Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Η ώρα του μιζαδόρου

Ενώπιων της Δικαιοσύνης θα βρεθεί στις 2 Ιανουαρίου ένα σημαντικό πρόσωπο στην υπόθεση των εξοπλιστικών, ο 83χρονος μεσάζων οπλικών συστημάτων Παναγιώτης Ευσταθίου, τον οποίο κατονόμασε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας κατά την απολογία του.

Ο συγκεκριμένος υπέργηρος μεσάζων, που βρισκόταν στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών και είχε ήδη υποστεί από το καλοκαίρι έρευνα στα γραφεία του στο Κολωνάκι από τις ελληνικές και γερμανικές αρχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κάντα, δωροδοκήθηκε σε δυο περιπτώσεις με συνολική μίζα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να μην φέρει αντιρρήσεις στην προμήθεια από τη χώρα μας των  αντιπυραυλικών Asrad και των υποβρύχιων.

Το δίλλημα ενώπιον του οποίου θα βρεθεί ο κ.Ευσταθίου είναι ή «μιλάει ή πάει φυλακή». Ο κατηγορούμενος που μετά την απολογία Κάντα δήλωσε διατεθειμένος να βρεθεί ενώπιων των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλο, ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη.

Ποιος είναι ο 83χρονος Παναγιώτης Ευσταθίου

Πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο 83χρονος Παναγιώτης Ευσταθίου εμπλέκεται επί δεκαετίες με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αποστρατεύθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια με τον βαθμό του αρχιπλοιάρχου. Λίγο καιρό μετά ανέλαβε την αντιπροσωπία της αμερικανικής εταιρείας Huge. Υπήρξε αντιπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας Elbit.

Ωστόσο ο κ. Ευσταθίου έγινε γνωστός στους κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως αντιπρόσωπος της γερμανικής STN Atlas Elektroniks η οποία προμήθευε με ηλεκτρονικά συστήματα, την HDW, την γερμανική εταιρεία που κατασκεύαζει τα υποβρύχια τύπου 214 όπως ο «Παπανικολής». Το 2003 όταν η STN Atlas Elektroniks διαχωρίστηκε σε δύο κομμάτια, το ένα εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό της Rheinmetall της οποίας ο κ. Ευσταθίου κατέστη πλέον ο αντιπρόσωπος για την Ελλάδα.

Ο 83χρονος αντιπρόσωπος των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών θεωρείται περίπου άνθρωπος-σκιά. Από το 2001, την εποχή δηλαδή μετά την αποχώρηση του Ακη Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του Γιάννη Σμπώκου και Αντώνη Κάντα από το Πεντάγωνο, δεν έχει εμφανιστεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οσοι τον γνωρίζουν καλύτερα αναφέρουν ότι η υγεία του είναι επιβαρυμένη και ο ίδιος διατηρεί το γραφείο του στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ