Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Συλλήψεις για τα εξοπλιστικά

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW), είναι το πρώτο κατονομαζόμενο πρόσωπο απο τον Κάντα το οποίο συλλαμβάνεται. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εκδοθηκε.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς, κυρία Ελένη Ράικου, έχοντας μελετήσει αντίγραφο της απολογίας του πρωην αναπληρωτη διευθυντή Εξοπλισμών, προχώρησε σε σειρά ενεργειών αναφορικά με δύο δικογραφίες για τις οποίες γινόταν εισαγγελική έρευνα.

Η πρώτη υπόθεση αφορά την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και λοιπού περιφερειακού υλικού για την οποία υπεγράφη στις 5/7/2001 επι θητείας Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ η 017Α/2001 σύμβαση μεταξύ δημοσίου και εταιρίας KRAUSS – MAFFEI WEGMANN έναντι τιμήματος ύψους 195.709.774 εκ €. Η εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρίας είναι ο Δημ. Παπαχρήστος που συνελήφθη το πρωι κοντά στο σπίτι του, ενώ διεξάγεται έρευνα στην οικια του. Κατά τον Αντ. Κάντα, ήταν ο μεσάζων που του παρέδωσε μίζες συνολικού ύψους περίπου 700.000 ευρώ.

Οι εξελίξεις οδήγησαν σ την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης με πορίσματα από τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, κ. Αντώνη Ελευθεριάνο και την κυρία Πόπη Παπανδρέου.

Κατόπιν εντολής της εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράικου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία κατά του δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πλέον την υπόθεση χειρίζεται ο ανακριτής διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέας ο οποίος και έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελικές Αρχές χειρίζονταν από πέρυσι την υπόθεση των PHZ πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες όπως αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία των εισαγγελέων Διαφθοράς έφτασαν οι απαντήσεις από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από Κύπρο και Ελβετία που επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς Κάντα. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει.

Τι είχε πει ο Κάντας για τον Παπαχρήστο

Στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας ανέφερε ότι στα μέσα του 2000 ο κ. Παπαχρήστος του έδωσε μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000. Για το πρόγραμμα των γερμανικών πυροβόλων που υπεγράφη το 2001 και κόστισε στο Δημόσιο 190,1 εκατ. ευρώ ο κ. Κάντας πήρε μίζα 750.000 ευρώ. 

Ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών είπε στην απολογία του ότι η KMW έδωσε μίζες που ανέρχονταν στο 0,5% της σύμβασης των αυτοκινούμενων πυροβόλων, συνολικά δηλαδή 9,5 εκατ.ευρώ από τα οποία οι 750.000 ευρώ πήγαν στον κ. Κάντα. 

«Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και μετά περίπου από ένα εξάμηνο μου έφερε έντυπα της τράπεζας UBP Ζυρίχης για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα αυτή, αρχές του 2002. Σε αυτό το λογαριασμό ο κ. Παπαχρήστος μέσω μιας εταιρείας OXYLOS ιδιοκτησίας του, κατέθεσε μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου περίπου 500.000 ευρώ και από μία άλλη εταιρεία GRAMON SERVICE άλλες 50.000 ευρώ. Ακόμη κατέθεσε άλλες 100.000 ευρώ στην DRESDNER BANK στο λογαριασμό που μου είχε ανοίξει ο Λυγινός (σσ. αναφέρεται σε Ελληνο-ελβετό υπάλληλο της Dresdner). Τα χρήματα νομίζω ότι ήρθαν και αυτά μέσω της OXYLOS και άλλες 100.000 ευρώ μου έδωσε ο Παπαχρήστος μετρητά στην Ελλάδα σε ένα γραφείο που είχα στη Βουκουρεστίου», είπε ο κ. Κάντας στην απολογία του.

Η υπόθεση της Atlas

Η δεύτερη έχει να κάνει με την προμήθεια 54 συστημάτων K/B STINGER επι οχήματος και του αναγκαίου εξοπλισμού και ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης για την οποία υπεγράφη στις 3/8/2000 επί Άκη σύμβαση (030Α/2000) μεταξύ του δημοσίου και της εταιρίας STN ATLAS ELEKTRONIK έναντι τιμήματος 142.731.079 €. Στην έρευνα αυτή εμπλέκεται ο Πάνος Ευσταθίου ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μάλιστα, η επίμαχη δικογραφία λόγω απολύτου συναφείας χρεώθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή. Οι διώξεις που ακήθηκαν αφορούν τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας. Και γι αυτή την υπόθεση προκαταρκτική είχε γίνει από τον κ. Ελευθεριάνο και την κυρία Παπανδρέου. 

Στην απολογία του ο Κάντας είχε αναφερθεί εκτενώς στην υπόθεση της ATLAS. Βεβαίως οι εισαγγελικές Αρχές είχαν συλλέξει αρκετά στοιχεία και από τις έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει μαζί με Γερμανούς εισαγγελείς το περασμένο καλοκαίρια στα σπίτια και το γραφείο του Ευσταθίου.  

Τι υποστήριξε ο Κάντας για τον Ευσταθίου

“Αρχές του έτους 1999 ήρθε στο γραφείο μου ο Πάνος Ευσταθίου ο οποίος εκπροσωπούσε τη γερμανική εταιρεία STN ATLAS και μου ανέφερε για το πρόγραμμα προμήθειας των υποβρυχίων 214 και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων υποβρυχίων τύπου 209 από τη γερμανική κοινοπραξία FERROSTAAL HDW.

Μου είπε ότι ήδη το οπλικό σύστημα των υποβρυχίων είχε αποφασιστεί σε όλα τα επίπεδα και για τους δύο τύπους των υποβρυχίων, δηλαδή και για τα παλιά και για τα καινούργια, και με παρακάλεσε να προωθήσω το πρόγραμμα χωρίς καθυστέρηση και χωρίς καμία παρατήρηση. Σημειωτέον ότι τα υποβρύχια 209, όπως και όλα τα υποβρύχια του ελληνικού ναυτικού, είχαν πάντοτε οπλικά συστήματα από την εν λόγω εταιρεία. Μου είπε για να το κάνω αυτό και να μην έχω καμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση θα μου έδινε μισό τοις εκατό του συνολικού ύψους των προγραμμάτων.

Το οπλικό σύστημα των υποβρυχίων είναι από τα πιο ακριβά συστήματα των υποβρυχίων αλλά δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή να σας το προσδιορίσω ακριβώς. Εγώ δέχθηκα αυτό που μου είπε και τελικά εισέπραξα γι΄ αυτό το πρόγραμμα της ATLAS, που αφορά τα υποβρύχια συνολικά περίπου 500.000 – 600.000 ευρώ. Πλήρη εικόνα για το ακριβές ποσό θα έχω όταν έρθουν στα χέρια μου όλα τα αντίγραφα των λογαριασμών που έχω ζητήσει. Τα χρήματα αυτά άρχισε να μου τα καταβάλει σταδιακά και σε μεγάλα χρονικά διαστήματα περίπου ένα εξάμηνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, ανάλογα με το πότε εισέπραττε τις πληρωμές από την STN ATLAS.

Για το σκοπό αυτό ο Ευσταθίου μου σύστησε τον Φάνη Λυγινό ο οποίος είναι Ελβετός τραπεζίτης, με ελληνική και ελβετική ιθαγένεια, κάτοικος Γενεύης. Ήρθα σε επαφή με τον Λυγινό, ο οποίος μου έστειλε τις φόρμες ανοίγματος ονομαστικών λογαριασμών τις οποίες υπέγραψα. Αυτό έγινε το 2002. Πράγματι ο Λυγινός μου άνοιξε στη DRESDNER BANK Γενεύης επ΄ ονόματί μου τον υπ΄ αριθ. 8.008.121.0071 λογαριασμό, και στη συνέχεια έναν ακόμη υπολογαριασμό το νούμερο του οποίου σήμερα δεν θυμάμαι. Εκτιμώ ότι στο λογαριασμό της τράπεζας αυτής από τα υποβρύχια ο Ευσταθίου μου έμβασε ένα μικρό ποσό, περίπου 80.000 ευρώ. Δεν θυμάμαι αν κάποιο ποσό έχει εμβαστεί στον υπολογαριασμό για τον οποίο σήμερα δεν διατηρώ στοιχεία αφού έχει κλείσει από το 2005. Και οι δύο ανωτέρω λογαριασμοί έκλεισαν το έτος αυτό. Προγενέστερα ο Ευσταθίου είχε καταβάλει χρήματα σε λογαριασμό μου στην τράπεζα BANK HOFMANN Ζυρίχης, υπ΄ αριθ. 12084 με κωδικό ΜΑΡΚΟΣ.

Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε το 1997 και έκλεισε το 2000. Στο λογαριασμό αυτό, καθώς και στο λογαριασμό που θα σας πω στη συνέχεια, ενέβασε ο Ευσταθίου το υπόλοιπο ποσό από τις 600.000 περίπου ευρώ που εκτιμώ ότι μου έδωσε για τα υποβρύχια. Το 2005 ο Λυγινός άλλαξε τράπεζα πήγε στην BNP PARIBAS και τον ακολούθησε και ο Ευσταθίου, όπως και εγώ. Έτσι ανοίχθηκε και άλλος λογαριασμνός, νομίζω ότι ήταν σε off shore εταιρεία, στην οποία μπήκαν οι δόσεις μετά το 2005. Δεν θυμάμαι το όνομα της off shore εταιρείας, νομίζω ότι ονομάζονταν Kourkoumpini.Cor στοιχεία της οποίας έχω ήδη υποβάλει αίτημα στην τράπεζα να μου χορηγήσει. Ο Πάνος Ευσταθίου πάντοτε έβαζε τα χρήματα μέσω off shore εταιρειών συμφερόντων του. Δεν θυμάμαι ή δεν γνωρίζω τις εταιρείες αυτές που ενέβασαν τα χρήματα, νομίζω ότι μία από αυτές λεγόταν IRON.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις επιτροπές αυτές της εισήγησης για την έγκριση της προμήθειας κατασκευής ή εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων, συμμετείχαν διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, συγκατηγορούμενοί σας όπως ο αντιπλοίαρχος Αθανασάκης, ο πλοίαρχος Παχύς, ο πλοίαρχος Πουλιέζος, ο πλοίαρχος Παρασκευόπουλος, ο μηχανικός Λεονταρίτης, ο υποστράτηγος Ανδρουλάκης, ο ταξίαρχος Κουτιανίδης και άλλοι όπως ο αποθανών σήμερα αντιναύαρχος Θεοδωρουλάκης και πάντα υπέγραφε ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αναστάσιος Σοφός.
Τι λέτε γι΄ αυτά τα πρόσωπα; Θεωρείτε ότι έχουν δωροδοκηθεί, ως μέλη της ιεραρχίας, και εκείνοι από τον Ευσταθίου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έχω καμία απόδειξη και δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους εκτός από τον εαυτό μου. Πάντως κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις της ιεραρχίας έχουν και τα μέλη των εκάστοτε επιτροπών διαπραγμάτευσης, αξιολόγησης και κατάρτισης του σχεδίου σύμβασης. Πάντως η έλλειψη αποδείξεων δεν με εμποδίζει να οδηγηθώ σε συμπεράσματα με βάση την κοινή λογική όπως ο κάθε μέσος κοινός άνθρωπος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε πήρατε τα τελευταία χρήματα γι΄ αυτό το πρόγραμμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θυμάμαι αλλά μετά το 2005, θα φανούν από το άνοιγμα του λογαριασμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε με ποια στελέχη Γερμανούς της ATLAS ερχόταν σε συνεννόηση για τις παράνομες αυτές πληρωμές ο Ευσταθίου; Είχατε συναντηθεί ποτέ με τέτοια στελέχη; Είχατε συμφωνήσει ποτέ για παράνομες πληρωμές με άλλο πρόσωπο εκτός από τον Ευσταθίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν γνωρίζω ο κύριος Ευσταθίου με ποιους συνεργαζόταν στην Γερμανία. Δεν συνάντησα ποτέ κανένα στέλεχος της ATLAS και κανένας δεν ήξερε για τις πληρωμές που μου έκανε ο Ευσταθίου.
Εκτός από τα υποβρύχια ο Ευσταθίου με πλησίασε και μου υποσχέθηκε προμήθεια ύψους περίπου 1% του κόστους του προγράμματος, που αφορούσε το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος STINGER ASRAD που κατασκεύαζε η STN ATLAS. Το συνολικό κόστος του προγράμματος νομίζω ότι ήταν γύρω στα 60.000.000 – 70.000.000 ευρώ. Συνολικά για υποβρύχια και ASRAD έλαβα περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Όπως και για τα υποβρύχια έτσι και για τα ASRAD, δεν έχω αποδείξεις ότι ο Ευσταθίου πλήρωσε παράνομες προμήθειες σε άλλα πρόσωπα εκτός από εμένα, όμως έχω την αίσθηση ότι είχε μια πρόσβαση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Η ιεραρχία από τον Λεονταρίτη και πάνω ήταν η ίδια πιο κάτω όμως ήταν αξιωματικοί του στρατού που εύκολα θα βρεθούν από τον τηρούμενος φάκελο του προγράμματος όπως και τα μέλη της επιτροπής που αξιολόγησαν, διαπραγματεύτηκαν και κατάρτισαν το σχέδιο της σύμβασης. Τα χρήματα αυτά εμβάστηκαν από εξωχώριες εταιρείες του Ευσταθίου στους ίδιους δύο ατομικούς λογαριασμούς της DRESNER BANK, στον ατομικό λογαριασμό ττηςHOFMANN BANK και στην BNP PARIBAS εν συνεχεία. Το λογαριασμό στη HOFMANN BANK τον άνοιξε η τράπεζα μετά από δική μου αίτηση. Στη συνέχεια όμως νομίζω ότι ο Σπύρος Μεταξάς συνέστησε για λογαριασμό μου μια off shore εταιρεία της οποίας δικαιούχος ήμουνα εγώ, η οποία άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Εκεί μεταφέρθηκαν τα χρήματα από τον προηγούμενο προσωπικό λογαριασμό μου. Το όνομα της εταιρείας αυτής δεν θυμάμαι. Για τον Σπύρο Μεταξά και τις σχέσεις μου με αυτόν θα αναφερθώ αργότερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπό την ιδιότητά σας ως Αναπληρωτής Διευθυντής ΓΔΕ, σε τι υπηρεσιακές ενέργειες προβήκατε για το πρόγραμμα αυτό (ASPAD) για τις οποίες σας δόθηκε η προμήθεια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η προμήθεια αυτή μου δόθηκε από τον Ευσταθίου για να υπογράψω χωρίς καθυστερήσεις, αντιρρήσεις και παρατηρήσεις όλα τα φύλλα ενημέρωσης και την εισήγηση κατακύρωσης σύμβασης”.

Οι επόμενες ενέργειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα οι ήδη σχηματισθήσες δικογραφίες, οι οποίες είναι πάνω από δέκα, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποκλείεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εκτός εάν προκύψουν συγκλονιστικά στοιχεία από τις απολογίες.

“Δεν μας αρκεί η απολογία Κάντα. Οι υποθέσεις πρέπει να είναι δεμένες”, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ