Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, την ώρα που η έρευνα για τη διαφθορά σε ανώτατα κλιμάκια της πολιτείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται στην Τουρκία, καθώς τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν για ακόμη μια φορά βίαια.
Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στα πολεοδομικά σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και του σκανδάλου διαφθοράς.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μία πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας πανό που καλούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News.
“Κόκκινη κάρτα” στους δημοσιογράφους
Την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία της Αστυνομίας δείχνει από την πρώτη στιγμή τα… δόντια της, καθώς εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους να εισέρχονται σε αστυνομικά τμήματα.
«Τα μέλη του Τύπου απαγορεύεται από σήμερα 22 Δεκεμβρίου να μπαίνουν στα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη την Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Οι δημοσιογράφοι θα ειδοποιούνται προκειμένου να παραβρεθούν σε συνεντεύξεις Τύπου, όταν θα υπάρχει κάποια νέα ανακοινώσιμη εξέλιξη».
Ο Ερντογάν κάνει λόγο για «σκοτεινές συμμαχίες», βλέποντας την εικόνα του να πλήττεται μετά τις αποκαλύψεις, οι οποίες στρέφονται εναντίον του κόμματός του και ανθρώπων της εμπιστοσύνης του, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε πως θα σπάσει τα χέρια σε όποιον προσπαθήσει να τον υπονομεύσει. «Όλοι θα καταλάβουν τη θέση τους», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Ας καταλάβουν οι φίλοι μας ότι όποιος τολμήσει να βλάψει ή να παγιδεύσει τη χώρα, θα του σπάσω τα χέρια», είπε.
Πέραν της σημερινής απόφασης περί απαγόρευσης εισόδου των δημοσιογράφων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, χτες δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ
Η πιο ενδιαφέρουσα ενδεχομένως διάσταση αυτού του σκανδάλου είναι ο «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος και μέντορα του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο Γκιουλέν βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορείται ότι οργάνωσε την όλη επιχείρηση περί διαφθοράς με τη δύναμη που διαθέτει στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια.