Με “καράβι που βουλιάζει” μοιάζει το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, καθώς οι εξελίξεις μετά και από την παραίτηση τριών βουλευτών είναι ραγδαίες, καθώς σήμερα τρεις βουλευτές παραιτήθηκαν και αυτοί, διαμαρτυρόμενοι για το σκάνδαλο με τις μίζες που συνταράσσει τη χώρα εδώ και περίπου δέκα ημέρες.
Το μεσημέρι ο βουλευτής και πρώην υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ προηγήθηκαν οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή Ερντάλ Καλκάν και στη συνέχεια του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, εξοργισμένος με τη Δικαιοσύνη τόνισε ότι θα ήθελε να δικάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων για τη στάση του, σε περίπτωση που είχε την δικαιοδοσία. «Το Ανώτατο Συμβούλιο είναι παράνομο αφού άλλαξε τις διαδικασίες της επιβολής του Νόμου, την ώρα που την υπόθεση είχε αναλάβει το Διοικητικό Δικαστήριο», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Ποιος θα κρίνει το Συμβούλιο; Ο λαός».
Τι δηλώνει ο Γκιουνάι
Ο βουλευτής και πρώην υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ ήταν ο τελευταίος που παραιτήθηκε, δηλώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αντιμετωπίζει «πολύ σημαντικές κατηγορίες», ενώ πρόσθεσε ότι θα έπρεπε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί με αυτοπεποίθηση, τονίζοντας ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος κρατούν αμυντική στάση.
Ο Γκιουνάι είπε ότι ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στο κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να προειδοποιήσει τα στελέχη του σχετικά με τον χειρισμό του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει, ωστόσο υποστήριξε ότι κανείς δεν τον άκουγε. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ηγεσία του κόμματος άργησε δέκα ημέρες να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ωστόσο κάλεσε στο πειθαρχικό τρεις βουλευτές – συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου – με σκοπό να διαγραφούν. Εξάλλου, έκανε λόγο για αλαζονεία η οποία «οδηγεί» τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Νωρίτερα, ο Ερντάλ Καλκάν υπέβαλε την παραίτησή του αφού πρώτα δέχθηκε έντονη κριτική για τις πιέσεις που άσκησε στους δικαστές οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση διαφθοράς. Ανακοινώνοντας την παραίτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Καλκάν σημείωσε ότι ένα κόμμα δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός αλλά κοινωνικό προϊόν των εκατομμυρίων ανθρώπων που το δημιούργησαν.
Ακόμη, ο πρώην βουλευτής είπε ότι οι Τούρκοι πολίτες δεν είναι ανόητοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν για ξένα συμφέροντα που θέλουν να βλάψουν τη χώρα δεν πρόκειται να πείσουν κανέναν. Από το κόμμα παραιτήθηκε επίσης ο βουλευτής Χαλούκ Όζνταλγκα.
Οι προσωπικότητες που δεν… προσήχθησαν
Και ενώ στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Hurriet, ήταν προγραμματισμένο να προσαχθούν επιφανείς προσωπικότητες, που εμπλέκονται στο εν λόγω σκάνδαλο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη.
Ναι μεν μπορεί να είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση διαφθοράς σε εξέχοντες επιχειρηματίες, όμως κανένα από τα πρόσωπα αυτά δεν προσήχθησαν.
Μέσα στη λίστα βρίσκεται ο Νιχάτ Οζντεμίρ, ο επικεφαλής της εταιρίας Limak που ήταν μέρος της κοινοπραξίας που ανέλαβε να κατασκευάσει το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και ο Γιασίν Αλ Κάντι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για οικονομική τρομοκρατία στο παρελθόν. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της BIM, εταιρίας λιανικής πώλησης, Μουσταφά Λατίφ Τοπμπάς.
Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο συνέταιρος του Αλ Καντί Οσάμα Κουτούμπ και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τζινέρ» Μεχμέτ Φατίχ Σαράτς. Ο Τουργκάϊ Τζινέρ, ιδρυτής του ομίλου, είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και η ενέργεια, ενώ διαθέτει μέσα ενημέρωσης και έχει τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Κασίμπασα».
Το βράδυ της Πέμπτης το τηλεοπτικό κανάλι «ulusalkanal» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε την κλήση του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς προς τον Μπιλάλ Ερντογάν, γιο του πρωθυπουργού, να καταθέσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 ως ύποπτος για σύσταση συμμορίας και συμμετοχή σε αυτήν. Η κλήση έχει ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου.