«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ότι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας», με αποτέλεσμα «οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας». Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», όπου υπογραμμίζει ότι ο ίδιος είχε αρχικά υποστηρίξει πως η προσπάθεια θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση τη φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι η ελληνική οικονομί έχιε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Επισημαίνει ωστόσο ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων και οι θετικές προβλέψεις μπορεί να «αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν» σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω και η πόλωση κορυφωθεί, εντείνοντας την αβεβαιότητα. Για το λόγο αυτόν υπογραμμίζει ότι σήμερα απαιτείται «η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων και υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ένα ικανοποιητικό «μαξιλάρι» στην περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της BlackRock.