Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας η χρηματοδότηση των κομμάτων

Στο στόχαστρο της Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας “μπαίνει” η χρηματοδότηση των κομμάτων της κυβέρνησης, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2000 – 2013, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων  Ελλήνων (ΑΝΕΛ) στον Άρειο Πάγο.
Ο αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τη μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν ποινικών  αδικημάτων για την οικονομική ενίσχυση των  δύο πολιτικών κομμάτων από τραπεζικά ιδρύματα. Δικογραφία ωστόσο παραμένει ανοικτή και στην Οικονομική Εισαγγελία, καθώς οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν καλέσει διευθυντές κομμάτων και ταμίες ως υπόπτους. Στη συνέχεια όμως η υπόθεση χάθηκε…
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μηνύτρια αναφορά γίνεται λόγος  στα δάνεια που έχουν λάβει από τραπεζικά ιδρύματα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000 – 2013. Μάλιστα, επισημαίνονται δημοσιεύματα, στα οποία επισημαίνεται πως δόθηκαν τραπεζικές χορηγήσεις χωρίς οιαδήποτε εμπράγματη ασφάλεια, ενώ μοναδική εξασφάλιση για την αποπληρωμή των δανείων αποτελούν οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αναφορικά με την  χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ η μηνυτήρια αναφορά της ΑΝΕΛ  θα συσχετιστεί με την  ήδη  ανοικτή δικογραφία η οποία  έχει σχηματιστεί  για τα οικονομικά κενά που καταγράφουν  στα λογιστικά πορίσματα των   ελεγκτικών  εταιρειών.
Τα πορίσματα και η έρευνα των Οικ. Εισαγγελέων
Για το θέμα με τα κομματικά θαλασσοδάνεια είχε ασχοληθεί εκτενώς αποκαλύπτοντας μάλιστα, τους “υπόπτους” ο Πέτρος Κουσουλός, σε ρεπορτάζ του από τις αρχές του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα που υπογράφει ο Πέτρς Κουσουλός στο zougla.gr στις 28 Ιανουαρίου του 2013. Συγκεκριμένα τότε είχε αποκαλύψει: 
Περισσότερα από 10 ηχηρά ονόματα της πολιτικής ζωής της χώρας τα οποία εμπλέκονται στις ενέργειες σύναψης των περιβόητων κομματικών θαλασσοδανείων της περιόδου 2000-2011 αναμένεται να κληθούν ως ύποπτα από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, που διενεργούν την ποινική προκαταρκτική εξέταση για το μείζονος σημασίας οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστούν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και ο Συνασπισμός, προτού μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ.
280021210113thalassodaneiaINΣτο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών έχουν ήδη μπει τουλάχιστον 10 πρόσωπα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ των κομμάτων και των έξι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς έφεραν και φέρουν την ιδιότητα του διαχειριστή αλλά και των υπογραφόντων των συμβάσεων.
Μεταξύ άλλων στη «λίστα» φιλοξενούνται ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι κ.κ. Κώστας Γείτονας, Τηλέμαχος Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ) και Μενέλαος Δασκαλάκης (ΝΔ), ο νυν διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο νυν υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς καθώς και πρόσωπα τα οποία διετέλεσαν ως διευθυντές κομμάτων, αλλά σήμερα ελέγχονται -για άλλες υποθέσεις- από την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως ο κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια στιγμή από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι εισαγγελικές Αρχές έχουν κάνει ήδη τις προπαρασκευαστικές κινήσεις για να διερευνήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί με τα ανοιχτά οικονομικά ζητήματα του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, καθώς λίγο πριν από τα Χριστούγεννα απέστειλαν στη Βουλή αίτημα για την παροχή πληροφοριών.
Βάσει του συγκεκριμένου αιτήματος η αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού Κοινοβουλίου καλείται να απαντήσει εγγράφως στους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, γνωστοποιώντας τους τα πρόσωπα τα οποία ήταν υπεύθυνα για την οικονομική διαχείριση του ΚΚΕ την περίοδο 2004-2011 και διευκρινίζοντας εάν αυτά είχαν διατελέσει βουλευτές.
Σκοπός των Αρχών είναι διακριβώσουν ποια από τα πρόσωπα τα οποία υπέγραψαν, από την πλευρά των κομμάτων, για την εκταμίευση των 272,5 εκατ. που δόθηκαν την περίοδο 2000-2011 ήταν ή είναι βουλευτές και διετέλεσαν σε υπουργικές θέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι εισαγγελικές Αρχές, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, έχουν εξετάσει (ως υπόπτους) 70 στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων που παρέδωσαν έγγραφες εξηγήσεις για το διερευνώμενο κακούργημα της απιστίας.
Ο κατάλογος
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα.
Πρόκειται για όλους τους διαχειριστές ή τους διευθυντές των κομμάτων οι οποίοι είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση της οικονομικής κατάστασής τους αλλά και όλους εκείνους που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις.
Ανάμεσά τους βρίσκονται οι: Κώστας Γείτονας, ο οποίος υπήρξε διαχειριστής στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2005, Τηλέμαχος Χυτήρης (2006-2008), Ανδρέας Μακρυπίδης (2009-2010), Γιώργος Γεωργακόπουλος (υπογράφων τη σύμβαση του 2007), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (υπέγραψε τις συμβάσεις την περίοδο 2005-2007) και Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη, ο οποίος το 2005-2006 υπήρξε διαχειριστής του κόμματος, Μενέλαου Δασκαλάκη (2007-2010) και του πρώην διευθυντή την περίοδο 2010-2011, Αθανάσιου Σκορδά.
Από το ΚΚΕ έχουν ήδη ληφθεί στοιχεία για τον κ. Θεοδόσιο Κωνσταντινίδη, ο οποίος εμφανίζεται να υπέγραψε δανειακή σύμβαση την περίοδο 2010-2011, ενώ στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, βέβαια, τι ακριβώς θα συμβεί με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος υπέγραψε τις δανειακές συμβάσεις της περιόδου 2004-2006.
Αδύνατη η αποπληρωμή
Για το αποκαλούμενο ως «σκάνδαλο» των κομματικών θαλασσοδανείων, οι εισαγγελικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους ιδιαίτερα ισχυρό «οπλοστάσιο», που περιλαμβάνει τις διαβαθμισμένες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες χαρακτηρίζουν ως «αδύνατη» την αποπληρωμή τους!
Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία (κατά κύριο λόγο) αλλά και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός (προτού μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ) έλαβαν από έξι πιστωτικά ιδρύματα δάνεια συνολικού ύψους 272, 5 εκατομμυρίων ευρώ, με μοναδικά εχέγγυα τις κρατικές επιχορηγήσεις, εκτός από το ΚΚΕ, το οποίο έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της ΤτΕ που συνετάχθη τον περασμένο Ιούνιο, η πρώην Αγροτική Τράπεζα, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 192 εκατ. ευρώ, δεν θα τα λάβει ποτέ πίσω. Το πόρισμα αναφέρει ότι «… λόγω των υψηλών υπολοίπων και των εκχωρήσεων των κρατικών χρηματοδοτήσεων που αφορούν μέχρι και το έτος 2018, πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Αγροτική…», ενώ χαρακτηρίζει ως «υψηλού ρίσκου» τα δάνεια που έδωσε και η Εθνική Τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ έχει δώσει στο ΠΑΣΟΚ δάνειο 8,7 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα τις επιχορηγήσεις του 2015 και του 2019 (!), 5,1 εκατ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2019 και 2020 (!), 7,7 εκατ. ευρώ στο ΚΚΕ, που θα αποπληρωθεί από τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2011-2015, και 8 εκατ. ευρώ στον Συνασπισμό, για τα οποία εκχωρήθηκε η ετήσια κρατική επιχορήγηση της περιόδου 2011-2018.
Δικαστικοί κύκλοι προβλέπουν πλέον ότι η καθίζηση των ποσοστών των δύο κομμάτων εξουσίας και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης καθιστούν προβληματική την αποπληρωμή και των δανείων της Εθνικής.
Στην ίδια έκθεση καταγράφονται και οι «μαύρες τρύπες» στα ταμεία των κομμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Το 2009 η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων έφθασε τα 12,3 εκατ. ευρώ και το 2011 τα 5,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, καθώς τον Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο αργότερα έφθασε τα 132 εκατ. ευρώ. Το κόμμα της κυβέρνησης εμφάνισε «τρύπα» 9,2 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ παρουσίασε πλεόνασμα το 2010 και το 2011 κατά 1,2 εκατ. ευρώ και 335.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ