Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Θα επιστρέψει ο Σαμαράς στην αντιμνημονιακή πολιτική?

Οι Financial Times, κάνουν λόγο για αναζωπύρωση των φόβων περί μεταστροφής της στάσης Σαμαρά και υιοθέτηση της αντιμνημονιακής πολιτικής, λόγω του αδιεξόδου που οδηγεί τη χώρα η τρόικα.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πατάει πάνω στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για να σκληρύνει τη γραμμή του έναντι της τρόικας, αφήνοντας αιχμές κατά του Πρωθυπουργού. Αναφέρεται: “Είναι ένας δελεαστικός αλλά επικίνδυνος δρόμος, να μοιράζεις δώρα ενώ ακόμη προσπαθείς να σταθεροποιήσεις την οικονομία. Μπορεί να προμηνύει και άλλους συμβιβασμούς σε ομάδες συμφερόντων που στο τέλος θα ισοδυναμεί με υπονόμευση όσων έχουν επιτευχθεί με κόστος”.

Μέχρι στιγμής, επί ενάμισι χρόνο, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι κράτησε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εντός πορείας, παρά τη συρρικνωμένη κυβερνητική πλειοψηφία και την αντίσταση εντός του υπουργικού του συμβουλίου στην εφαρμογή σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Φυσικά πρωταρχικό ρόλο σε αυτή την πορεία διαδραμάτησαν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δικαίως επαινούνται από Ευρωπαίους ηγέτες.

Η εφημερίδα στο δημοσίευμα της τονίζει ότι: “με το ισοζύγιο πληρωμών επίσης πλεονασματικό και με την οικονομία προ θετικής ανάπτυξης του χρόνου, ο κ. Σαμαράς δεν είναι πια τόσο πρόθυμος να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών”, καθώς σχολιάζει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότ απαλλασσεται η χώρα από το μνημόνιο και δηλώνει την εθνική της ανεξαρτησία, ως ένδειξη της νέας δυναμικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.

Η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει ακόμα ότι  η αντιπαράθεση με την τρόικα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,σε συνάρτηση με τη δυσαρέσκεια στη Νέα Δημοκρατία, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να επιστρέψει στην αντιμνημονιακή στάση που τηρούσε ως αντιπολίτευση.
Το  δημοσίευμα κλείνει με τη δήλωση πρώην υπουργού “ότι είναι δελεαστικό αλλά και επικίνδυνο να αρχίσει ο πρωθυπουργός να μοιράζει χρήματα ενώ ακόμα προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ