Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
«Χρυσά» ευρήματα -τα οποία όμως κινδυνεύουν να “θαφτούν” εξαιτίας νομοθετικών διατάξεων που προωθούνται- προκύπτουν από το «σαφάρι» των ελεγκτικών μηχανισμών στον ομιχλώδη χάρτη των υπεράκτιων εταιριών που «ξεφύτρωσαν» -κυρίως τα τελευταία χρόνια- στη χώρα μας. Από τον φορολογικό έλεγχο ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη έχουν καταλογισθεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μια περίεργη διάταξη όμως στο άρθρο 33 του Νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προωθεί την επαναφορά της φορολογικής ασυλίας για τις offshore εταιρίες προβλέποντας μάλιστα την αναδρομική ισχύ της από το 2010! Εάν συμβεί κάτι τέτοιο -πιθανότατα- το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκασθεί να διαγράψει τα πρόστιμα αλλά και να επιστρέψει τα χρήματα του έχει εισπράξει!
Τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το ereportaz.gr καταγράφει με σαφήνεια τον χάρτη των εξωχώριων εταιριών μέσω των οποίων κινούνται και αποκρύβονται ιλιγγιώδη ποσά. Εκτός από τον φορολογικό παράδεισο του Κρανιδίου με τις 187 υπεράκτιες εταιρίες, ιδιαίτερη… κινητικότητα παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας στη Λαμία αλλά και στην Αττική. Για την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου προέκυψε πάντως ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των υπεράκτιων εταιριών ανήκει σε ναυτιλιακές εταιρίες «με αποτέλεσμα να μην τίθεται θέμα».
Ωστόσο στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ και των κατά τόπων διευθύνσεων έπεσαν 17 ακόμη υπεράκτιες εταιρίες. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε σε 14 από αυτές και τα πρόστιμα που καταλογίσθηκαν φθάνουν τα 38.8 εκατομμύρια ευρώ.
Περίπου παρόμοια είναι και η κατάσταση σχετικά με τις έρευνες που λαμβάνουν χώρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και της εισαγγελικής Αρχής έχουν μπει 87 εταιρίες, ωστόσο ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο σε τρεις από αυτές. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις εκκρεμούν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των λογαριασμών. “Πηγές” από το ΣΔΟΕ κρατούν χαμηλούς τόνους για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων: “Στην Αττική έχει παρατηρηθεί ότι πολλές offshore εταιρίες ανήκουν σε ναυτιλιακά και εφοπλιστικά γραφεία. Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι ασυνήθιστη καθώς εμπίπτει στη ναυτιλιακή πρακτική που ακολουθείται», εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Σε μια εταιρία καταλογίσθηκε πρόστιμο 9.905.010 ευρώ,
Σε άλλη εταιρία πρόστιμο 1.317.000 ευρώ,
Σε μια άλλη επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ το οποίο μειώθηκε στα 437.000 ευρώ, ενώ σε μια ακόμη εταιρία επιβλήθηκε πρόστιμο 90.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία που προσκόμισε –το περασμένο καλοκαίρι- στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης προέκυψε ότι οι offshore εταιρίες με ακίνητα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.575. Αναφερόμενος στις υπεράκτιες εταιρίες του εξωτερικού επεσήμανε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 102, εκ των οποίων οι 88 ελέγχονται από το ΣΔΟΕ Αττικής και 14 το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πάντως η “μαύρη αλήθεια” για τα υπέρογκα ποσά τα οποία δεν καταλήγουν στα κρατικά ταμεία εξαιτίας του colpo grosso των offshore καταγράφονται και στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων που δημοσίευσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Σούρλας. Σε αυτή αναφέρεται ότι με το άνοιγμα δέκα φακέλων, όπως των offshore, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων, “αποδείχθηκε ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ξεπερνούσαν τα 12 δισ. ευρώ το χρόνο” καθώς και ότι “εάν είχαν παταχθεί εγκαίρως αυτά τα κυκλώματα, ούτε η χώρα μας θα είχε αυτό το χρέος, ούτε θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων”.