. Ακόμη είχε μία πολυτελή μεζονέτα 450 τ.μ. στη Βούλα, χιλιάδες στρέμματα γης στο Μαρκόπουλο, τον Ωρωπό και την Εύβοια, ενώ οι μίζες μπορεί να ερχόντουσαν με τον κούριερ, εκείνος όμως αποχωρούσε από το γραφείο του με ένα πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας jaguar, που είχε αποκτήσει από την παράνομη δραστηριότητά του. Και όμως ο συγκεκριμένος επίορκος εξακολουθεί να λαμβάνει μέρος του μισθού του, καθώς δεν έχει εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ όπου έχει προσφύγει. Μάλιστα θα πέσει και στα μαλακά όσον αφορά την ποινική του δίωξη, καθώς κατηγορείται μόνο για νόθευση εγγράφου, δηλαδή κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, με τη δίκη να προορίζεται για το 2014.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις υποθέσεις κρατικών λειτουργών που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, όμως εξακολουθούν να πληρώνονται, εκμεταλλευόμενοι το νόμο που οι ίδιοι καταπάτησαν.

Δείτε εδώ την συζήτηση του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού σήμερα από την εκπομπή του REPORTAZ στο κανάλι ACTION24 με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή μέσω SKYPE σχετικά με το θέμα των επιόρκων στο Δημόσιο:

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ