Στις καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν και το 2014 αποδείξεις. Ωστόσο, για τον επόμενο χρόνο το ποσό που θα απαιτείται θα είναι μικρότερο σε σχέση με φέτος.
Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, το σύστημα της συλλογής αποδείξεων θα ισχύσει και το επόμενο χρόνο, αλλά το ποσό που θα απαιτείται θα είναι ίσο με το 10% του εισοδήματος, αντί 25% που ισχύει για τα εισοδήματα του 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν ευκολότερα το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα διαμορφωθεί κατ’ ανώτερο στις 10.500 ευρώ έναντι 15.000 ευρώ για εισόδημα από 60.000 ευρώ και πάνω που απαιτείται σήμερα.
Η σχετική ρύθμιση κατατέθέκε στη Βουλή ως προσθήκη στο Ν/Σ γι ατο φόρο ακινήτων.
Οι ποινές για όσους καταθέσουν μικρότερο ποσό αποδείξεων
Εάν κάποιος φορολογούμενος προσκομίσει μικρότερο ποσό αποδείξεων από αυτό που απαιτείται με βάση το δηλούμενο εισόδημα, θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο που θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.
Παράδειγμα υπολογισμού προστίμων
Για εισόδημα 25.000 ευρώ το 2014 θα απαιτούνται αποδείξεις ύψους 2.500 ευρώ. Εάν προσκομιστούν αποδείξεις 1.500 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 220 ευρώ (2.500 – 1.500=1000 Χ 22%=220).
Οσον αφορά τις αποδείξεις που θα «περνάνε» στην Εφορία στη διάταξη αναφέρεται ότι αυτές θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Δεδομένου ότι το ποσοστό του ύψους των αποδείξεων που θα πρέπει να κατατίθενται μίκρυνε κατά 15% το πιθανότερο είναι ότι οι δαπάνες για τις οποίες θα απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων θα έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών. Με απλά λόγια το πιθανότερο είναι ότι δεν θα περνάνε οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτές από κομμωτήρια, γιατρούς, δικηγόρους και εστιατόρια.
Γιατί το ΥΠΟΙΚ επέστρεψε στη λύση της συλλογής αποδείξεων
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει το σύστημα των αποδείξεων, καθώς από τη μια το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που υποτίθεται ότι θα υποκαθιστούσε τη συλλογή των αποδείξεων ως μέσο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν θα είναι εγκαίρως έτοιμο, ενώ από την άλλη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών δεν θα γίνει. Κι αυτό γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ενέδωσε για μια ακόμη φορά στις πιέσεις όσων θέλουν να διατηρείται η γραφειοκρατία, που είναι το καλύτερο παράθυρο για φοροδιαφυγή και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει την Παρασκευή ότι “η αναβάθμιση των φορολογικών μηχανισμών (φορολογικές ταμειακές μηχανές και ΕΑΦΔΣΣ) διατηρείται και καθίσταται προαιρετική για τους επιτηδευματίες – χρήστες αυτών. Η υποχρέωση αποστολής online αναλυτικά των δεδομένων των στοιχείων ανά συναλλαγή σε διαδικτυακό τόπο δεν θα υλοποιηθεί προς το παρόν”. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τεχνικά δεν είναι δύσκολο να γίνει αν υπάρξει η πολιτική βούληση. Εξάλλου είναι ένα μέτρο που συζητείται εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Επίσης, το κόστος σε σχέση με το όφελος που θα έχει το Δημόσιο είναι ελάχιστο. Δεν είναι μόνο η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τι ΦΠΑ θα έχει να εισπράξει κι από ποιον. Αυτό είναι που θέλουν να αποφύγουν οι επιτηδευματίες που αντιδρούν στο μέτρο, προβάλλοντας το κόστος.
Αναλυτικά παραδείγματα με το ύψος του ποσού των αποδείξεων που θα απαιτείται να συγκεντρώσουμε με βάση το εισόδημα ΕΔΩ.