Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Μόνον «έσχες» ή και… «πόθεν»;

Όταν στην Ελλάδα του 2013 οι πολίτες, επιχειρηματίες, άστεγοι, άνεργοι και συνταξιούχοι αυτοκτονούν λόγω οικονομικού αδιεξόδου, οι «σωτήρες» της χώρας (βουλευτές και οι υπουργοί) πλουτίζουν! Και όχι μόνο πλουτίζουν αλλά και προκαλούν με τα ιλιγγιώδη ποσά που δηλώνουν.

Για να δούμε μερικά παραδείγματα από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που διαθέτει σήμερα και δημοσιεύει αποκλειστικά το e-reportaz:

Πρώτος και καλύτερος, ποιος άλλος; Ο «αναντικατάστατος», «ευαίσθητος» και «γνώστης του κοινωνικού προβλήματος», Γιάννης Στουρνάρας, όπως εύστοχα και ειρωνικά επεσήμανε προ ημερών ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έχουμε και λέμε:

Σύμφωνα με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασής του, τα τελευταία 3 χρόνια είχε έσοδα συνολικού ύψους 777.465,97 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε τα τελευταία 3 χρόνια (μηδενικά), τις μετοχές – παράγωγα που κατέχει δηλαδή 27.706,50 ευρώ και τις τραπεζικές του καταθέσεις ύψους 224.940,01 ευρώ, απομένουν “στον αέρα” 524.819,46 ευρώ. Δηλαδή με απλά λόγια σύμφωνα με το «Πόθεν Έσχες» του, ο κ. αναντικατάστατος (συγνώμην, ο κ. Στουρνάρας) ξόδεψε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε βενζίνες, πετρέλαιο θέρμανσης και σουπερμάρκετ..! Εντάξει. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα έδωσε στην αναξιοπαθούσα πεθερά του για να αγοράσει η χριστιανή πετρέλαιο και τρόφιμα….

Αλλά ας αφήσουμε τα αστεία.

Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού: Όχι στο «Έσχες» αλλά στο «Πόθεν», αφού ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το δημοσιευμένο βιογραφικό του υπήρξε έως και σήμερα μια ζωή κρατικοδίαιτος.

– Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989)

-Στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994).

– Την ίδια περίοδο εκπροσωπούσε την ΤτΕ ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Από το 1989 άρχισε να διδάσκει και στο… Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. -Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Σημειώνεται ότι από το ρόλο αυτό είχε και λόγο στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής -1994 έως το 1997, τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

– Μετά, τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (1998 έως τον Ιούλιο 2000).

– Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας (καλά, αυτή τη διέλυσε) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

– Από το 2005 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής.

– Πριν τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήταν γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Αυτό που “τρελαίνει” όμως είναι αν παρατηρήσει κανείς τις δύο προτελευταίες στήλες στο έντυπο της δήλωσης (βλέπε πίνακα) «τρόπος κτήσης» και «προέλευση χρημάτων». Εκεί δεν αναφέρει τίποτε άλλο από… κωδικούς προφανώς για να μην καταλαβαίνει ο απλός πολίτης. Καλά, για τα δηλωθέντα ακίνητα δεν γίνεται λόγος. Γίνεται χαμός. Κηφισιά, Σύρος, Μαρούσι Φθιώτιδα… Ο άνθρωπος δεν προλαβαίνει να πληρώνει… χαράτσια!

Για πάμε πάρα κάτω…

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε, ότι το 2010 αγόρασε διαμέρισμα 139 τ.μ. στο Λονδίνο, καταβάλλοντας το ποσό του 1.319.023,92 ευρώ. Όμως το ΣΔΟΕ γνώριζε από καιρό την real estate κίνηση του σημερινού υφυπουργού, καθώς το όνομά του φέρεται να είναι σε λίστα με συνολικά 300 Έλληνες πολιτικούς, επιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους και καλλιτέχνες που έχουν ακίνητα σημαντικής αξίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Η επίμαχη λίστα δόθηκε το Φεβρουάριο του 2012 από τις βρετανικές αρχές στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής. Το ΣΔΟΕ ερευνά αν τα χρήματα με τα οποία αποκτήθηκαν τα ακίνητα – φιλέτα (και του κ. Μηταράκη…) προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες ή πρόκειται για μαύρο χρήμα. Πάντως, ο κ. Μηταράκης με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» αναφορικά με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης είπε, ότι απέκτησε το διαμέρισμα πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν ζούσε και δούλευε στην Αγγλία, ενώ αγοράστηκε ως προϊόν της δουλειάς του στον ιδιωτικό τομέα στο εξωτερικό. Ε, ας πει τότε πόσα χρόνια δούλευε έξω και τι μηνιαίο μισθό είχε, να δούμε αν «βγαίνει» μαζί με τα έξοδα διαβίωσής του και ένα διαμέρισμα αξίας 1,319 εκατ. ευρώ και κάτι ρέστα στο Λονδίνο… Και δεν είναι μόνο το ακίνητο στο Λονδίνο, αφού εμφανίζει κι άλλα ακίνητα στην Ελλάδα, καταθέσεις στις τράπεζες και χρεόγραφα αρκετών χιλιάδων στερλινών.

Έχουμε κι άλλα παραδείγματα προκλητικής διαβίωσης βουλευτών εν μέσω κρίσης. Για παράδειγμα ο συνταξιούχος αστυνομικός, πρώην Νομάρχης, και νυν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας Βλαχογιάννης, έχει ακίνητα στη Λούτσα Αττικής, στην Αγχίαλο Μαγνησίας, στον νομό Τρικάλων και φυσικά καταθέσεις σε τράπεζες. Μάλλον γι αυτό εκνευρίζονται οι νεοδημοκράτες βουλευτές με τον Στουρνάρα. Όχι διότι ενδιαφέρονται για τα ακίνητα των απλών πολιτών αλλά διότι δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν τα δικά τους πολλαπλά χαράτσια, που τώρα τους ζητάει και τον ενιαίο φόρο ακινήτων… Ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων, πολιτικός μηχανικός και νυν Βουλευτής ο Μιχάλης Ταμήλος, έχει ουκ ολίγα ακίνητα στο όνομά του. Έχει ακίνητα στα Τρίκαλα, ένα από αυτά στην πανέμορφη Μακρυνίτσα στον Μάραθο και καταθέσεις σε τράπεζες. Ο ηθοποιός και σεναριογράφος, και νυν Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ο Γιώργος Κυρίτσης, έχει ένα ακίνητο στην «φτωχή» περιοχή της Κηφισιάς, ένα στα Τρίκαλα και καταθέσεις σε τράπεζες.

Μια άλλη κραυγαλέα περίπτωση πλουτισμού είναι και αυτή του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συνδικαλιστή της ΟΤΟΕ (πρόεδρος) Δημήτρη Τσουκαλά. Στη δήλωσή του εμφανίζεται να έχει λάβει «αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης» 1.000.000 ευρώ! Αλλά ο ίδιος… διαψεύδει ότι πρόκειται για εφάπαξ. «Συγκεκριμένα», αναφέρει, «μετά από 35 συνεχή έτη εργασίας στην ολλανδική τράπεζα «ABN-AMRO» αποχώρησα το Δεκέμβριο του 2010 (πολύ πριν εκλεγώ βουλευτής), έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ασφαλίσει όλο της το προσωπικό με τους ίδιους όρους στην ασφαλιστική εταιρεία «GENERALLI» σε ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, από όπου παρέλαβα την επιταγή της αποζημίωσής μου, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφάπαξ, αλλά αποζημίωση από ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα».Εντάξει κ. Τσουκαλά, βαφτίστε το όπως θέλετε. Αλλά «αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης», όπως το δηλώνετε και μόνος σας, δεν είναι εφάπαξ;

Ως τελευταίο παράδειγμα «δραματικής φτώχειας» αναφέρουμε την περίπτωση Γεωργιάδη

Στο «Πόθεν Έσχες» ο υπουργός Υγείας δηλώνει… 11 ακίνητα στη Λευκάδα και δύο στην Αττική. Εισοδήματα δηλώνει φορολογητέο ποσό 21.868,59 ευρώ, αφορολόγητο ποσό 68.722,62 ευρώ, λοιπά έσοδα 39.508,08 ευρώ και για τη σύζυγο την κα. Μανωλίδου για το έτος 2012 δηλώνει…532,05 ευρώ.

Δηλαδή τηλεόραση, ραδιόφωνο, εμφανίσεις με τη Λωτσάρη, φωτογραφήσεις, διαφημίσεις κτλ. έγιναν όλα εθελοντικά;

Μήπως πρέπει ο κ. υπουργός να την εγγράψει την κακομοίρα στον…ΟΑΕΔ; Σίγουρα πάντως θα είχε μεγαλύτερο εισόδημα από τα επιδόματα εκεί, παρά να τρέχει «εθελοντικά» η γυναίκα στις… εξοντωτικές εμφανίσεις της…

Φτώχεια δηλαδή και των γονέωνε !!



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ