Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ο αμύθητος πλούτος του “πτωχού” συνταξιούχου (Φωτο)

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά 20 ακίνητα έχει στην κατοχή του ο “συνταξιούχος” πρώην υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης που εδώ και μια εβδομάδα περίπου προκαλεί με τα κατορθώματά του.

Μετά τη σύλληψη του, οδηγώντας χωρίς δίπλωμα το ανασφάλιστο πολυτελές τζιπ του και τις διακοπές που κάνει αυτή τη στιγμή σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στη Κουάλα Λουμπούρ, ο ανιψιός του Κ. Καραμανλή, φαίνεται πως έχει και… “λιτοδίαιτο” Ε9.

Ο κ. Λιάπης είναι ιδιοκτήτης 20 ακινήτων, σπιτιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων τα οποία έχουν αποκτηθεί από το 1992 και μετά, εκτός από ένα αγροτεμάχιο στη Λοκρίδα που αποκτήθηκε το 1977.

Σπίτι… από τον τόπο σου

Ξεκινώνας από τον τόπο καταγωγής του στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, ο κ. Λιάπης διαθέτει ένα εντυπωσιακό καταφύγιο 233 τ.μ. που αποκτήθηκε το 1992 και ανακαινίστηκε πλήρως ώστε να μετατραπεί σε ένα εκπληκτικό πέτρινο σαλέ.

Η περιοχή λέγεται «συνοικία των Θεών», βρίσκεται κοντά στο Καρπενήσι και πρόκειται για οικισμό χτισμένο μέσα στο ελατοδάσος σε υψόμετρο 720 μ. στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα. Εκεί πέρασε πολλούς μήνες ο κ. Λιάπης με τους φίλους του όταν εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική δράση. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, το ακίνητο αυτό κοστίζει γύρω στις 400 με 500 χιλιάδες ευρώ.

liapis3

Συνολικά, ο πρώην υπουργός έχει τέσσερα οικόπεδα, πάνω από 11 στρέμματα στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Τα της… πόλης

Σειρά έχουν τα διαμερίσματα τα οποία αισίως φτάνουν τα 5 και τα οποία ο κ. Λιάπης απέκτησε το 2000. Μαζί με τα διαμερίσματα του ανήκουν 6 αποθήκες και πάρκινγκ στην οδό Σερρών στο Χαλάνδρι. Το 2010 προχώρησε επίσης στην αγορά διαμερίσματος 45 τ.μ. με αποθήκη και πάρκινγκ στην ίδια πολυκατοικία. Όπως τονίζουν μεσίτες, τα διαμερίσματα αυτά συνολικά έχουν εμπορική αξία κοντά στις 900.000 ευρώ.

Το 1995 απέκτησε ένα ακόμη διαμέρισμα 83 τ.μ. στην καρδιά του Κολωνακίου, αξίας γύρω στις 300.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Αναφέρεται πως το 2007 το ίδιο ακίνητο κόστιζε πάνω από 450.000 ευρώ.

Υπουργός, αλλά και νομικός, χωρίς γραφεία φυσικά δεν υπάρχει γι’ αυτό και το 2006 ο κ. Λιάπης προχώρησε στην απόκτηση 2 γραφειακών χώρων 116 και 120 τ.μ. Τότε φέρεται να πήρε δάνειο 185 χιλ. ευρώ αλλά η εμπορική τους αξία ήταν διπλάσια. Η κρίση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων ασφαλώς έχει ρίξει τις τιμές και στην άλλοτε «βασίλισσα» της κτηματαγοράς, ωστόσο, τα δύο γραφεία του κ. Λιάπη έχουν σήμερα εμπορική αξία γύρω στα 300 χιλιάδες ευρώ.

Τα «καμάρια» του κ. Λιάπη, ωστόσο, είναι τα τρία σπίτια που διαθέτει και που έκτισε ο ίδιος από το υστέρημα των βουλευτικών αποζημιώσεων που έπαιρνε μέχρι το 2009, οπότε και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση.

assets_LARGE_t_420_54288732_type12128

Στην Κηφισιά, κοντά στην πλατεία Κεφαλαρίου, ο πρώην υπουργός απέκτησε το σπίτι των ονείρων του, αντάξιο της αριστοκρατικής του καταγωγής. Πρόκειται για μια πετρόκτιστη βίλα, η οποία αγοράστηκε από κοινού με τη γυναίκα του Σοφία – Αμαλία Μπογδάνου το 1997. Τότε, το ζευγάρι είχε δώσει 128 εκατ. δραχμές ή 358 χιλιάδες ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ωστόσο, πρόκειται για ένα πανέμορφο σπίτι 491 τ.μ. σε οικόπεδο 891 τ.μ.

Ο κ. Λιάπης διαμόρφωσε το ακίνητο σε μια απροσπέλαστη από τα αδιάκριτα μάτια, βίλα, με μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου και έναν εξαιρετικό κήπο. Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ακίνητο, παρά την κρίση, έχει αξία γύρω στο 1,8 εκατ. ευρώ.

Το καλοκαιρινό “θέρετρο”

Ο “βασιλιάς των real estate” όμως κ. Λιάπης δεν έμεινε μόνο στην αγορά ακινήτων στον τόπο καταγωγής του και στην Αθήνα, αλλά θέλησε να… εξαπλωθεί και σε έναν καλοκαιρινό προορισμό. Έτσι επέλεξε το νησί των ανέμων, όπου διαθέτει ένα αγροτεμάχιο άνω των 5 στρεμμάτων.

liapis5

Συγκεκριμένα, το 2006 αγόρασε 5,1 στρέμματα κοντά στο εξοχικό σπίτι που διαθέτει στον Κούνδουρο, η έκταση δηλαδή που  που “βλέπει” την παγκοσμίως γνωστή παραλία Super Paradise. Η επένδυσή του πριν από 7 χρόνια ανήλθε σε 187 χιλιάδες ευρώ, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, ωστόσο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διπλάσια εμπορική αξία, δηλαδή γύρω στις 250-300 χιλιάδες ευρώ. Εκεί ο πρώην υπουργός έκτισε μια πανέμορφη βίλα από πέτρα και ξύλο 223 τ.μ. Μόνο η πισίνα είναι 36 τ.μ., ενώ η αξία του εξοχικού μπορεί να ξεπερνά και το 1,3 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ