Το αμφιλεγόμενο κατά πολλούς δημοψήφισμα για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έβγαλε αρνητικό αποτέλεσμα στην Κροατία, αν και αρκετοί ακφράζουν σκεπτικισμό για το αποτέλεσμα, αφού όπως ισχυρίζονται το ερώτημα του δημοψηφίσματος δημιούργησε σύγχυση σε αρκετούς ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια στο 33% των εκλογικών τμημάτων, το 64,84% των ψηφοφόρων απάντησε «Ναι» στο ερώτημα του εάν ο γάμος θα πρέπει να ορίζεται από το Σύνταγμα ως «η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα».
Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ζήτησαν συντηρητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με την πλήρη στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας και παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις τον περασμένο Ιούλιο, έχει διανύσει αρκετό δρόμο από το πρώτο Gay Pride το 2002, όταν οι συμμετέχοντες είχαν δεχθεί επίθεση από εξτρεμιστές.
Το 2003, η Κροατία απέδωσε στα ζευγάρια του ιδίου φύλου τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ζουν σε ελεύθερη συμβίωση, μεταξύ των οποίων και ένα είδος αναγνώρισης της κοινής της περιουσίας.
Το Σάββατο, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Ζάγκρεμπ με το σύνθημα «το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι» και ζητώντας από τους Κροάτες να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο στην τρέχουσα μορφή του, δεν περιλαμβάνει κανέναν ορισμό για τον γάμο.
«Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το δικαίωμα στην αγάπη και την ευτυχία. Κανείς δεν ζητεί να εξασφαλίσει κάτι που θα έβλαπτε τους άλλους, αλλά μόνον το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην φυσιολογική ζωή. Πριν από 100 χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούσαν το αντικείμενο τέτοιων δημόσιων συζητήσεων» δήλωσε η Μπάρμπαρα Νόλα, ηθοποιός που αγωνίζεται κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς είχε το έθνος να ψηφίσει «όχι», σημειώνοντας ότι διαφορετικά οι Κροάτες θα δείξουν ότι «δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την διαφορετικότητα».
«Αν [το δημοψήφισμα] επιτύχει, το μήνυμα θα είναι ότι θέλουμε να αποκλείσουμε μια διαδικασία την οποία βλέπουμε σαφώς στον δημοκρατικό κόσμο, αυτήν της ισότητας όλων των ανθρώπων ασχέτως της διαφορετικότητάς τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό» σημείωσε ο Γιοσίποβιτς.
Επίσης η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Κροατία μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τους γάμους μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου.