Υποψήφιοι είναι ο σημερινός πρόεδρος, Μάριος Καρογιάν και ο βουλευτής, Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του πρώην προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του ΔΗΚΟ τον ιδρυτή του κόμματος, Σπύρο Κυπριανού.
Η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στη Λευκωσία, όπου έχουν δικαίωμα ψήφου 14.030 μέλη του κόμματος. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, που έληγε η προθεσμία για υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Μελών του κόμματος για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της Κυριακής, παρελήφθησαν 19.104 αιτήσεις εγγραφής μέλους. Μετά την εξέταση τους από τις Επαρχιακές Επιτροπές ενεγράφησαν 17.109 νέα μέλη.
Η ένταση κορυφώθηκε χθες με τη συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΚΟ επιδίωξε να περάσει το μήνυμα ότι τυγχάνει της στήριξης του κ. Χρυσόστομου και όπως αναμενόταν αντέδρασε έντονα το επιτελείο του κ. Καρογιάν, το οποίο κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο για «απερίσκεπτη ενέργεια» και ότι επιχειρεί «να χρησιμοποιήσει έναν απόλυτα σεβαστό θεσμό για δικούς του προεκλογικούς σκοπούς».
«Ορισμένοι θέλουν ένα ΔΗΚΟ που να ικανοποιεί προσωπικά καπρίτσια και καιροσκοπικές λογικές και αν οι απόψεις τους επικρατήσουν θα οδηγηθούμε σε σοβαρές περιπέτειες, και ο τόπος και το κόμμα», υποστηρίζει ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ζητά να πάρει καθαρή και δυνατή εντολή για να είναι το ΔΗΚΟ πιο ενωμένο και δυνατό. Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει πως ο ανθυποψήφιός του Νικόλας Παπαδόπουλος «ψευδώς διαλαλεί καθημερινά ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του κόμματος δικαιολογούσε και κάλυπτε τις υποχωρήσεις του τέως προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό και τη δογματική πολιτική του στην οικονομία».
Για το Κυπριακό ο Μάριος Καρογιάν αναφέρει πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «εκπληρώνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κοινό μας πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση».
Για την οικονομία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πέραν των επιμέρους προγραμμάτων για την επούλωση πληγών, εκείνο που πρωτεύει είναι η σύλληψη και η δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου για την επιστροφή στην ανάπτυξη, που θα μπορεί, το γρηγορότερο, να αντικαταστήσει το μνημόνιο και να οδηγήσει στην ανάκαμψη, και υπογραμμίζει πως η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής και η καταπολέμηση της αδιαφάνειας και της διαπλοκής πρέπει να αποτελέσουν μέρος αυτού του σχεδίου.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών στο ΔΗΚΟ θα βρει το κόμμα δυνατό, ενισχυμένο, αξιόπιστο και διεκδικητικό. Υποστηρίζει ότι η κύρια διαφορά μεταξύ του ιδίου και του ανθυποψηφίου του, Μάριου Καρογιάν, «έγκειται στην αξιοπιστία του καθενός».
Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος το ΔΗΚΟ πρέπει να είναι σε θέση να επηρεάζει τις κυβερνητικές αποφάσεις, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, όμως θεωρεί ότι η ιστορία των τελευταίων πέντε χρόνων απέδειξε πως το ΔΗΚΟ δεν κατάφερε να το πράξει.
O Νικόλας Παπαδόπουλος υποστηρίζει πως η εκλογή του θα έχει θετικό αντίκτυπο, «γιατί το ΔΗΚΟ θα είναι σε θέση να συμβάλει αξιόπιστα, δημιουργικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, τόσο μέσω της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση όσο και μέσω της παρουσίας μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της καθημερινής δράσης μας στην κοινωνία». Επίσης, τονίζει ότι η συνεργασία με τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη».
Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνει πως ο κ. Αναστασιάδης και σύσσωμη η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουν στην επίτευξη ενός κοινού ανακοινωθέντος ως προς τη βάση των συνομιλιών, πριν την έναρξή τους, σημειώνοντας πως «αναμένουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του ΔΗΚΟ για απόσυρση των “γενναιόδωρων προσφορών” του Δημήτρη Χριστόφια».
Για την οικονομία η βασική θέση Παπαδόπουλου είναι πως, πέραν από τα προβλήματα που προέκυψαν τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, «οι ενέργειες της κυβέρνησης όλο αυτό τον καιρό κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».