Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Έτσι ετοιμάζουν την κατάλυση του οικογενειακού ασύλου

Γράφει ο ειδικός συνεργάτης

Σε περίεργες και επικίνδυνες οδούς κινούνται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, καθώς έριξαν στο τραπέζι την «έφοδο» ελεγκτών ακόμη και σε κατοικίες σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικές έδρες! Μάλιστα στελέχη που πρόσκεινται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Χάρης Θεοχάρης φέρονται να συναινούν μαζί με τους εκπροσώπους της Τρόικα ότι ο καθημαγμένος ελληνικός λαός πρέπει να βιώσει ακόμη και την κατάλυση του οικογενειακού ασύλου.

Μάλιστα στις αλλεπάλληλες συσκέψεις οι οποίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών ακούστηκε συχνά η έκφραση «να μπαίνετε όπου θέλετε ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα». Η φράση αυτή αποδίδεται σε μέλη των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα και καταγράφεται στις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί αναφέρεται: “Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές, επιτρέπεται μόνο με εντολή του Εισαγγελέα εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση περιορίζεται μόνο στους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα”.

Η φράση «εκτός εάν έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας» αποτελεί το «κλειδί» για την κατάλυση του συνταγματικού κατοχυρωμένου δικαιώματος του οικογενειακού ασύλου. Ως γνωστόν μέχρι στιγμής τα στελέχη του ΣΔΟΕ που πραγματοποιούσαν κατ΄ οίκον έρευνες συνοδεύονταν πάντα από εισαγγελέα, η παρουσία του οποίου διασφαλίζει την ομαλότητα της έρευνας. 

assets_LARGE_t_420_54141442Ωστόσο πλέον οι «Ράμπο» του κ. Θεοχάρη φέρονται έτοιμοι να εισβάλλουν σε σπίτια πολιτών επικαλούμενοι την χρήση τους ως επαγγελματικής στέγης. Και κάπου εδώ γίνεται αντιληπτή η επικινδυνότητα της κατάστασης: Η διάταξη αναφέρει ότι οι ελεγκτές θα μπορούν να «μπουκάρουν» (χωρίς παρουσία εισαγγελέα) μόνο στο χώρο του γραφείου που αποτελεί την έδρα της «επιχείρησης». Πως θα γίνεται όμως αυτό εάν του γραφείου προηγούνται άλλοι χώροι όπως η κουζίνα, τα υπνοδωμάτια ή το χολ; Οι ελεγκτές θα διακτινίζονται, θα πετάνε, θα αναρριχώνται χωρίς να περάσουν από τους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας;

Η νομική άποψη είναι συγκεκριμένη. Αναφέρει ότι εάν μεσολαβεί ένας …”άλλος -οποιοσδήποτε- χώρος” του σπιτιού, μεταξύ του δωματίου ή γραφείου κλπ, το οποίο έχετε δηλώσει, και στον οποίο -ενδιάμεσο χώρο- ΔΕΝ ασκείται “επαγγελματική δραστηριότητα” ακόμα κι ένα χώλ πχ …ενός (1) τετραγωνικού μέτρου, η είσοδος, είναι παράνομη και απαιτείται εισαγγελική άδεια.

Έτσι λοιπόν πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο οι ελεγκτές να επικαλούνται την άσκηση της επαγγελματική δραστηριότητας και στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας ώστε να «εισβάλλουν» στις κατοικίες των πολιτών –και δη των νέων επαγγελματιών οι οποίοι συχνά για λόγους οικονομίας δηλώνουν το σπίτι τους ως επαγγελματική στέγη- καταλύοντας την ιερή προστασία της κατοικίας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών αδιαφορεί για την είσπραξη εσόδων που προέρχονται από επιχειρηματικούς κολοσσούς με αποκορύφωμα το σβήσιμο προστίμων 1 δις. ευρώ που είχαν επιβληθεί σε δυο πετρελαϊκές εταιρίες που έκαναν χρήση των τριγωνικών συναλλαγών.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ