Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ομαδικά 407 πρώην υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας διαφόρων δήμων της χώρας, ζητώντας την αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη αφορούν την κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι εν λόγω αποφάσεις καθορίζουν τη διαδικασία επιλογής τωνδημοτικών υπαλλήλων προς μετάταξη ή μεταφορά τους, των κριτηρίων επιλογής και κατάταξης τους.
Στις αιτήσεις τους αναφέρουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις καταλαμβάνουν την εκ νέου πρόσληψη μόνο των δημοτικών Αστυνομικών που εισήχθησαν το 2010, ενώ αντίθετα δεν καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες σειρές που εισήλθαν στο Σώμα.
Αν αναλυτικότερα, τονίζουν ότι η κατάργηση του συνόλου των οργανικών θέσεων των υπάλληλων της Δημοτικής Αστυνομίας είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της διοικητικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος), στην αρχή της μονιμότητας των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (άρθρο 103 του Συντάγματος), στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), στο συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22 Συντάγματος), στο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 του Συντάγματος) και στην ισότητα των πολιτών (άρθρο 5 Συντάγματος).
Επίσης, σημειώνουν ότι η αυτόθροα κατάργηση των οργανικών θέσεων αποτελεί αυθαίρετη παρέμβαση του νομοθέτη (άρθρο 81 νόμου 4172/2013) στις οργανωτικές δομές των Δήμων και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κατάργηση των συγκεκριμένων θέσεων.